Előfizetés

Eladósodtak a képviselők, 350 millióval tartoznak ismeretleneknek

Publikálás dátuma
2018.02.13. 16:12
Országgyűlési ülés, a kép illusztráció. Fotó: Molnár Ádám

Súlyosan eladósodtak a parlamenti képviselők, számol be a G7. Összesen 352,3 millió forinttal tartozik ismeretlen személyeknek 30 politikus, derül ki nyilvánosan elérhető vagyonnyilatkozataikból.

23-an közülük kormánypárti politikusok. Az adósságokból nagyjából 320 millió jut rájuk – ez akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet, nyilatkozta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi képviselője. Ha valaki magánszemélynek tartozik, és nem tud fizetni, akkor – a banki hitelekkel szemben – ismeretlenek a lehetséges következmények. Az adós zsarolhatóvá válik, ami különösen problémás, mikor egy országot kormányzó politikusról van szó.

„A magánkölcsön intézménye sok esetben a pénzmosás egy fajtája” – mondta a G7-nek Ligeti. A megmagyarázhatatlan gazdagodás, az adózott és a tényleges jövedelem közti különbség elfedése érdekében gyakran szoktak kölcsönökre hivatkozni. „Jellemzően kormánypárti politikusok esetén gyakori jelenség a nagy összegű magántartozás”, tette hozzá.

Az ügyben felmerül még, hogy a NAV esetleg kettős mércét alkalmaz az adózókra: mikor vagyonukat úgy magyarázzák, „egy hozzám érzelmileg közelálló magánszemély” adott kölcsön, ezt tőlük elfogadja az adóhivatal, míg mástól aligha.

A 23 Fideszes több százmilliós adóssága mellett még három Jobbikos, három MSZP-s és egy független képviselő tartozik ismeretleneknek, ők összesen 38,4 millióval. Páran válaszoltak a G7 kérdésére a pénzekről: két ellenzéki politikus mondta, hogy házra és felújításra kért kölcsön családjától, és egy Fideszes szerint ez az ő magánügye.

Meghalt Zalaváry Lajos

Publikálás dátuma
2018.02.13. 13:01
Fotó: Shutterstock
Elhunyt Zalaváry Lajos Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja - közölte az MMA kedden az MTI-vel.

A 95. életévében elhunyt Zalaváry Lajost a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Zalaváry Lajos a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) alapító tagja, a MÉSZ Mesteriskola vezető építésze volt.

Teljes szakmai pályafutása alatt a Középülettervező Vállalatnál dolgozott, 1965-től műterem-vezetőként. Hosszú és termékeny pályája az 1940-es évek közepétől a 21. század első évtizedéig tart, építészete az elődök gazdag tapasztalataiból merítve, azokat a kor igényeihez igazítva teljesedett ki. Több pályázat első díjasa volt, számos publikációja és előadása jelent meg.

Korai alkotása a Feldebrőn épült iskola kétoldali bevilágítású osztálytermekkel, a II. kerületi Zsigmond téri lakóháztömb Budapesten és a Csepel-Csillagtelep nevű városrész, amelyekért 1956-ban az Ybl-díj II. fokozatát kapta. A hatvanas évek végétől a közelmúltig több városképileg is jelentős létesítményt tervezett: a Hotel Atrium-Hyatt (ma Sofitel) szálloda a pesti Duna-korzó meghatározó eleme, s ez mondható el a kiskörút és Rákóczi út sarkán épült East-West Center épületéről is. A magyarországi posztmodern törekvések példája a veszprémi ifjúsági ház (1983) és a gödöllői Biotechnológiai Kutatóközpont épülete (1990).

Az életmű kivételes helyet foglal el a magyar építészet 20-21. századi történetében. A szocialista korszak ideológiai irányával szemben megfogalmazott épületei valójában a modernizmus alapelveit érvényesítették.

Munkájáért Ybl Miklós-díjban (1956, 1966), Reitter Ferenc-díjban (1983), Kossuth-díjban (1991), Pro Architectura-díjban (1992), Prima-díjban (2009), a Magyar Érdemrend középkeresztje elismerésben (2013), a Nemzet Művésze kitüntetésben (2014) és a Magyar Építőművészetért Éremben (2017) részesült.

Palackba zárva

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2018.02.13. 06:50
Fotók: Tóth Gergő
Borsos Kitty, a színházi múlttal rendelkező borszakértő a tavalyi év végén indította el munkahelyén, a Palack borbárban a Sommelier Színház nevű programsorozatot, ami a borkóstolás mellett összművészeti élménycsomagot kínál.

Mindig vonzzák az új kihívások: Borsos Kitty a borszakmában dolgozók körében egyre ismertebb, pedig csak öt éve csöppent a vendéglátó iparág speciális területébe. Kitty tizennégy és huszonnégy éves kora között a Pintér Tibor musicalszínész nevével fémjelzett Szigetszentmiklósi Sziget Színház tagja volt, járt nagybátyja, Borsos Vilmos kapusedző a miklósi sportpályán tartott labdarúgóedzéseire, egy időben pedig a Nemzeti Sport online felületének a munkatársaként dolgozott. Öt évvel ezelőtt pedig éppen jókor szerettek egymásba a borokkal, mert azóta, hogy végzett a Central European Wine Institute budapesti oktatási központjában, egyre több lehetősége akad. – Ha szabad így fogalmazni, azt mondanám, kiscsikó vagyok még, az anyukám pedig humorosan azzal vigasztalja magát, hogy diplomás alkoholista lettem. Én pedig összetehetem a kezemet azért, hogy már négy éve a Palack borbárban dolgozok sommelier munkakörben, pillanatnyilag üzletvezető helyettes vagyok. Ugyan sok kiváló étterem van, ahol sommelier nélkül is tapasztalt a személyzet és csodálatos a bor- és étlap, rengeteg borbár és borpatika nyílik Budapesten – mondja, hozzátéve, hogy olyannyira javul a tendencia a minőségi italokra fordított időt és pénzt illetően, hogy az új helyeket még neki, aki rendszeresen képzi magát, sem könnyű azonnal feltérképeznie.

A szerelem pedig egy éveken keresztül dédelgetett álom megvalósításában is segítette. Tavaly december 8-án, a Palackban Kitty megtarthatta élete első speciális színházi estjét, ugyanis ötvenfős közönség előtt bemutatkozott a Sommelier Színház. Lapunknak stílszerűen a Szent Gellért téri bárban meséli, hogy akkor, amikor kitalálta ezt a nevet a sorozatnak, már a boros vendéglátó szakmában dolgozott. Arra gondolt, mi lenne, ha összetenné életének két mozgatórúgóját, a tízéves színházi múltját és a bor szakmában szerzett tapasztalatait. – A művészet és a bor mindig jó kombináció, nem lehet mellényúlni. Miután megtaláltam a nevet, könnyen feltöltöttem tartalommal, így a Sommelier Színház olyan borkóstoló sorozat, ami egyszerre ad gasztronómiai és színházi élményt, s büszkén mondhatom, hogy picivel több egy átlagos felolvasóestnél, ahol a vendégek csak borokat ízlelgetnek – vázolja.

A programsorozat különböző részei nem az estek gyűjtőfogalom alatt, hanem felvonások néven futnak. A szervező a legelső alkalommal három női borászt hívott három különböző borrégióból: Ujvári Vivien Badacsonyt, Gálné Dignisz Éva Szigetcsépet, pontosabban a kunsági borvidéket, Zsirai Kata pedig a Tokaj-hegyaljai régiót, különösképpen Mádot képviselte. Az esemény nem pusztán a nők borvilágban betöltött szerepére hívta fel a figyelmet, hanem egy fiatal, húszon-harmincéves generáció markáns jelenlétére is. A hölgyekkel való, a szakmán kívüliek számára is érdekes kerekasztal-beszélgetést Kerekes Vica színésznő jelenléte fokozta, a cseh és szlovák filmek femme fatale-ja Hamvas Béla művéből, A bor filozófiája-ból olvasott fel részleteket. – Számomra az volt az est egyik legszebb része, hogy nem pusztán szervező, hanem dramaturg is voltam, így nem csak összeválogattam a program elemeit, hanem Hamvas művéből például tudatosan jelöltem ki a borokhoz köthető részleteket. Amikor éppen egy badacsonyi olaszrizling vagy szürkebarát került a pohárba, akkor Vica Szent György-hegyről, Badacsonyról olvasott fel kapcsolódó részleteket. A kínálat egyébként a könnyű fehértől a testes vörösig terjedt, hatszor féldeci volt a kóstoló mennyiség. Mint mondja, a színésznővel, aki barátja és törzsvendége is, úgy válogattak szövegeket, hogy azokat mindenki flottul befogadhassa, így Hamvas könnyedebb oldala került előtérbe. Lévén összművészeti programról van szó, az esten Bangó Endre gitárművész szórakoztatta a közönséget, jazzsztenderdeket játszott egy-egy bor és sajt párosításakor.

A Sommelier Színház második felvonása március 9-én lesz, Kitty két női borászt szeretne az eseményre elhívni. Az azonban már biztos, hogy Bangó Endre ezúttal is gitárjátékával ad aláfestést a műsornak, Kaszás Gergő színművész, aki többek között Brad Pitt és Ethan Hawke magyar hangja, pedig Hamvas szövegeinek maszkulin árnyalataira hívja fel a figyelmet. – Csakhogy nem pusztán A bor filozófiája várja a közönséget, mivel több hedonista szerzővel is büszkélkedhet a magyar irodalom, Márai Sándort, Ady Endrét és talán Csáth Gézát is szeretnénk belevenni a műsorba – újságolja az alapító, aki nem csak az irodalom, hanem borok tekintetében is újra széles skálát szeretne bemutatni. Azt ígéri, akárcsak a debütáló előadáskor, úgy a jövőben is ,,lejön a színpadról a műsor", például a műsor befejeztével a közönség is beszélgethet a vendégekkel.