Előfizetés

Vucic Zágrábban: háborús uszító vagy legitim államfő?

Publikálás dátuma
2018.02.13. 17:18
Aleksandar Vucic szerb- és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő Zágrábban, 2018 február 12. Fotó: Samir Yordamovic / ANADOLU

Heves vita bontakozott ki a horvát parlamentben kedden Aleksandar Vucic szerb államfő előző napi zágrábi látogatása miatt: az ellenzék keményen bírálta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnököt, amiért fogadta a szerb politikust, szemet hunyva ez utóbbinak az 1991-1995-ös horvátországi háború idején vállalt szerepe felett, tudósít az MTI.

Uszító beszédet tartott Vucic 1995-ben, a Horvátországtól elfoglalt Glinán, fogadkozva, a szerbek az egységes Nagy-Szerbiában fognak élni – hangsúlyozta a parlamenti vitában Bojan Glavasevic ellenzéki szociáldemokrata képviselő. Vucic öt évvel később, 2000-ben is arról beszélt a szerb parlamentben, hogy az akkor már nemzetközileg elismert, független Horvátország határait meg kell változtatni. Mivel a politikus sohase vonta vissza ezeket a kijelentéseket, ezért Glavasevic szerint a horvát államfő megalázta országát a meghívással. Szerinte ezzel Grabar-Kitarovic a nemzetközi közösség érdekeit Horvátország érdekei elé helyezte.

Megakadályozták a horvátországi háborúban elesett horvát katonák özvegyeit tömörítő civil szervezet bejelentett, legitim tüntetését Vucic látogatása ellen – ezt Miro Bulj, az ellenzéki Híd Függetlenek Listája (Híd) képviselője szégyennek nevezte. Biztonsági okokra hivatkozva a hatóságok úttorlaszokat emeltek és nem engedték a néhány száz fős tömeget a kormányépület elé vonulni. A Híd képviselője maga is részt vett a tüntetésen. Sikerült Vucic közelébe férkőznie is, hogy szembesítse a szerb politikust: a glinai szerb kisebbségtől sem kért még bocsánatot, amiért háborúra uszította őket.

Vucicot a szerb nép választotta meg, és Horvátországnak párbeszédet kell folytatni Szerbia legitimen megválasztott államfőjével, amennyiben rendezni szeretné a háborúból visszamaradt nyitott kérdéseket – hangsúlyozta a vitában Miro Kovac volt külügyminiszter, a nagyobbik kormányzó párt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) képviselője. Emlékeztetett, hogy Franjo Tudjman néhai horvát államfő is tárgyalt Slobodan Milosevics néhai szerb és jugoszláv elnökkel, miután az meg akarta őt öletni. Minden nyitott kérdést Zágráb és Belgrád, valamint az Európai Unió és Belgrád viszonylatában kell rendezni, tette hozzá Kovac: „Amíg ezek a kérdések nyitottak maradnak, Szerbia nem csatlakozhat az Európai Unióhoz, ezért az ő érdekük is, hogy cselekedjenek”.

Vucic: Szerbiának nincsenek területi követelései
Aleksandar Vucic keddi sajtótájékoztatóján kitalációnak nevezte, hogy Nagy-Szerbiáról beszélt volna 1995-ben, írja az MTI. A horvát sajtó válaszul közzé tett egy felvétel a beszédről, amin pontosan ez hallható.
A szerb államfő erre reagálva kijelentette, ilyen üldöztetésnek és lejáratásnak egyetlen horvát elnök és miniszterelnök sem lesz kitéve, ha Szerbiába megy. Vucic emellett nyomatékosan hangsúlyozta, hogy Szerbiának nincsenek területi követelései Horvátországgal szemben.
Vucic a délszláv háború alatt védelmébe vette a Srebenicában történt mészárlást is, de, mint többször mondta, azóta megváltozott. 2008-ban hagyta el a szélsőséges nacionalista Szerb Radikális Pártot (SRS); ekkor a jobbközép, Európa-párti Szerb Haladó Párthoz (SNS) csatlakozott. Azóta miniszterelnök-helyettes, miniszterelnök és a Szerb Haladó Párt elnöke lett, tavaly április óta pedig ő Szerbia köztársasági elnöke.

Gyerekkatona - Lesz-e igazi élete?

Publikálás dátuma
2018.02.13. 16:17

A Stefanie Glinski ( AFP ) fotóján látható kisfiú február 7-én, a dél-szudáni Yambio-i ünnepségen várja sorsa jobbrafordulását. A dél-szudáni háború olyan gyermekáldozatait, akik nem haltak meg, "csak" vagy fegyvert nyomtak a kezükbe, vagy egyéb módon zsákmányolta ki őket a kegyetlen felnőttvilág, egy ENSZ-program segítségével próbálják visszailleszteni a társadalomba.  A dél-szudáni konfliktus valamivel több mint két évvel azután következett be, hogy Szudántól függetlenné vált 2011-ben. A fegyveres és véres "konfliktus", ahogy ez lenni szokott, több tízezer halottat követelt, hogy az ugyan túlélt, de örök életre kiható egyéb testi-lelki szenvedésekről ne is beszéljünk. Az ország déli részén indított Yambio integrációs program célja, hogy 700 gyerekkatona lehetőség szerint térjen vissza a normális élethez. Pokoli nehéz dolguk lesz. 

Törvénytelen a Facebook adatgyűjtése

Publikálás dátuma
2018.02.13. 12:07
Illusztráció: Shutterstock

Egy német bíróság kimondta: illegális, ahogy a Facebook személyes adatainkat használja. A berlini regionális bíróság döntése három fontos kérdéskört érint, írja a Német Fogyasztói Szervezetek Szövetsége (VZBV) közleményében.

Az első az alapértelmezett beállításokkal kapcsolatos. A Facebook elrejti, hogy alapértelmezetten kiszolgáltatják felhasználói magánéletét, mondta erről Heiko Dünkel, a VZBV jogásza. Erre példa, hogy ha valaki a Messenger applikáción keresztül levelezik, a helyzetét kérdés nélkül megosztja partnerével a chat-program, melyben első indításkor eleve minden helymeghatározó szolgáltatás be van kapcsolva. Erre viszont semmi sem hívja fel a figyelmet – az ilyen jellegű hiányos tájékoztatás sérti a németországi fogyasztói jogokat. Hasonló problémákat vet fel, hogy ugyanilyen módon, alapértelmezetten engedélyezettek olyan beállítások is, amikkel a közösségi médián kívüli internetes keresőoldalak is látják a Facebook-felhasználók személyes profilját.

Szintén törvénytelen, hogy a vállalat a valós adatok megadására kötelezi, illetve olyan nyilatkozatok elfogadására veszi rá használóit, amivel elfogadják, hogy nevüket, képmásukat, adataikat az egyesült államokban üzleti céllal használja a Facebook. A nyilatkozatok tartalma, és azok elfogadtatásának módja egyaránt jogsértő, továbbá, a német bíróság szerint a platformnak biztosítania kell az anonimitás lehetőségét is.

Mint Dünkel elmondta, azt is kifogásolták, hogy míg a Facebook azt állítja, ingyenes, és mindig is az lesz, ez nem igaz: ha nem is pénzzel, de adatokkal mindenképpen fizetni kell a szolgáltatásért. A bíróság ezzel kapcsolatban a Facebooknak adott igazat: szlogenjük nem félrevezető.

Már múlthónapban megszületett az ítélet, de csak tegnap tette közzé a VZBV, tudósít a Verge. Mint írják, az ítélet ellen mindkét fél fellebbezik.

A Facebook közleményben reagált, azt hangsúlyozva, az ügy 2015-ös kezdete óta sok mindent megváltoztattak. „Keményen dolgozunk, hogy biztosítsuk, irányelveink világosak és könnyen érthetőek legyenek, és hogy a Facebook által kínált szolgáltatások teljes összhangban legyenek a törvényekkel” – nyilatkozták a Reuters hírügynökségnek, hangsúlyozva, a júniusban szigorodó Európai Uniós követelményeket is figyelembe veszik.

Nem ez az első eset, hogy a kétmilliárdnál is több felhasználóval bíró közösségi oldal adatkezelési gyakorlatát kifogásolják. Szintén Németországban jelenleg is tart egy másik vizsgálat annak kapcsán, ahogy a bejelentkezett felhasználók internetes mozgását követi a vállalat.