Nem minimum az esélyegyenlőség

Publikálás dátuma
2018.02.14 06:06
Illusztráció/Népszava fotó
Fotó: /
Nem szükséges, hogy az állami iskolákban garantálva legyen a világnézetileg semleges oktatás, ahogy az sem, hogy az iskolai szegregáció minden formája megszűnjön – legalábbis Vona Gábor pártja szerint.

Múlt héten kilenc parlamenti és parlamenten kívüli párt fogadta el az oktatási minimumprogramot, amely valamennyiük számára oktatási elképzeléseik alapját szolgálja. Noha a program kidolgozásában a Jobbik is részt vett, és egészen a munkálatok végéig együttműködőnek bizonyult, az utolsó pillanatban olyan változtatásokat akart látni a végleges szövegben, amelyeket a többi párt nem tudott támogatni. A Jobbik ezért nem is írta alá a dokumentumot.

Lapunk megszerezte az oktatási minimumprogram Jobbik által "javított" változatát, amelyből kiderült: nem törölnék el a heti öt testnevelésóra kötelező voltát, ahogy az erkölcs- és hittanórákat sem tennék választható délutáni foglalkozássá. Nem akarják, hogy az oktatásban tervezett változásokat megelőző egyeztetési folyamat minden szinten nyilvános legyen, ahogy azt sem tartják szükségesnek, hogy változtatásokat csak kutatásokra alapozva lehessen bevezetni. A felsőoktatásban nem számolnák fel a kancellári és konzisztóriumi rendszert, csak átalakítanák. Nem értettek egyet a szöveg azon részével, amely arról szól, hogy a felvehető hallgatók számát az egyetemek határozhassák meg, ahogy azzal sem, hogy a végzett hallgatók röghöz kötését meg kell szüntetni. Kifogásolták azt a szövegrészt is, amely a lex CEU eltörlésének szükségességéről ír.

A legtöbbet az Esélyegyenlőség című fejezeten változtattak volna. A dokumentum a fejezet elején leszögezi: az oktatási rendszernek egyenlő esélyeket kell biztosítania minden gyermeknek. A Jobbik ezt úgy írta volna át, hogy az oktatásnak „a tudáshoz való hozzáféréshez” kell esélyt adnia. Míg a demokratikus pártok és szakmai szervezetek egyetértettek abban, hogy a roma diákok szegregációját, diszkriminációját a lehető leggyorsabban meg kell szüntetni, el kell törölni a nemzetiségi oktatásban és az egyházi intézményekben szegregációt lehetővé tevő jogszabályokat, a Jobbik az erre vonatkozó bekezdéseket egytől egyig ki akarta gyomlálni a szövegből. Elutasították a sajátos nevelési igényű (sni-s) gyerekekre vonatkozó szövegrész azon állítását is, mely szerint fő szabályként az integrált oktatásnak kell érvényesülnie, és az sni-s gyerekek elkülönített oktatása csak különleges esetben lehet indokolt.

– Véleményünk szerint a végleges szöveg túlságosan egyoldalúan közelíti meg az integráció kérdését. A Jobbik szerint például nem biztos, hogy minden esetben az integrált oktatás a jó megoldás – mondta lapunknak Dúró Dóra. A Jobbik oktatáspolitikusa ugyanakkor hangsúlyozta: a pusztán etnikai alapon történő elkülönítést ők is elfogadhatatlannak tartják. Elismerte, hogy a nézetkülönbségekre nem derült fény a munkafolyamat közben, szűkítési szándékaikat a véglegesítés során jelezték. Ám magát a többpárti egyeztetést annak ellenére is előrelépésnek tartja, hogy a Jobbik végül nem írta alá a dokumentumot.

Szerző
2018.02.14 06:06

A kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:35
AZ MTA központi épülete
Fotó: Népszava/
Legutóbb a kommunista politika játszadozott úgy a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA), mint macska az egérrel – hangzott el péntek délután az akadémikusokból álló Stádium 28 Kör budapesti, „Tudomány a prés alatt” című fórumán, amit a Közép-európai Egyetem (CEU) egyik nagyelőadójában tartottak meg.
A terem zsúfolásig megtelt, sokaknak csak állóhely jutott. A CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt szerint nem meglepő a nagy érdeklődés. Köszöntőjében elmondta: soha nem gondolta volna, hogy az MTA-nak ilyen nehéz helyzettel kell majd szembenéznie. – Elképesztő az Akadémia megbélyegzése. Persze ez a bélyeg számunkra is ismert – utalt a CEU ellen az elmúlt két évben lezajlott kormányzati média- és politikai hadjáratra, ami azt eredményezte, hogy az egyetem a következő tanévtől Budapest helyett Bécsben indítja amerikai képzéseit. Klaniczay Gábor, történész, az MTA doktora emlékeztetett: a független kutatóintézetek ellehetetlenítése nem most kezdődött. Már a 2010-es kormányváltás után nem sokkal megvonták „a másik oldalhoz” sorolt intézetek, mint például a Collegium Budapest állami támogatását. Azóta pedig gomba módra szaporodtak el az új, kormányközeli kutatóintézetek: 2011 óta kilenc új „kutatóműhely” jött létre, kezdve a Kommunizmuskutató Intézettel a leginkább elnökének, Szakály Sándor botrányos nyilatkozatairól ismertté vált Veritas Történetkutató Intézeten át az idén megalapított Magyarságkutató Intézetig. – Vagyis a kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni – mondta Klaniczay. Tavaly nyáron vált ismertté a kormány terve: az MTA kutatóhálózatát feldarabolnák, egyes intézeteket megszüntetnének, másokat egyetemekhez csatolnának vagy a fentebb említett állami kutatóintézetek valamelyikébe olvasztanák be. Klaniczay megemlítette: Palkovics László innovációs miniszter egyik legfőbb érve az átalakítások mellett, hogy felszámolja a „kialakult párhuzamosságokat”. Csakhogy ezeket épp a kormány hozta létre az újabb és újabb kutatóintézetek megalapításával.
A Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) több mint 20 milliárd forintot tart vissza az akadémiai kutatóhálózat működésére szánt 2019-es költségvetési forrásokból. Ez négy egykori igazságügyi miniszter, Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál szerint is törvénysértő. Mint pénteki közleményükben írták, felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja is, ha az MTA kutatóintézeteinek járó támogatásokat – újabb törvényi felhatalmazás nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használják föl. Ezzel arra utaltak, hogy az ITM jórészt az Akadémiától visszatartott milliárdokból finanszírozná a Tématerületi Kiválósági Programot, amelyen az MTA-s kutatóintézetek mellett az egyetemeket és más kutatóintézeteket versenyeztetnének. Az Akadémia elnöksége kedden úgy döntött: kutatóintézeteik csak akkor indulhatnak a pályázatokon, ha a miniszter garantálja, hogy megkapják azokat a törvényben előírt forrásokat. Palkovics miniszter és Lovász László MTA-elnök pénteken tárgyalt a továbbiakról; az Akadémia Kommunikációs Főosztálya lapunkkal mindössze annyit közölt, „konstruktív tárgyalások kezdődtek” az ITM és az MTA között, amelyek a jövő héten folytatódnak. 

Több százezres fizetést kapott Palkovics, de nem publikált semmit

Az MTA kutatóhálózatát éppen felszámolni tervező Palkovics László miniszter éveken át vett fel 800 ezres fizetést az MTA egyik kutatóintézetétől, miközben semmilyen tudományos publikációja nem született – írta meg a Magyar Narancs. Palkovics 2014-ben lett miniszter, ezt követően maradtak el az elvárt publikációk. Az ITM a lapnak elismerte: a miniszter valóban nem publikált az elmúlt években, mert kutatási tevékenysége kinevezése óta „csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki”.

Témák
MTA
2019.02.15 19:35

Ilyen EP-listát akar az MSZP elnöksége

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:27

Fotó: / Tóth Gergő
A pártelnökkel semlegesítenék a széttartó törekvéseket.
Mindjárt véleményt mond az MSZP választmánya a szombati kongresszus elé kerülő EP-listáról – amit Tóth Bertalan vezet. Az, hogy a pártelnök került a szocialista névsor élére, elejét vette, hogy huzakodás alakuljon ki a listavezető személye körül. Emlékeztetőül: a helyi szervezetek érdemi többsége azt jelezte korábban, hogy Ujhelyi István legyen az első az EP-lajstromban, és ezt támogatta az elnökség is. Csakhogy az utolsó pillanatokban Szanyi Tibor is bejelentkezett listavezetőnek, célját a választmány segítségével érte volna el – azért lobbizott, hogy a választmány emelje pajzsra a listavezetőt. (Megjegyzendő: a szabályok szerint az elnökségnek és a választmánynak együttesen kell döntenie a listára, egyik sem erőszakolhatja rá az akaratát a másikra.) Bár a többségi vélemény szerint Ujhelyi behúzta volna a listavezetői pozíciót, így azonban nem lesz konfliktus, illetve az elnök személye segíthet abban, hogy átmenjen a lista. Amelyiknek második helyén Ujhelyi István áll, így őt követi Szanyi Tibor, utána Tüttő Kata jön, majd Kálló Dániel következik, és a hatodik hely Gurmai Zitáé. Érdemes Kállót kiemelni, aki a Független Diákparlament szóvivője volt, és a civil erőt képviseli. (Az egyelőre kérdéses, mit szól hozzá a választmány.) Mint emlékezetes, ő az a fiatalember, akit tavaly februárban az Echo TV Napi aktuális című műsorában próbált sarokba szorítani a műsorvezető - kétes sikerrel. A nagy vihart kavart adás felvételét a csatorna törölte ugyan saját oldaláról, de ezen a linken még megnézhető.
Természetesen listán mindenki csúszik egyet előre. Hiszen Tóth Bertalan szimbolikus szereplő – az EP-választás után visszalép. A jelenlegi számítások szerint az MSZP mintegy három képviselői helyre számíthat, ebből vélhetően egyet átenged majd a közös listához csatlakozó Párbeszédnek, így Ujhelyi István és Szanyi Tibor újrázhat Brüsszelben.
2019.02.15 19:27
Frissítve: 2019.02.15 19:40