Lázadoznak az SPD tagszervezetei

Publikálás dátuma
2018.02.14 06:36
Nemcsak őt, hanem már az utódját sem akarják elfogadni Fotó: AFP/Christof Stache
Fotó: /

Egyre több német szociáldemokrata tiltakozik amiatt, hogy Martin Schulz mindenfajta ellenállás nélkül adná át a hatalmat, az SPD elnöki tisztségét Andrea Nahlesnak, a párt frakcióvezetőjének. Először a politikai erő balszárnya jelentkezett szólásra, amely szerint a tagságnak kellene döntenie arról, ki legyen az SPD első embere. Ám nemcsak a növekvő belső ellenállás a gond, hanem az is, hogy jogi kifogásokat emelhetnek a választási folyamattal szemben.

Hogy sokaknak mennyire nincs ínyére az SPD vezetésének eljárása, azt Simone Lange flensburgi polgármester bejelentése is jelzi. Váratlanul azt közölte ugyanis, hogy indulni kíván a szociáldemokraták elnöki tisztségéért. Mint az SPD vezetésének írt levelében jelezte, lehetőséget kíván adni azoknak a tagoknak, akik részt kívánnak venni az elnökválasztás folyamatában. Lange 2003 óta az SPD tagja, s 2017 januárjában választották meg Flensburg polgármesterének.

Az SPD tagszervezeteinél sem lelkesednek Nahles gyors kinevezéséért. A párt schleswig-holsteini szerve állítólag felszólította a vezetést, ne nevezzék ki a frakcióvezetőt a párt ideiglenes irányítójának. A Spiegel információi szerint hétfőn számos olyan email futott be az SPD ellenőrző bizottságához, amelyben szintén ezt az eljárást bírálják. Elsősorban azt kifogásolták, hogy Nahles nem az elnökség megválasztott tagja. A berlini tagszervezetben is ellenállás kezdett kibontakozni. A fővárosi szociáldemokraták azt követelik, hogy a pártot ideiglenes jelleggel Schulz valamelyik helyettese irányítsa – értesült a Berliner Morgenpost. Malu Dreyer, az SPD elnökhelyettese viszont nem talál kivetnivalót ebben a megoldásban.

Martin Schulz tegnap jelentette be azonnali távozását az SPD éléről. A párt vezető testületei ezután nevezhetik ki Nahlest ideiglenes ügyvivőnek. Ezután három hónapon belül rendkívüli kongresszuson kell megerősíteni tisztségében. Amennyiben valóban Andrea Nahles irányítja a szociáldemokraták munkáját, a párt történelmében eső ízben lenne példa arra, hogy női vezető kerül az élére.

Szerző
2018.02.14 06:36

Lövöldözés Londonban: ketten kórházba kerültek

Publikálás dátuma
2018.08.21 22:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Két embert letartóztatott a rendőrség, és ketten kórházba kerültek egy kedd esti, észak-londoni lövöldözés után. A letartóztatottakat gyilkossági kísérlettel gyanúsítják.
A hatóságot londoni idő szerint délután 5-kor riasztották a Rayners Lane metrómegálló környékére - írja a Guardian. A hatóságok a helyszínre érve két férfit találtak lőtt sebekkel, akik egy kertben próbáltak elrejtőzni.
"Egy férfi tüzet nyitott másik férfiak egy csoportjára, majd bűntársával egy mopeden menekült el a helyszínről"
- mondta el a történtekről a Scotland Yard.
Mindez egy nappal egy másik lövöldözést követően történt, mely során hárman szenvedtek nem életveszélyes sérüléseket. A hétfői eset a néhány kilométerre fekvő Kingsbury metróállomás környékén történt, ráadásul nem sokkal azután, hogy egy nyugat-londoni helyszínről is lövöldözést jelentettek. A hatóságok egyelőre nem tudják, van-e kapcsolat az esetek között.
2018.08.21 22:20

Harci repülőket ajándékozott Putyin Szerbiának

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:31
Szerbia 2017-ben 6 MiG-29-est kapott, a kép akkor készült. Balra Sergei Shoigu orosz védelmi miniszter, jobbra Aleksandar Vucic
Fotó: AFP/ ANDREJ ISAKOVIC
Hat MiG-29-est kapott az ország. Aleksandar Vucic szerb államfő a gépek keddi átadásán a sorkatonai szolgálat visszaállításáról beszélt.
Szerbia megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 2020-tól vagy 2021-től három vagy hat hónapos sorkatonai szolgálatot vezessen be - jelentette be az MTI szerint Aleksandar Vucic szerb államfő kedden a Belgrádhoz közeli Batajnica légi bázison, miután átadta a szerb légierőnek az első két orosz MiG-29-es repülőgépeket.
Szerbia hat vadászgépet kapott ajándékba Moszkvától; csak a felújításért kellett nagyjából millió eurót - 57,4 milliárd forintot - fizetnie.
Vucic a sorkatonai szolgálattal kapcsolatban kiemelte: egyelőre nem mondhat semmi biztosat, minden a pénzügyi lehetőségektől függ majd. Annyit azonban előre vetített, hogy akik szolgálni fognak, előnyt élveznek majd a munkafelvételeknél a köztulajdonú vállalatokban.
2011-ben döntöttek a sorkötelezettség eltörléséről.
Vucic egy nagyszabású katonai parádét is bejelentett, melyet az orosz hadsereg delegáltjaival közösen tartanak majd, és melyet reményei szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő is megnéz majd. Az orosz elnök mellett további magas rangú meghívottakat is várnak.
Szerbia hét Mi-35 és Mi-17 típusú helikoptert is vásárolt Fehéroroszországtól, amelyeknek egy éven belül kellene megérkeznie. Belgrád továbbá kilenc (Airbus Helicopters) H145M katonai helikoptert beszerzését is tervezi, hogy tovább fejlessze hadseregét.
A szerb hadseregnek jelenleg négy használatban lévő MiG-29-ese van, és a várakozások szerint az orosz gépek mellett hamarosan további nyolc, felújításra szoruló MiG-29-es érkezik Fehéroroszországból. Miután ezeket is korszerűsítik, Szerbiának 18 ilyen vadászgépe lesz. Az ország hadseregének felszerelését nagyrészt az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) fegyverzete teszi ki, amely a szovjet fegyvereken alapul.
2018.08.21 21:31
Frissítve: 2018.08.21 21:32