Lázadoznak az SPD tagszervezetei

Publikálás dátuma
2018.02.14. 06:36
Nemcsak őt, hanem már az utódját sem akarják elfogadni Fotó: AFP/Christof Stache

Egyre több német szociáldemokrata tiltakozik amiatt, hogy Martin Schulz mindenfajta ellenállás nélkül adná át a hatalmat, az SPD elnöki tisztségét Andrea Nahlesnak, a párt frakcióvezetőjének. Először a politikai erő balszárnya jelentkezett szólásra, amely szerint a tagságnak kellene döntenie arról, ki legyen az SPD első embere. Ám nemcsak a növekvő belső ellenállás a gond, hanem az is, hogy jogi kifogásokat emelhetnek a választási folyamattal szemben.

Hogy sokaknak mennyire nincs ínyére az SPD vezetésének eljárása, azt Simone Lange flensburgi polgármester bejelentése is jelzi. Váratlanul azt közölte ugyanis, hogy indulni kíván a szociáldemokraták elnöki tisztségéért. Mint az SPD vezetésének írt levelében jelezte, lehetőséget kíván adni azoknak a tagoknak, akik részt kívánnak venni az elnökválasztás folyamatában. Lange 2003 óta az SPD tagja, s 2017 januárjában választották meg Flensburg polgármesterének.

Az SPD tagszervezeteinél sem lelkesednek Nahles gyors kinevezéséért. A párt schleswig-holsteini szerve állítólag felszólította a vezetést, ne nevezzék ki a frakcióvezetőt a párt ideiglenes irányítójának. A Spiegel információi szerint hétfőn számos olyan email futott be az SPD ellenőrző bizottságához, amelyben szintén ezt az eljárást bírálják. Elsősorban azt kifogásolták, hogy Nahles nem az elnökség megválasztott tagja. A berlini tagszervezetben is ellenállás kezdett kibontakozni. A fővárosi szociáldemokraták azt követelik, hogy a pártot ideiglenes jelleggel Schulz valamelyik helyettese irányítsa – értesült a Berliner Morgenpost. Malu Dreyer, az SPD elnökhelyettese viszont nem talál kivetnivalót ebben a megoldásban.

Martin Schulz tegnap jelentette be azonnali távozását az SPD éléről. A párt vezető testületei ezután nevezhetik ki Nahlest ideiglenes ügyvivőnek. Ezután három hónapon belül rendkívüli kongresszuson kell megerősíteni tisztségében. Amennyiben valóban Andrea Nahles irányítja a szociáldemokraták munkáját, a párt történelmében eső ízben lenne példa arra, hogy női vezető kerül az élére.

Szerző

Putyin ingatlant örökölt Tel-Avivban

Publikálás dátuma
2018.02.14. 06:35
Fotó: AFP/Sergey Guneev

Vlagyimir Putyin társházi lakástulajdonos lett Tel-Aviv egyik belvárosi, a tengerparthoz közel eső negyedében. Az orosz elnök egy másfél szobás, összkomfortos lakást örökölt. Az örökhagyó hölgy - Mina Yudiskaya Berliner - egykor Putyin tanára volt a mai Szentpéterváron. Jóval az oroszországi fordulatot megelőzően, 1973-ban kivándorolt a zsidó államba. Amikor Putyin 2005-ben Izraelbe látogatott, azzal fejezte ki háláját a pedagógusnak, hogy vett számára egy lakást. Négy esztendővel ezelőtt az asszony erről így beszélt egy lapnak: „Annyit mondtam neki, hogy csak egy lakásra lenne szükségem a buszállomás közelében, a piachoz közel. És ezután minden nagyon gyorsan történt. Néhány hónappal később a költöztetők eljöttek értem, összepakoltak mindent, és elköltöztettek”. A nyugdíjas tanárnő tavaly decemberben elhunyt, az örökös pedig Oroszország elnöke lett.

Szerző

Főként a hadsereg jár jól

Publikálás dátuma
2018.02.14. 06:32
Fotó: AFP/Chris Kleponis/Consolidated News Photos
A védelmi kiadások gyors növelése mellett infrastrukturális fejlesztésekre is több pénzt szánna Donald Trump a jövő évi amerikai költségvetésben.

Az elnök által washingtoni idő szerint még hétfőn közreadott tervezet 4,4 billió dollár kiadást irányoz elő, úgy, hogy jelentősen megkurtítja a szociális védőhálóra fordított összeget. A 2019-es büdzsével együtt terjesztette elő a Fehér Ház azt a projektet, amelynek alapján az elkövetkező tíz évben 200 milliárd dollár szövetségi költségvetési pénzt fordítanának infrastrukturális fejlesztésre, és ennek a támogatásnak elvben másfél billió (1500 milliárd) dollár további - állami vagy helyi önkormányzati, illetve magánszektorbeli – forrást kellene mozgósítania. Utakat, vízi utakat, kikötőket, repülőtereket korszerűsítenének a pénzből.

Ha megvalósulna az elnök költségvetési tervezete – amire teljes pontossággal soha nincs példa –, akkor az ezer milliárd dollár fölé vinné az éves deficitet. Maga a dokumentum ugyan „csak” 984 milliárdos hiányt említ, de Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója szóban elismerte: az 1200 milliárd „életszerűbbnek” tűnik, mert a múlt héten a kongresszus – a szövetségi intézmények leállását elkerülő pótköltségvetésben - további hiánynövelő lépésekről döntött, így például több pénzt szánnak a texasi és floridai természeti katasztrófák következményeinek felszámolására. Mindent egybevetve, Trump elképzelései alapján az elkövetkező egy évtizedben 7,2 billió dollár deficit halmozódna fel az amerikkai büdzsében.

„Nekünk lesz messze a legerősebb hadseregünk, erősebb, mint bármikor. Ebben a költségvetésben olyan mértékben gondoskodunk a hadseregről, ahogyan még soha” - mondta Trump az Ovális Irodában tett bejelentésében.

Az elnöki javaslat értelmében jelentős vérveszteségeket könyvelhetnének el a szegények és a középosztálybeliek helyzetét javító programok, így az élelmiszer-utalványok rendszere, a lakhatási hozzájárulás, illetve a diákhitel. Az élelmiszerjegyekhez, a lakhatási hozzájáruláshoz és a szegények egészségügyi ellátását biztosító Medicaid igénybe vételéhez az elnök javaslata értelmében munkaviszonyra lenne szükség.

A nyugellátással kapcsolatos juttatások jórészt érintetlenül maradnának, bár az idősek egészségügyi ellátását szolgáló Medicare keret 500 millliárd dollárral – közel 6 százalékkal - csökkenne. Emellett a társadalombiztosítás rokkantsági programjának számos eddigi kedvezményezettje kénytelen lenne visszatérni a munkaerőpiacra, a rokkantellátási jogosultságra vonatkozó szabályok javasolt változásai miatt.

A demokraták heves támadást indítottak Trump költségvetési terve ellen, ostorozták annak szociális érzéketlenségét, és felhívták a figyelmet arra, hogy a hatalmas deficit fő oka a gazdagoknak és a vállalkozásoknak kedvező adócsökkentés. A másik oldalról ugyanakkor a republikánusok egy része a kiadási tételeket tartja túl soknak.

Különböző szövetségi alapítványok megszüntetése mellett a Trump-terv azt is előirányozza, hogy 2025-re a NASA, az országos űrkutatási hivatal vonuljon ki a Nemzetközi Űrállomás programból, azt vegye át a magánszféra.

Donald Trump egyik választási ígérete, a mexikói határ mentén építendő, „migránselhárító” fal is szerepel Trump jövő évi költségvetési tervezetében. A törvényhozás képviselői előtt éppen most fekszik az a tervezet, amelyet Trump még tavaly nyújtott be egy 74 mérföldes falszakaszra San Diego térségében és a Rio Grande folyó völgyében. A jövő évre egy további, 65 mérföldes szakaszra – szintén a folyóvölgyben – 1,6 milliárd dollárt kér az elnök. Trump azon korábbi ígéretéről, hogy a fal építési költségeit meg fogja fizettetni Mexikóval, ebben az utóbbi dokumentumban már nincs szó.