A NATO nem akar újabb hidegháborút

Publikálás dátuma
2018.02.14. 12:10
AFP fotó
A NATO nem akar újabb hidegháborút, nem akar újabb konfrontációt Oroszországgal - idézi Jens Stoltenberget, a katonai szövetség főtitkárát az MTI. 

A NATO kétnapos védelmi miniszteri találkozóját megelőzően tartott sajtótájékoztatóján Stoltenberg újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a NATO védelemre berendezkedett katonai szövetség. A hidegháború óta a szövetségesek folyamatosan csökkentették védelmi kiadásaikat, katonai kapacitásukat, ahogy parancsnokságaik számát is. Emellett partnerség kiépítésén dolgoztak Oroszországgal.

Kiemelte, a Krím 2014-es törvénytelen megszállásával és elcsatolásával és Kelet-Ukrajna destabilizációjával Moszkva megszegte nemzetközi jogi kötelezettségeit. Ezt követően a NATO arányos válaszlépéseket tett, amelynek része, hogy megerősítette katonai jelenlétét a balti államokban. Ennek ellenére a szövetség javítani szeretné kapcsolatát Oroszországgal, és el akar kerülni mindenfajta fegyveres konfliktust. A NATO-nak kiszámíthatónak és határozottnak kell lennie. Továbbra is védelemre kell összpontosítania, és a párbeszédre épülő kapcsolatának erősítésére Moszkvával.

Stoltenberg tájékoztatása szerint a védelmi miniszterek szerdán várhatóan döntést hoznak a NATO parancsnoki struktúrájának modernizálásáról. A döntés két új parancsnokság létrehozására terjed ki, amelyek Észak-Amerika és Európa között biztosítják a csapatok és katonai eszközök utánpótlását és európai mozgathatóságát. A képességfejlesztés által javul a NATO és a szövetségesek kommunikációs képessége, gyors és hatékony reagálása egy esetleges szükséghelyzet esetén - közölte.

Egyebek mellett napirendre kerül a védelmi kiadások méltányosabb megosztásának kérdése is, ugyanis a NATO tagjai korábban azt vállalták, hogy a hazai össztermékük legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogják fordítani. A főtitkár hangsúlyozta, hogy a tagországoknak többet kell fektetniük védelmi kiadások mellett a képességfejlesztésbe és növelni kell műveletei hozzájárulásukat is a NATO misszióihoz.

Szerző

A Szilícium- után itt a Sajt-völgy

Publikálás dátuma
2018.02.14. 06:40
Alkmaar-sajtpiac - Árverésen értékesítik a gurigákat Fotók: Shutterstock

Azóta, hogy 1971-ben elnevezték Szilícium-völgynek (Silicon Valley) a kaliforniai Santa Clara körzetébe koncentrálódott informatikai vállalatokat, a világ számos körzete felvette a „völgy”, azaz „Valley” nevet. Ezeknek elsősorban a modern tudományos, egészségügyi és kulturális zarándoklatokhoz van köze. Ilyen például Emilia-Romagnában a Wellness Valley, a dél-koreai Pocseonban az Art Valley, vagy az amerikai Nashville-ben a Music Valley, és ne feledkezzünk meg a magyarországi Művészetek Völgyéről sem, amelynek központja Kapolcs.

Hollandiában régi hagyománya van a sajtnak, amely nemzeti szimbólum a tulipánnal és a facipővel együtt. A sajtnak már a régi idők háborúiban is szerepe volt. A 17. században holland katonák, takarékossági okok miatt, sajtos dobozokkal védték fejüket sisak helyett.

Az ország nagy sajtfogyasztó, évente fejenként 15 kilogrammot esznek a különböző finom, egészséges termékből. A holland sajtexport 2016-ban elérte a 3 milliárd eurót. Híresek a már a középkorban létrejött és ma is működő sajtpiacok Alkmaar, Edam, Hoom, Gouda, Woerden városában.

A két utóbbi, együtt két kisebb településsel, Krimpenerwaarddal és Bodengraven-Reeuwijkkel a csúcsai annak a négyszögnek, amely a Cheese Valley-t alkotja félúton Rotterdam és Utrecht között. Sík terület, amelyet gyakran eláraszt a tenger, tele csatornákkal és legelőkkel. Itt évente 20 millió kilogramm sajtot készítenek, ami több mint 60 százaléka az országos mennyiségnek. A „völgyben” 12 sajtfajta különleges presztízsnek örvend, ezeknek többsége „földrajzilag védett termék”, nyers tejből készült ugyanazon a farmon, ahol a tejet adó tehenet tenyésztik.

Woerdenben nemrég nyílt meg a Kaaspakhuis, a Sajtház, ahol a látogató megkóstolhatja e sajtokat és megismerheti gyártásuk történetét.

Lázadoznak az SPD tagszervezetei

Publikálás dátuma
2018.02.14. 06:36
Nemcsak őt, hanem már az utódját sem akarják elfogadni Fotó: AFP/Christof Stache

Egyre több német szociáldemokrata tiltakozik amiatt, hogy Martin Schulz mindenfajta ellenállás nélkül adná át a hatalmat, az SPD elnöki tisztségét Andrea Nahlesnak, a párt frakcióvezetőjének. Először a politikai erő balszárnya jelentkezett szólásra, amely szerint a tagságnak kellene döntenie arról, ki legyen az SPD első embere. Ám nemcsak a növekvő belső ellenállás a gond, hanem az is, hogy jogi kifogásokat emelhetnek a választási folyamattal szemben.

Hogy sokaknak mennyire nincs ínyére az SPD vezetésének eljárása, azt Simone Lange flensburgi polgármester bejelentése is jelzi. Váratlanul azt közölte ugyanis, hogy indulni kíván a szociáldemokraták elnöki tisztségéért. Mint az SPD vezetésének írt levelében jelezte, lehetőséget kíván adni azoknak a tagoknak, akik részt kívánnak venni az elnökválasztás folyamatában. Lange 2003 óta az SPD tagja, s 2017 januárjában választották meg Flensburg polgármesterének.

Az SPD tagszervezeteinél sem lelkesednek Nahles gyors kinevezéséért. A párt schleswig-holsteini szerve állítólag felszólította a vezetést, ne nevezzék ki a frakcióvezetőt a párt ideiglenes irányítójának. A Spiegel információi szerint hétfőn számos olyan email futott be az SPD ellenőrző bizottságához, amelyben szintén ezt az eljárást bírálják. Elsősorban azt kifogásolták, hogy Nahles nem az elnökség megválasztott tagja. A berlini tagszervezetben is ellenállás kezdett kibontakozni. A fővárosi szociáldemokraták azt követelik, hogy a pártot ideiglenes jelleggel Schulz valamelyik helyettese irányítsa – értesült a Berliner Morgenpost. Malu Dreyer, az SPD elnökhelyettese viszont nem talál kivetnivalót ebben a megoldásban.

Martin Schulz tegnap jelentette be azonnali távozását az SPD éléről. A párt vezető testületei ezután nevezhetik ki Nahlest ideiglenes ügyvivőnek. Ezután három hónapon belül rendkívüli kongresszuson kell megerősíteni tisztségében. Amennyiben valóban Andrea Nahles irányítja a szociáldemokraták munkáját, a párt történelmében eső ízben lenne példa arra, hogy női vezető kerül az élére.

Szerző