Egyelőre nem izgatja a Fideszt a családok kilakoltatása

Publikálás dátuma
2018.02.14 19:14
Fotó: Vajda József
Fotó: /
Gyerekes családok soha többé ne kerülhessenek az utcára – ezért hirdetett megmozdulást A Város Mindenkié (AVM) aktivista csoport szerda délutánra a Parlament elég, s ezért sürget – az LMP-vel, az Együtt-tel, a Párbeszéddel és a Momentum támogatásával – a törvénymódosítást. Azt szeretnék elérni, hogy már a mostani téli kilakoltatási moratórium után, azaz május 1-től életbe lépjen az új szabály, amely alapján gyerekes családokat ne lehessen kilakoltatni.

A megmozdulással egy időben az LMP kezdeményezte a Parlament házbizottságának ülésén, hogy a törvénymódosítást gyorsított eljárásban tárgyalják.  Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője azonban elmondta: a házbizottság nem döntött, a Fidesz-frakció a jövő héten foglal állást az ügyben.

Az AVM arra hívta fel a figyelmet: a gyermekvédelmi törvény alapján gyermeket anyagi okból fennálló veszélyeztetés miatt, nem lehet a családjától elválasztani. Ez azonban "rendszeresen, rutinszerűen előfordul" Misetics Bálint, az AVM egyik aktivistája szerint. Hangsúlyozta: „A Fidesz-frakciónak mindössze annyit kell eldöntenie, hogy egyetért-e gyermekes családok hajléktalanná tételével.”

Az Együtt elnökségi tagja, Spät Judit arról beszélt: gyerekek nem lakhatnak az utcán, nem lehetnek fedél nélkül, de ha elválasztják ezeket a kiskorúakat a szüleiktől, akkor nem csak hogy fedél nem lesz a fejük fölött, de még szülők nélkül is maradnak. Az Együtt ezt a politikát elfogadhatatlannak tartja. Továbbá úgy gondolják, hogy a demokratikus ellenzékből kialakuló új koalíciós kormánynak az egyik első intézkedése kell legyen az emberek kilakoltatásának a tilalmát bevezetni.

Szerző
2018.02.14 19:14

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29