Moszkva feláldozhatta az oroszokat

Publikálás dátuma
2018.02.15. 06:33
Orosz katona Deir ez-Zórban. Zsoldosok is akadnak itt szép számmal Fotó: AFP

A jelek szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök szolgálatában álló orosz zsoldosokkal csapott össze a múlt héten az amerikai haderő. A Kreml nem tiltakozott amiatt, hogy az amerikaiak halomra lőtték állítólag több tucat állampolgárukat.

Az összecsapás – mint azt először a Bloomberg amerikai hírügynökség jelentette – múlt szerdán zajlott az olajban és gázkészletekben gazdag Deir ez-Zór kormányzóságban, ahol nemrégiben még az Iszlám Állam (IS) volt az úr. A különböző beszámolók alapján összeálló kép szerint egy nagyjából zászlóalj nagyságú, tüzérségi támogatásban is részesített fegyveres csoport próbált megrohamozni egy katonai bázist, amelyen amerikai reguláris erők, valamint velük szövetséges kurd milicisták voltak.

A bázison tartózkodók segítséget kértek és kaptak: nem csupán heves tüzérségi ellentűz zúdult a támadókra, hanem amerikai harci repülőgépek, bombázók és helikopterek is bekapcsolódtak az összecsapásba. A támadók véres fejjel vonultak vissza. Hogy hány halottat, illetve sebesültet hagytak hátra, arról nincs megbízható adat. Egyes jelentések mintegy száz halottról és több száz sebesültről tettek említést. Van olyan állítás is, miszerint még ma is több tucat olyan férfit ápolnak oroszországi kórházakban, akik ebben az összecsapásban szerezték sebeiket.

Amerikai, illetve kurd részről nem számoltak be saját emberveszteségről.

Amerikai közlések szerint egyetlen percre sem merült fel az a veszély, hogy az incidensből komolyabb amerikai-orosz katonai konfliktus bontakozik ki, holott ha nem túlzóak a halottak és a sebesültek számáról szóló hírek, akkor ez volt a legvéresebb fegyveres összetűzés a két ország állampolgárai között a hidegháború vége óta.

Arra, hogy Szíriában elkerüljék a szándékolatlan orosz-amerikai közvetlen konfliktushelyzeteket, külön kommunikációs csatorna áll rendelkezésre a hivatalos szándékok tisztázására, a félreértések elkerülésére, és ezt a csatornát a felek a jelen esetben igénybe is vették.

Moszkvában először azt mondták, hogy még idő kell a tájékozódáshoz, majd közölték: az orosz hatóságok csak a reguláris haderő veszteségeit tartják számon. Eszerint a szíriai orosz katonai fellépés kezdete óta eddig 44 orosz katona vesztette életét. A Kreml emellett „nem zárja ki” azt az egyébként közismert tényt, hogy orosz állampolgárok saját szakállukra is tartózkodnak Szíriában. Több forrás szerint részben az ukrajnai harcokat is megjárt zsoldosokról van szó, akiknek a tevékenysége nem feltétlenül áll összhangban a hivatalos orosz irányvonallal. Így aztán itt az történhetett, hogy a közelben tartózkodó orosz haderő számára fontosabb volt az orosz-amerikai fegyveres összeütközés elkerülése, és ezért a kisujját sem mozdította a zsoldos honfitársakért.

Szerző

Demokráciapróba Izraelben

Publikálás dátuma
2018.02.15. 06:31
Netanjahunak egyelőre esze ágában sincs lemondani Fotó: AFP/Ronen Zvulun
Izraelben a legmagasabb beosztásban lévőket sem kímélte eddig az igazságszolgáltatás. Most azonban kérdéses, hogy indul-e eljárás a kormányfő ellen.

Az izraeli rendőrség bejelentette kedden, hogy vádemelést javasol Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen. A rendőrség szerint elég bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy az ügyészség elindítsa az eljárást kenőpénzek elfogadása, azaz korrupció vádjával.

A rendőrség két, a miniszterelnököt érintő ügyben vizsgálódott. Az egyik esetben az a vád, hogy Netanjahu felajánlotta Árnon Mozessznek, a Jediot Ahronot napilap kiadójának, hogy a kormányzattal szembeni kedvezőbb cikkekért cserében segít stabilizálni a lap helyzetét, a fő rivális, Israel Hayommal szemben, amelynek kész korlátozni a megjelenését is. A másik ügy korábbi, még Netanjahu ellenzéki képviselői koráig nyúlik vissza. Ebben érintett a miniszterelnök fia és felesége, Yair és Sarah is. A vád szerint mindhárman drága ajándékokat, ékszert, drága szivarokat és pezsgőket fogadtak el az izraeli születésű hollywoodi producer, Árnon Milchan milliárdostól és James Packer ausztrál üzletembertől, amiért cserébe még ellenzéki képviselőként Netanjahu beterjesztett egy törvényt, amely adómentességet biztosított a tíz évnél régebben külföldön élő izraeli állampolgároknak, mint amilyen Michal is. Az ajándékok akkor sem szűntek meg, amikor Netanjahu miniszterelnök lett. Összességében mintegy egymillió sékel értékről van szó, azaz 70 millió forintról, ami jelzi, hogy működő demokráciákban ajándékok elfogadása is elég ahhoz, hogy akár egy miniszterelnök és családja is a vádhatóság célkeresztjébe kerüljön.

Bár Izraelben a politikai szereplők – és maga Netanjahu is – előszeretettel hivatkoznak arra, hogy az ország a térség egyetlen működő, nyugati típusú demokráciája, a jelenlegi korrupciógyanús eset épp ezt kérdőjelezi meg. Nyugati demokráciákban ilyen vád esetén vagy önként, vagy a közvélemény hatására lemond a gyanúsított, Netanjahunak azonban ez esze ágában sincs. Kedd esti televíziós beszédében is ártatlanságát hangsúlyozta, és azt állította, hogy meggyőződése, a rendőrség ajánlásainak többségét az ügyészség úgyis elveti majd. A miniszterelnök egyben élesen támadta a rendőrséget, a nyomozókat, akiket szerinte személyes bosszú vezetett. A vádhatóság és az igazságszolgáltatás bírálata eleve nem szokás a nyugati demokráciákban, mint ahogy az sem, hogy többszörös korrupciós gyanú árnyékában is a vádlott leszögezze, nem áll szándékában lemondani, hanem a következő választásig vezeti kormányát. Izraelben 2019-ben rendeznek parlamenti választást, amennyiben nem kerül sor újra előrehozott voksolásra. Az ellenzéki baloldali pártok tiszteletben tartva az ártatlanság vélelmét, arra szólították fel a miniszterelnököt, hogy az eljárás idejére vonuljon vissza, mondjon le. Saját pártja, a Likud egyelőre kiáll vezetője mellett és nem kéri a kormányfő távozását.

De mindezen túlmenően azért is az izraeli demokrácia próbája a mostani Netanjahu-eset, mert bár a rendőrség megalapozottnak találta a vádemelést, arról majd a főügyésznek, Avihaj Mandelblitnek kell döntenie. Efelől azonban komoly kétségek vannak izraeli ellenzéki oldalon. Mandelbilt ugyanis pártkatonaként Netanjahunak köszönhetően nyerte el tisztségét, korábban épp a miniszterelnök kabinetjének titkára volt.

Egyelőre kétesélyes a főügyész döntése, de tény, hogy sokan azt sem hitték volna Izraelben, hogy idáig eljut az ügy és a rendőrség vádemelést fog javasolni, ugyanis a rendőrfőnökről is azt tartották, hogy lojális Netanjahuhoz és pártjához, a Likudhoz. De a rendszer eddig működött, a nyomozóhatóságot ez esetben sem tántorította el a gyanúsított magas politikai tisztsége. A nyomozás közel két éven át tartott.

Egyik oldal sem adja fel
A főügyészre komoly lakossági nyomás nehezedik, hónapok óta több, soktízezres tüntetést szerveztek a háza elé is. A „Szégyen menete” nevű, korrupcióellenes demonstrációk szervezői nem adják fel. Többek között azért, mert a kormányzó Likud úgynevezett rendőrségi javaslatokat szabályozó törvénytervezettel próbálja megkötni a bűnüldözők kezét. Ugyanis nem csak Netanjahu van bajban, hanem szoros politikai szövetségese, a koalíció elnöke, David Bitan ellen is nyomozás folyik vesztegetés és szervezett bűnözéssel kapcsolatos vádak miatt.

Szerző

Fideszes átverés - Több tízezret buktak a családok

Publikálás dátuma
2018.02.15. 06:22
Fotó: Vajda József

Az elmúlt öt év során a magyar háztartások körülbelül 70 ezer forintot veszítettek az indokolatlanul magasan tartott gázárakon - közölte szerdai tájékoztatóján Tóth Bertalan. Ezt ugyanakkor hiába keresnénk a Fidesz által kötelezővé tett "rezsibokszban" - tette hozzá az MSZP frakcióvezetője. Az ellenzéki politikus számításait többek között a lakossági gáz nagykereskedelmét végző állami MVM-től kiperelt - lapunk tegnapi számában részletesen bemutatott - orosz gázszámla-adatokra alapozza. Kutatásaikból kiderül: miközben az állami nagykereskedő gázköltsége 2013-2014-ben köbméterenként valamivel több mint 14 forinttal csökkent, az Orbán-kabinet a "rezsicsökkentés" során a lakossági számla e tételét csak kevesebb mint 7 forinttal mérsékelte. A különbség e két év során közel harmincmilliárd forinttal - egyénenként több mint 11 ezer forinttal - terhelte a családok pénztárcáját. És még csak ezután következett a nemzetközi energiaár-esés, amit a Fidesz-KDNP egyáltalán nem érvényesített a lakossági tarifákban. Az így felhalmozódó többlethaszon az MVM-nél 2016-ban 50 milliárdra rúgott.

Ennek nyomatékául az MSZP a napokban ismét a Parlament elé terjesztette rezsicsökkentési javaslatát. Ez évi 1200 köbméteres gázfogyasztásig 32, 2400 kilowattórás áram-felhasználásig 10, illetve ugyanekkora távhőárcsökkentést irányoz elő, azonnal. Az ellenzéki frakció a nemzetközi energiaáresés, azaz 2015 eleje óta tizedik alkalommal próbálkozik, amit a Fidesz-KDNP már bizottsági szakban rendre lesöpör.

A Fidesz a közlésre a korábbiakkal megegyező politikai vádaskodással felelt. A nemzetközi áresés érvényesítésének elmaradását azzal ütik el, hogy a szocialista időszakban (amúgy a világ többi térségéhez hasonlóan) nőttek a díjak, illetve hogy az öt évvel ezelőtti 25 százalékos mérséklés "eredményét megvédték". Ezt alátámasztani hivatott „tényállításuk” a valóság szempontjából újfent kihívásokkal küzd. Szerintük „ma Európában a magyar családok jutnak a harmadik legalacsonyabb átlagáron a gázhoz”. Ez viszont csak EU-körön belül igaz. A különbség nem lényegtelen: a listát 32 tagúvá bővítve – olyan olcsó európai államokat nem tekintve, mint Oroszország vagy Belorusszia – már csupán a 8. helyen állunk.

Az E.ON 2017 októberében nyilvánosságra hozott, nagy gázfogyasztású ügyfelekre vonatkozó ajánlata jelentősen félreértelmezett formában jelent meg - közölte tegnap a német hátterű szolgáltató, e tekintetben további részletekkel nem szolgálva. A háztartások által is igénybe vehető csomagot Németh Szilárd kedden úgy értékelte, hogy a társaság lépésével beavatkozik a választásokba; a Fidesz-alelnök arra kérte az E.ON-t, hogy "kicsit fogja vissza az agarakat".

Szerző