Zsákutcában az északír tárgyalások

Publikálás dátuma
2018.02.16 06:35
Romlik May helyzete - Újabb kudarc érte, és nincs kizárva, hogy nagy árat fizet majd Fotó: AFP/Paul Faith
Fotó: /

Több mint egy év után legalábbis átmenetileg meghiúsult a remény, hogy helyreállíthatják az északír autonóm kormány munkáját. Amikor hétfőn Belfastban járt Theresa May brit és Leo Varadkar ír kormányfő, a brit közvélemény joggal hitte, hogy megadták az utolsó lökést az elhúzódó tárgyalások lezárásához. Simon Hamilton, a Demokratikus Unionisták egyik hangadója viszont úgy értékelte, beavatkozásuk csak ártott a megbeszéléseknek. Az északír kormány bukását 2017 januárjában az azóta elhunyt Sinn Fein vezető és miniszterelnök-helyettes, Martin McGuinness lemondása váltotta ki. Most azonban a kisebbségi kormány túlélésében kulcsszerepet játszó Demokratikus Unionisták frontembere, Arlene Foster mondta ki, hogy “nincs reális esély” a megállapodásra. A Sinn Fein és a DUP egymást hibáztatja a végkifejletért. A The Times értesülése szerint London valószínűleg nem tér vissza a direkt irányításhoz. Az északír helyzet bizonytalansága tovább nehezíti a Brexit-tárgyalásokat, melyeken az ír-északír határ jövője az egyik legkritikusabb kérdés.

2018.02.16 06:35

Hetek óta lángol egy német mocsár egy balul sikerült hadgyakorlat miatt

Publikálás dátuma
2018.09.21 11:15

Fotó: DPA/ Stephan Konjer
Szükségállapotot hirdettek pénteken, két települést kellhet evakuálni. A füstöt több száz kilométerre is érezni.
A német hadsereg, a Bundeswehr gyakorlata után kigyulladt a mocsár Emsland megyében, Meppen mellett, írja a Spiegel. Egy rakétát teszteltek, annak ellenére, hogy nem volt elérhető tűzoltó egység. Ez két hete történt - a hatóságok pénteken már kihirdették a szükségállapotot a még mindig tomboló tűz miatt. Bejelentésük értelmében a környék két településének evakuálására is sor kerülhet.

A probléma a füst

A hatalmas füstöt még a 200 kilométerre fekvő Hamburgban is érezni lehet. Több százan dolgoznak szakadatlanul az oltáson, ám azt nehezíti egyrészt a tűz terjedését segítő erős szél, a korábbi hosszú szárazság, és a tőzeg is, mint azt a Deutsche Welle írja. A tőzeg ugyanis belülről ég, kívülről pedig vízhatlan. Mikor legutóbb, 2010-ben keletkezett tűz a környéken, 6 hétig tartott eloltani azt.
A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.21 11:15

Meghalt a vietnami elnök

Publikálás dátuma
2018.09.21 10:20
Tran Dai Kvang
Fotó: POOL / AFP/ LUONG THAI LINH
Hosszú betegség után, 61 éves korában vesztette életét Tran Dai Kvang.
61 éves korában, egy katonai kórházban halt meg a hónapok óta komoly betegséggel küzdő vietnami elnök, Tran Dai Kvang - számol be a BBC.
Kvang 2016-ban lépett hivatalba, korábban a közbiztonsági minisztérium vezetőjeként vett részt az ország irányításában.
Az államfői tisztség Vietnamban nagyrészt csak szimbolikus jelentőséggel bír.
Témák
Vietnam
2018.09.21 10:20