Saját magát cáfolja Lázár

Publikálás dátuma
2018.02.16 06:05
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Elfogultsággal vádolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Csalás Elleni Hivatalt (OLAF) a csütörtöki kormányinfón.

Mint arról többször beszámoltunk, az OLAF szerint a korábban Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötődő Elios Zrt. szervezett pályázati csalássorozat keretében nyert el 35 fideszes önkormányzatnál 13 milliárd forint értékben közvilágítási tendereket.

Lázár János kijelentette, hogy az OLAF a jelentésével beleszólt a választási kampányba. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az OLAF vizsgálói magyarok voltak, a tárcavezető ezzel azt sugallta, hogy ha magyarok vizsgálják ki az ügyet, akkor azok elfogultak lehetnek az Orbán-kormánnyal szemben.

„Az OLAF szerintem hibát követ el, hogyha magyar vizsgálókra bízza a magyar ügyeket. Nem szeretnék ebben mélyebbre menni; mi az OLAF-nak jeleztük az elfogultság lehetőségét. Remélem, az OLAF mind a három magyar tisztviselő vagy magyar állampolgár tekintetében megvizsgálja, hogy a függetlenség és az objektivitás elvárható követelményének megfeleltek-e. Az nagy blődség és nonszensz, hogy magyar ember tegye a följelentést, és az Európai Bizottság vagy az Európai Unió vizsgálati szerve, az OLAF ezt magyarokra bízza. Ez szerintem hiba egy ilyen politikai ügyben” – mondta Lázár.

Ez azért is érdekes, mert Lázárt korábban még egyáltalán nem zavarták a magyar vizsgálók. A négyes metróról tavaly közzétett OLAF vizsgálati jelentés fedőlapján ugyanis feketén-fehéren az áll, hogy az öt jelentéstévőből négyen magyarok voltak.

Lázár a kormányinfón újra leszögezte, hogy csak akkor teszik közzé az Orbán vejét érintő OLAF- jelentést, ha erről a magyar kormány már megállapodott a Bizottsággal. Mint arról írtunk, ez korábban nem volt szempont, hiszen a négyes metróról szóló jelentést a Fidesz-kabinet annak ellenére hozta nyilvánosságra, hogy máig nem zárult le az ezzel kapcsolatos tárgyalás a kormány és Brüsszel között.

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.

Magyar állampolgár lett az amerikai tiszteletes, aki miatt összeveszett Trump és Erdogan

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:09
Andrew Brunson tiszteletes
Fotó: AFP/ ROBERTO SCHMIDT
A lelkipásztor a washingtoni magyar nagykövetségen tette le az állampolgársági esküt.
Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetség. A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen. Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között. Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget. A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát. 2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai–török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal érte el, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont. A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.
Szerző