Kecskemét;tilalom;rendezvény;diákparlament;

2018-02-16 11:35:00

Felsőbb utasításra hallgattatnák el a diákokat

Nem engedték meg a Független Diákparlamentnek (FDP), hogy egy kecskeméti iskolában szervezzenek meg középiskolás tanulóknak szánt rendezvényüket. A Mérce.hu információi szerint az FDP a kecskeméti, alapítványi működésű Katedra Gimnáziumban szeretett volna diákfórumot tartani, ám az intézmény vezetése azt végül "felsőbb utasításra" visszamondta. Az RTL Klub híradója megkereste az igazgatót, aki a történtek után nem akart nyilatkozni.

A rendezvényt ezután a város kulturális központjába tették át, de nem sokkal később ott is lemondták. A diákok több más helyszínen is próbálkoztak, ám sehol nem akarták fogadni őket, mondván, túlságosan "politikainak" minősül a rendezvényük.

- Hasonló okokkal több iskola az esemény plakátjait sem engedte kitenni, valamint pár DÖK-elnök is távol akart maradni tőle, egyikük jelezte a szervezőknek, hogy szerinte "nem látnak eléggé a dolgok mögé" - írta az üggyel kapcsolatban az FDP kommunikációs főkoordinátora, Tarnay Kristóf. Mint fogalmazott, kecskeméti aktivistáik folyamatos ellehetetlenítési kísérlettel néztek szembe. Ám egyelőre úgy tűnik, a fórumot mégis sikerül megtartani jövő hét kedden a helyi Szövetkezeti Székházban. 

A rendezvényen átbeszélik majd az FDP 12+1 pontos követeléslistáját is, amit a február 19-i budapesti demonstrációjuk után küldtek meg az oktatási kormányzatnak. Mivel a szaktárcától semmilyen reakció nem érkezett, Orbán Viktorhoz fordultak: vitára invitálták a miniszterelnököt. Ahogy az várható volt, a nyilvános vitáktól ódzkodó Orbán nem reagált a diákok felhívására, helyette Lázár János kancelláriaminiszter jelezte, nem élnének a lehetőséggel. Az FDP emiatt újabb tüntetést szervez február 23-ára.

Emellett a pártok miniszterelnök-jelöltjeit is vitázni hívták. A szervezet közleménye szerint a meghívókat már elküldték Karácsony Gergelynek (MSZP-Párbeszéd), Szél Bernadettnek (LMP), Vona Gábornak (Jobbik), illetve - a fiatalok optimizmusával élve - Orbán Viktornak is.