Előfizetés

Phjongcshang 2018 - Jászapáti elődöntős

Jászapáti Petra továbbjutott, míg Bácskai Sára Luca kiesett a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében a phjongcshangi téli olimpia szombati napján.

A januári Európa-bajnokságon ezen a távon bronzérmes Bácskai elképesztően nehéz futamba került, többek között két phjongcshangi bajnokkal kellett megküzdenie az 500 méteren aranyérmes olasz Arianna Fontana és a nagy pályán 1000 méteren első holland Jorien ter Mors személyében, "ráadásként" megkapta ellenfélül Sim Szuk Hit, a dél-koreaiak olimpiai és ötszörös világbajnokát.

A 18 éves magyar versenyző az első kanyarra még negyedikként fordult rá, de aztán hamar élre állt, mert az első néhány körben nem volt iram. Később a második, majd a harmadik helyre esett vissza, amikor Fontana nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt. Bácskai az egyik egyenesben összeakadt a japán Kikucsi Szumirével, kézzel is próbálta védeni a pozícióját - sikertelenül. A dél-koreai Sim közben a mezőny végén kicsúszott, így elszállt az esélye a továbbjutásra. A budapesti korcsolyázó egyszer kezdett komoly előzési kísérletbe, hogy visszaszerezze japán riválisától a még éppen továbbjutást érő harmadik pozíciót, de ez nem sikerült neki, onnantól pedig már nem volt ereje újabb akciót indítani. Az utolsó körben pedig a kazah Kim Iong is elment mellette. Ennek ugyanakkor nem volt jelentősége, mert a bírók utólag kizárták. "Nagyon elfáradtam a végére, de kiadtam magamból mindent. Belül nem éreztem szabálytalannak magamat, de visszanéztem, és jogos döntést hoztak" - értékelt Bácskai.

Jászapáti Petra egyáltalán nem volt megilletődve attól, hogy a legjobb dél-koreai és orosz gyorskorcsolyázó mellett egy kínai riválist is kapott. Eleinte a 4-5. helyen korcsolyázott, majd egy ritmusváltással egészen a második pozícióig jött fel. Egy körrel később pedig a kínai Li Csin-jü elé került, ekkor már csak hét kör volt hátra. Hosszú körökön át húzta a tempót, fárasztotta ellenfeleit, s végül csak a hazai közönség buzdítását élvező, hatszoros világbajnok Csoj Min Dzsong tudta őt megelőzni, a négyszeres Európa-bajnok Szofija Proszvirnova pedig kiesett.

Új elöljárója van a Tihanyi Apátságnak

Publikálás dátuma
2018.02.17. 12:42
FOTÓ: Shutterstock
Mihályi Norbert Jeromost választották a Tihanyi Bencés Apátság élére, az új perjel Korzenszky Richárd lemondását követően vette át a tisztséget - közölte az apátság szombaton.

Várszegi Asztrik, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja február 17-ére hívta össze a Tihanyi Bencés Apátság konventkáptalanját, amely Mihályi Jeromos atyát választotta a közösség új perjelévé - írták a közleményben.

Korzenszky Richárd perjel február 4-én mondott le szolgálatáról, hogy a szerzetesközösség vezetését átadja a következő nemzedékek képviselőjének - tudatta az apátság. Az új elöljáró első ünnepélyes szentmiséjét március 29-én, nagycsütörtökön mutatja be a tihanyi apátsági templomban.

Mihályi Norbert Jeromos 1986. november 29-én született Bakonyszentlászlón. 2006-ban lépett be a tihanyi bencés közösségbe. Teológiai tanulmányait Pannonhalmán, majd Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte. 2015-től a Tihanyi Bencés Apátság elöljárójának gazdasági helyetteseként dolgozott. Az utóbbi években Balatonszőlősön teljesített szolgálatot.

Korzenszky Richárd, az apátságot 1994 óta irányító leköszönő elöljárója munkásságát 2003-ban Fraknói Vilmos-díjjal, 2008-ban Prima Primissima díjjal, 2011-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjével, 2012-ben pedig Magyar Örökség díjjal ismerték el.

Nem változtatott besorolásunkon a Standard & Poor's

Publikálás dátuma
2018.02.17. 11:33
FOTÓ: Shutterstock
Megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását pénteken a Standard & Poor's.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege - S&P Global Ratings - péntek este Londonban bejelentette azt is, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlanul pozitív kilátás érvényes.

A Standard & Poor's egyben visszavonta a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) érvényben tartott, szintén "BBB mínusz" besorolást, a bank kérésére.

A magyar államadós-osztályzat megerősítéséhez fűzött elemzésében a cég kiemelte: a besorolásra érvényes pozitív kilátás - amely tavaly augusztus óta van érvényben a magyar adósbesoroláson - elsősorban annak lehetőségét tükrözi, hogy a magyar gazdaság erősödő mérőszámai segíthetik a bankrendszerben folyamatosan zajló javulást, és ezzel megerősíthetik a monetáris politika transzmissziós csatornáját.

A Standard & Poor's közölte: 12-18 havi távlatban felminősítheti a magyar adósosztályzatot, ha a pénzügyi szektorban végbement legutóbbi javulások erősítik a hatóságok képességét a hazai monetáris kondíciók befolyásolására. A cég szerint ennek jelei közé tartozna például a banki hitelkihelyezések még erőteljesebb fellendülése, amelyhez folytatódó gazdasági növekedés, többletes folyómérleg-egyenleg és korlátok között tartott államháztartási hiány társul.

A Standard & Poor's alapeseti előrejelzésként arra számít, hogy a költségvetési ösztönzés folytatását célzó kormányzati szándék ellenére kordában lehet tartani a költségvetési megcsúszást: a cég várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány a 2018-2021 közötti időszakban éves átlagban nem haladja meg a 2,2 százalékot a 2016-2017-ben mért 2 százalékos átlag után.

A hitelminősítő szerint a likvid eszközöktől megszűrve számolt államadósság-ráta valamelyest csökkenni fog, de a belátható előrejelzési távlat végéig 60 százalék felett marad.

A Standard & Poor's kiemeli azonban az államadósság-profil javulását, hangsúlyozva: a koncentrált szakpolitikai erőfeszítések hatására a devizában denominált magyar államadósság a teljes államadósság-állománynak ma már csak mintegy az ötöde.
A cég arra számít, hogy a hitelkihelyezés a 2011-2016 közötti visszaesés után, 2018-2021 között éves átlagban 4,5-5 százalék közötti ütemben növekszik, 2018-2019-ben ugyanakkor várhatóan már 10 százalék alatt lesz a nem teljesítő követelések aránya a teljes kinnlevőség-portfolión belül.

A hitelminősítő közölte: stabilra veheti vissza a besorolási kilátást a jelenlegi pozitívról, ha a hitelkiáramlás növekedési üteme mégis lanyha maradna, és ha a bankszektor nem teljesítő kinnlevőség-rátája növekedésnek indulna.

Negatív hitelminősítői lépést eredményezhetne más tényezők mellett például a magyar közfinanszírozási rendszer esetleges gyengülése, a külső sérülékenység növekedése, az árfolyampolitika beavatkozásra hajlamosabbá válása - áll az elemzésben.
A Standard & Poor's megállapítja ugyanakkor, hogy a magyar gazdaságban erőteljes ciklikus fellendülés zajlik. A cég közölte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék az idén 3,5 százalékhoz közeli ütemben növekszik, csak mérsékelten lassabban, mint 2017-ben.

A hitelminősítő szerint a magyar növekedés tényezői közé tartozik a reálbérek és a foglalkoztatottság növekedése által hajtott fogyasztási "boom", a költségvetési ösztönzés, a minimálbérek emelése, az Európai Unió strukturális és kohéziós folyósításainak jelentős gyorsulása, a lakástámogatásokra fordított összeg növelése, a magánszektor pénzügyi mérleghelyzetének erősödése, valamint a folytatódó euróövezeti fellendülés.

A Standard & Poor's szerint azonban az általa valószínűsített idei növekedés meghaladja a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciálját. A cég arra számít, hogy a szerkezeti kihívások miatt a magyar hazai össztermék évenkénti növekedési üteme a 2019-2021 közötti időszakban valamivel 2,5 százalék alatt lesz.

A hitelminősítő a lassító hatású kihívások közé sorolta a gyenge demográfiai helyzetet, amelyhez véleménye szerint hozzájárul az is, hogy a kormány nem hajlandó migráns munkaerő befogadására, valamint a kiterjedt méretű közszférát, az üzleti környezet gyengeségeit, az alacsony termelékenységet és a túlfűtötté váló munkapiacot.

A Standard & Poor's szerint mindemellett a 2020 utáni növekedési kilátásokat befolyásolhatja, ha a brit EU-tagság megszűnése után csökkennek az uniós finanszírozások, és az is, ha változnak az EU strukturális folyósításainak elosztási kritériumai, tekintettel nem utolsósorban arra, hogy Magyarország és az EU között egyes szakpolitikai kérdésekben nyílt nézeteltérések vannak.

A Standard & Poor's szerint ugyanakkor a magyar kormány bizonyos nem konvencionális szakpolitikai lépései a kedvező külső környezettel együtt hozzájárultak a magyar gazdaság külső sérülékenységeinek mérsékléséhez és a makrogazdasági stabilitás biztosításához.

A hitelminősítő közölte: elismeréssel adózik a magyar kormány nagyratörő reformprogramjának is, amelynek célja a versenyképesség és a termelékenység erősítése.

A Standard & Poor's kifejezésre juttatta mindazonáltal azt a véleményét is, hogy a 2010-es évek eleje óta végrehajtott intézményi változtatások, a fő intézmények - például az MNB és az Alkotmánybíróság - törvényi keretrendszerének újrakodifikálása gyengítette az egyes hatalmi ágak közötti fékek és ellensúlyok rendszerét, a független tömegmédia ellen hozott korlátozó intézkedések és a nem kormányzati szervezetekkel szembeni fellépés pedig további politikai centralizációhoz vezetett.