Szociáldemokratákat vár a kormányba a cseh elnök

Milos Zeman cseh köztársasági elnök felszólította vasárnap az éppen kongresszusukat tartó szociáldemokratákat, hogy lépjenek be a kormányba, de ne igényeljenek miniszteri bársonyszékeket, hanem elégedjenek meg miniszerhelyettesi posztokkal.

„Azt ajánlom, hogy ha nem akarnak feledésbe merülni, akkor dolgozzanak” – üzente az államfő egykori pártjának, amellyel hosszú évek óta nagyon rossz a viszonya. Figyelmeztette a szociáldemokratákat, hogy ha az ellenzékbe vonulás mellett döntenek, akkor a támogatottságuk le fog csökkenni a parlamenti küszöböt jelentő öt százalék alá.

A tavaly októberben tartott választásokon a cseh szociáldemokraták 7,3 százalékot kaptak. A választást az ANO nevű, széles körben euroszkeptikusként és populistaként jellemzett párt nyerte meg, de nincs abszolút többsége, és mindmáig nem sikerült koalíciós partnert találnia.

Zeman most – mint aki kifejezetten az ANO érdekében ijesztgeti a szociáldemokratákat – megjegyezte: az ANO találhat más koalíciós partnert is magának. Vezetője, Andrej Babis a jövő héten a Szabadság és Közvetlen Demokrácia elnevezésű szélsőjobboldali, bevándorlóellenes párttal, illetve a kommunistákkal fog tárgyalni.

Temesvár lett az embercsempészet egyik új központja

Publikálás dátuma
2018.02.18. 13:14
FOTÓ: Shutterstock
A balkáni migrációs útvonalon folytatott teherautós embercsempészet egyik új központja lett a romániai Temesvár – olvasható a német szövetségi rendőrség tájékoztatása a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban.

Eszerint ebben a városban helyezik el a járművekben az embereket, akiket Magyarországon keresztül szállítanak tovább. A balkáni migrációs útvonalon embercsempészetre használt teherautók, kamionok legnagyobb része a dél- és kelet-európai térségből származik, jelentős részüket Törökországban állították forgalomba..

A lap szerint az utóbbi időszakban emelkedett a leleplezett teherautós embercsempész műveletek száma. A csempészek egyre kevésbé törődnek az emberek biztonságával. Gyakran kettős padlózatot építenek a teherautókba, és az embereket bezsúfolják a jármű padlózata és az álpadló közötti 40-50 centiméter magas résbe, nem törődve azzal, hogy a levegőtlenség miatt akár meg is fulladhatnak.

A magyar kormánynak megküldték a német rendőrségi elemzés megállapításait.

Szerző

Trump: túl sokat vizsgálódik az FBI az oroszok ügyében

Publikálás dátuma
2018.02.18. 12:10
Trump és Putyin az APEC csúcstalálkozón tavaly ősszel. FOTÓ: JORGE SILVA / POOL / AFP

Elfogadhatatlanul sok energiát fordít az FBI az azzal kapcsolatos vizsgálódásokra, hogy volt-e összejátszás a 2016-os amerikai elnökválasztást befolyásolni próbáló oroszok és a republikánus elnökjelölt kampánystábja között – állította egyik Twitter-üzenetében Donald Trump.

Az elnök a minapi floridai iskolai tömeggyilkosság tragédiáját, az FBI azzal kapcsolatos mulasztását is bevonta érvkészletébe: nagyon szomorúnak nevezte, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda nem észlelte a lövöldözés előjeleit, és szerinte az FBI jobban tenné, ha visszatérne a lényegesebb feladataihoz.

Donald Trump újra bizonygatta, hogy nem voltak titkos megbeszélések kampánystábja és az oroszok között.

Az orosz befolyásolási kísérletek ügyét Robert Mueller különleges ügyész hivatala vizsgálja. Mueller eddig Trump volt kampánycsapatának négy egykori tagja ellen kezdeményezett vádemelést, közülük ketten hajlandóak a Muellerrel való együttműködésre. Pénteken 13 orosz természetes személy és három jogi személy ellen történt vádemelés, de velük szemben értelemszerűen távollétükben folyik az eljárás.

Szerző