Cáfolatok cáfolata

Publikálás dátuma
2018.02.19 06:33
Fotó: AFP/Alex Wong
Fotó: /

Egymás szavait cáfolták a hét végén oroszok és amerikaiak azzal kapcsolatban, hogy Moszkva beavatkozott-e az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztásába, illetve hogy volt-e összejátszás az oroszok és Donald Trump akkori republikánus elnökjelölt kampánystábja között.

Amerikában orosz személyek ellen emeltek vádat az ügyben, mire az orosz külügyminiszter Münchenben üres fecsegésnek minősítette a vádaskodást. A nemzetközi biztonságpolitikai fórumon ugyanott tartózkodó amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azzal vágott vissza Szergej Lavrovnak, hogy megkérdőjelezhetetlen bizonyítékaik vannak a beavatkozásra. Erre Donald Trump elnök Washingtonból azt a Twitter-üzenetet röpítette világgá, hogy Herbert Raymond McMaster tábornok elfelejtette hozzátenni: a választási eredményre az oroszok nem voltak hatással, az oroszokkal pedig csak Hillary Clinton játszott össze. A McMaster szavain feldühödött Trump ugyanakkor nem állította, hogy a vizsgálati anyagok valótlanságot tartalmaznak

Az orosz beavatkozás kivizsgálásával megbízott Robert Mueller különleges ügyész hivatala pénteken jelentette be, hogy az illetékes nagyesküdtszék vádat emelt 13 orosz állampolgár és három orosz jogi személy ellen. A vádpontok között összeesküvés, csalás, banki csalás és személyazonossági adatok eltulajdonítása szerepel.

A nagyesküdtszék rendelkezésére álló dokumentumok – email- és más üzenetváltások – tanúsága szerint a vádlottak már 2014-ben megkezdték a 2016-os elnökválasztási folyamat megzavarására irányuló tevékenységüket. Oroszország és az Egyesült Államok között nincsen kiadatási egyezmény.

Szombaton megkérdezték minderről Münchenben az orosz diplomácia irányítóját, aki az amerikai állításokat üres fecsegésnek nevezte. Azt viszont nem mondta meg Lavrov, hogy konkrétan mely állításokat vitatja.

Erre reagált McMaster, mondván: a vizsgálati anyagok világosan mutatják, hogy az Egyesült Államok „egyre szakavatottabb módon göngyölíti fel ennek a kémkedési és felforgató tevékenységnek az eredetét”.

Szerző
2018.02.19 06:33

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07