Jan Hamácek a Cseh Szociáldemokrata Párt új elnöke

Jan Hamácek lett a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) új elnöke. A párt és a parlamenti alsóház eddigi alelnökét vasárnap választották meg a legrégibb cseh politikai párt rendkívüli tisztújító kongresszusán a kelet-csehországi Hradec Královében. 

A 39 éves Hamácek 2013 és 2017 között a képviselőház elnöke és a CSSD alelnöke volt. Bohuslav Sobotka, a a CSSD korábbi elnöke tavaly nyáron mondott le tisztségéről bokros kormányfői teendőire hivatkozva, s azóta Milan Chovanec első alelnök irányította a pártot. A korábban több ízben is kormányzó CSSD az októberi képviselőházi választáson megbukott, 7,27 százalékos támogatottsággal csak 15 mandátumot szerzett a 200 tagú alsóházban. A pártelnöki tisztségért végül is hét jelölt indult, s Hamácek a második körben szerezte meg a győzelemhez szükséges több mint 50 százalékos támogatást.

A tisztújításon kívül a kongresszus legfőbb témája, hogy a CSSD kezdjen-e tárgyalásokat az októberi választáson győztes ANO mozgalommal a kormányzati együttműködésről. Hamácek a kongresszuson elhangzott beszédében leszögezte: meggyőződése, hogy a szociáldemokratáknak tárgyalniuk kell esetleges kormányzati szerepvállalásukról az Andrej Babis vezette ANO mozgalommal. A pártnak olyan posztokat kellene szereznie a kabinetben, amelyek lehetővé tennék programja megvalósítását. Úgy vélte, hogy a kormánykoalícióban való részvételről a párt tagságának kell dönteni egy belső referendumban.

A szociáldemokrata kongresszus vitája az esti órákban folytatódik, s az esetleges kormányzati szerepvállalásról egyelőre nincs semmiféle állásfoglalás.

Milos Zeman államfő, aki korábban a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke és miniszterelnöke volt, a tanácskozás elején elmondott beszédében az javasolta: a párt ne vonuljon ellenzékbe, hanem tárgyaljon az októberi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalommal az új kormány létrehozásáról. "Azt ajánlom, hogy ha nem akarnak feledésbe merülni, dolgozzanak" - jelentette ki Milos Zeman. Az államfő szerint a szociáldemokrata pártnak tárgyalnia kell a kormányzati szintű együttműködésről az ANO-val, de a támogatásáért nem miniszteri, hanem csak államtitkári posztokat kellene kérnie. Úgy vélte: ha a szociáldemokrata párt nem fog tárgyalni az ANO-val és ellenzékbe vonul, akkor támogatottsága tovább csökkenhet, és akár az ötszázalékos parlamenti küszöb alá eshet.

Szerző
2018.02.18 20:42

Képpárok mesélnek a két Korea közötti különbségekről

Úgy tűnik, hogy megkezdődött az enyhülés időszaka, talán a háborút is végleg lezárják az észak- és dél-koreai vezetők. Az AFP fotósa portrékat készített mindkét országban, hogy majd emlékezzünk, honnan indult a békefolyamat.

Szerző

Megosztás
2018.09.18 14:44
KisiskolásokAFP/ Ed Jones
HatárőrökAFP/ Ed Jones
LövészoktatókAFP/ Ed Jones
FürdőzőkAFP/ Ed Jones
FöldművesekAFP/ Ed Jones
Élelmiszeripari dolgozókAFP/ Ed Jones
EgyetemistákAFP/ Ed Jones
Önkéntesek a főiskolájuk számítástechnikai laborjábanAFP/ Ed Jones
ÚszómesterekAFP/ Ed Jones
Gyári munkásokAFP/ Ed Jones
BenzinkutasokAFP/ Ed Jones
IdegenvezetőkAFP/ Ed Jones
Vásárlók egy szupermarketbenAFP/ Ed Jones
Motorcsónak-kapitányokAFP/ Ed Jones
Résztvevők egy-egy tömegrendezvényen. Az északi hölgy egy katonai parádén, a déli nyugdíjas pedig egy atomfegyver ellenes tüntetAFP/ Ed Jones

Medvével ütközött egy autó Szlovákiában, egy ember meghalt

Publikálás dátuma
2018.09.18 12:19
illusztráció
Fotó: AFP/
A balesetben ketten megsérültek, őket kórházba szállították.
Kifutott egy medve egy személyautó elé kedden a kora reggeli órákban Szlovákiában, az Alacsony-Tátrában, Dóval (Donovaly) felé. A gépkocsi sofőrje nem tudta kikerülni, és elütötte az állatot. A szembejövő autó megpróbálta elkerülni a balesetet, de megcsúszott, és nekicsapódott egy kamionnak – írja a Noviny.sk közlése alapján az Új Szó. A kamionnak ütköző autó egyik utasa, egy 44 éves férfi a helyszínen meghalt. A kocsi sofőrje és az anyósülésen utazó nő megsérült, őket kórházba szállították. A baleset részleteit még vizsgálják. 
2018.09.18 12:19
Frissítve: 2018.09.18 12:19