MNB-egyetem a Várban: rendezvényközpont vagy doktori iskola?

Publikálás dátuma
2018.02.19 11:58
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /

Zajos lesz az unortodox közgazdaságtan interdiszciplináris oktatása, derül ki a HVG-hez eljutott dokumentumokból. Ugyan a doktori iskola létrehozásával a cél egy, „a kor követelményeinek megfelelő tudományos műhely létrehozása”, írja honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Szomszédaikkal folytatott vitáik alapján viszont más kép rajzolódik ki a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) működtette intézményről.

A dokumentumokban „funkcióváltások” és „új funkciók” sora szerepel: lesz borozó és bormúzeum a pincében, kiülős étterem, amire 43 decibeles hangszigetelő üvegtetővel készülnek, mivel ott „esküvő és más éjszakába nyúló rendezvények lesznek”, mint mondják. És jut egy szint irodáknak is a Mátyás-templommal szemben, a várba költöző Miniszterelnökség épületétől pár lépésre fekvő épületben. Mentségükre, egy szinten valóban folyik majd oktatás.

Az információkat a szomszédok juttatták el a lapnak. Még átvészelték a kétéves építkezést – azt is elérték, hogy 6:30 helyett csak 7-kor kezdjenek a munkások. De az MNB doktori iskolája által három oldalról körülvett társasház lakói nem érzik úgy, lenne minek örülni az építkezések végével. Mint elmondták, még a festők beszélgetését is hallják, így nem boldogak az ipari mosogatók, konyhagépek, daruval beemelt légkondicionálók és vizesblokkok falszomszédságától.

A „korábbi állapothoz képest” egyértelműen jobb lett a helyzet, reagálta a lakók panaszaira válaszul a doktori iskolát létrehozó PADA. De az alapítvány szerint „a történeti épületek összeépülése” műszaki adottság, vagyis nem tehetnek semmit az áthallatszódó zaj ellen.

A PADA kuratóriumi elnöke egyébként Matolcsy György, az alapítvány igazgatója pedig Szemerey Gabriella, a jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a felesége.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Szerző
2018.02.19 11:58

Független jelölt nyert a bihartordai és a kelevízi időközin

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:51
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Bihartordán Serdült János Csabát választották, Kelevíz polgármestere pedig ismét Balatincz Krisztina lett.
Három független jelölt közül Serdült János Csabát választották Bihartorda polgármesterévé a vasárnapi időközi voksoláson – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel. Tóth Jánosné tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei település 758 választásra jogosult polgára közül 409 adta le szavazatát, minden voks érvényes volt. A három jelölt közül Serdült János Csaba 325, Németi Ferenc 56, Guth Zoltán 28 szavazatot kapott. A Hajdú-Bihar megyei Bihartordán azért kellett polgármester-választást tartani, mert a települést vezető Módos Imre (Fidesz-KDNP) elhunyt. Ugyancsak vasárnap ismét Vargáné Balatincz Krisztinát (független) választották polgármesterré a somogyi Kelevíz községben, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották a vasárnapi időközi voksoláson. Hajdu Szabina, a Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője elmondta: a polgármester-választás győztese 118, míg szintén független vetélytársa, Vida János 64 érvényes szavazatot kapott. A tizenegy független képviselőjelöltből négyen szereztek mandátumot. A jegyző beszámolt arról is, hogy a Marcalihoz közeli, 339 lakosú Kelevíz 271 választópolgárából 182 járult az urna elé. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület idén június végén feloszlatta magát. A döntéshez a polgármester és a képviselők között kialakult feszültség, illetve az vezetett, hogy nem sikerült elfogadni Kelevíz zárszámadását.
2018.09.23 20:51
Frissítve: 2018.09.23 21:01

Eltemették a harmadik köztársaságot Nagy Imre szobránál

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Beszélgetést és politikai performanszot szervezett az Eleven Emlékmű csoport Nagy Imre szobrának tervezett áthelyezése miatt vasárnap délután. A demonstráción folyadékot öntöttek a szobor előtti medencébe, amelynek ettől elfeketedett a vize. Ezután elhelyezték a "harmadik köztársaság koporsóját". A perfomanszt azzal zárták, hogy felhúztak egy molinót Nagy Imre szobra mögé, amely a Műcsarnokot ábrázolta fekete oszlopokkal. Az épület 1989-ben az egykori miniszterelnök újratemetésén is így volt látható és ezzel a háttérrel mondta el Orbán Viktor kormányfő is 29 évvel ezelőtti beszédét. A performansz alatt a szervezők egy olyan hangmontázst játszottak be, amelyben Orbán 1989. június 16-i beszédét illetve Beethoven Egmont-nyitányát keverték össze, visszafelé. A „hatodik koporsóban a mi következő húsz évünk fekszik…” mondat többször is hallatszott. A politikai performansz előtt beszélgetésen Donáth Anna, Hegedűs István, Eörsi László, Rainer M. János, ifj. Rajk László és Ungváry Rudolf azt elemezték: mi az üzenete Nagy Imre szobrának áthelyezésének, 29 évvel a volt miniszterelnök újratemetése után. Az eseményen részt vevő körülbelül 50 ember között Gréczy Zsolt, Ara-Kovács Attila és Vágó István a DK, valamint Kunhalmi Ágnes az MSZP politikusa is feltűnt.
Szerző
Témák
Nagy Imre
2018.09.23 20:01