Kancellári hátszéllel futott körbe az országban az Elios

Publikálás dátuma
2018.02.20 06:06
A székház - Google Street View
Fotó: /

Újabb jele van annak, hogy Orbán Viktor uniós pályázati csalással hírbe hozott „olafos” vejének, Tiborcz Istvánnak keze alá dolgoztak az állami hivatalok – derül ki a 24.hu cikkéből. A portál megtudta, hogy az uniós pályázatokat kezelő Lázár János vezette Miniszterelnökség a magyar adófizetők pénzéből 881 millió forinttal finanszírozta azokat a közvilágítási pályázatokat, amelyeket az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint szervezett csalás keretében nyert meg Orbán vejének érdekeltsége. Az OLAF szerint 35 önkormányzatot érintett az Elios-csalássorozat mintegy 13 milliárd forint értékben. Nemcsak a tenderek elnyerésének folyamata volt csalárd, később a közvilágítást is jelentősen túlárazva adta a városoknak a miniszterelnöki vőhöz kötődő vállalkozás. Az önkormányzatok felénél az unió a közvilágítás megújításának nem a teljes összegét, csak 85 százalékát vagy felét támogatta. Ezeknek az önkormányzatoknak fizette ki a miniszterelnökség a pályázati önrészt, így ezek a forrásszegény önkormányzatok is pályázhattak és új közvilágítást rendelhettek Tiborcz István érdekeltségétől. Ami különösen feltűnő, hogy a Lázár vezette kancellária előzékenyen már akkor átvállalta az önrész kifizetését, amikor az Elios még bele sem kezdett a munkába, azaz előre be akarták biztosítani, hogy az önkormányzat végül mindenképpen fizetni tudjon az Orbán-vőhöz köthető cégnek, illetve hogy a települések biztosan belemenjenek az ügyletbe.

Ugyancsak állami segédlettel elkövetett csalás gyanúja sejlik fel az Orbán felcsúti oligarchája, Mészáros Lőrinc azonos nevű fiához kötődő vadásztársaság ügyében, amelyet a hvg.hu tárt fel. Tavalyelőtt nyáron az ifjabb Mészáros által elnökölt Hidashát-Bélmegyer vadásztársaság úgy szerezte meg egy terület vadászati jogát a több évtizede ott vadászó helyi gazdák alkotta vadásztársaság elől, hogy később kiderült: az erről döntő közgyűlésen a Mészárosék mellett szavazó meghatalmazottak szabálytalanságok zömét követték el. A hírportálnak a helyi gazdák elmondták: Mészárosék előbb a vadászterületük közepén lévő kastélyt szerezték meg, majd a furcsaságokkal teli közgyűlés után kiszorították a helyi gazdákat saját földjeikről, akik attól kezdve tétlenül nézhették, ahogy a felcsúti oligarcha és kompániája helikopterrel járt a földjeikre vadászni. Végül három helyi vadász a Békés megyei Járásbírósághoz fordult, amely elsőfokú határozatában kimondta, hogy törvénysértés áldozatai lettek a bélmegyeri vadászok.

2018.02.20 06:06

A Fidesz után az LMP tagsága sem biztos az európai pártjában

Publikálás dátuma
2018.09.21 20:00
Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője
Fotó: Európai Parlament/ Fred MARVAUX
A kizárás még nem közvetlen veszély, de az Európai Zöldekben már felmerült a kérdés, vajon a magyar tagszervezet osztja-e a pártcsalád politikai céljait és értékeit. AZ LMP kizárásával a Párbeszéd kerülhetne helyzetbe.
Nemcsak a Fidesznek, hanem egy ellenzéki pártnak, az LMP-nek is veszélybe került tagsága európai pártcsaládjában – értesült a Népszava. A kérdés ugyanakkor – ahogy a Fidesz és a Néppárt esetében is – még nincs napirenden, vélhetően csak a jövő évi EP-voksolás eredménye után tárgyalhatnak róla. Információnk szerint a Zöldeknek elsősorban az LMP, Jobbikhoz való közeledésével van problémájuk, de az sem tetszik nekik, hogy a párt támogatja a kormány migrációellenes politikáját. Sokan nemtetszésüket fejezték ki amiatt is, hogy a magyar párt nem állt ki a zöldpárti Judith Sargentini által összeállított EP-jelentés mellett, amely 7. cikkelyes eljárást kezdeményezett Magyarországgal szemben. Az LMP képviselője, Meszerics Tamás távol maradt a szavazástól. Forrásaink szerint a Zöldek egyelőre tájékozódnak, ugyanis küldöttségük az elmúlt napokban Budapesten tárgyalt az LMP vezetőivel. Arra voltak kíváncsiak: a magyar tagszervezet osztja-e a pártcsalád politikai céljait és értékeit. Még nincs szó a magyar tagszervezet felfüggesztéséről vagy kizárásáról, a küldöttség előreláthatólag a jövő héten készíti el beszámolóját a látogatás tapasztalatairól. A vezetőség erre támaszkodva tesz majd javaslatot a következő lépésekre.
Az európai zöldek egyébként úgy vélik, hogy az LMP régóta eltávolodott a zöld tematikától. Érdemes megemlíteni, hogy a zöldek alapszabálya szerint egy tagországból csak egyetlen párt lehet a tagjuk. Az LMP-ből ugyanakkor 2013-ban kiszakadt a Párbeszéd, így csak előbbiek maradtak a pártcsalád tagjai. Jávor Benedek a Párbeszéd EP-képviselője ettől függetlenül szintén a zöldek frakciójában dolgozik, és az LMP esetleges kizárásával valószínűleg a Párbeszédet venné fel tagjai közé a Zöldek/Európai Szabad Szövetsége. Meszerics Tamás nem reagált megkeresésünkre, Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára viszont nyilatkozott. Közlése szerint nem hallott arról, hogy veszélyben lenne az LMP tagsága a zöldeknél, valamint nincs terítéken, hogy az ellenzéki párt új frakciót „keresne” magának az európai parlamentben. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese kérdésünkre elmondta: úgy tűnik, nemcsak a választók nem értik, de az Európai Zöld párt sem tudja követni az LMP jobboldali fordulatát. A Párbeszéd a baloldali értékek markáns képviselete mellett továbbra is küzd a zöld ügyekért, elsősorban – Jávor Benedek vezetésével – a paksi atomerőmű káros és veszélyes bővítése ellen – tette hozzá az ellenzéki politikus.
Témák
LMP
2018.09.21 20:00
Frissítve: 2018.09.21 20:00

A politikai erőszak ellen szólat fel az MSZP elnöke

Publikálás dátuma
2018.09.21 18:22

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Tóth Bertalan videóüzenetben közölte: pártja elutasít minden erőszakos vagy erőszakra felhívó cselekményt.
Az MSZP elnöksége elutasít minden erőszakos vagy erőszakra felhívó cselekményt – mondta a párt oldalán közzétett videóüzenetben Tóth Bertalan. A pártelnök szerint a szocialisták elítélik azt is, ha egy EP-képviselőt ábrázoló bábut lábbal felfelé felakasztanak, de azt is, ha hordót püfölnek (a DK tüntetésén ütlegelte k a tüntetők hordókat, amire a kormányfő képét ragasztották). Emellett elítélik azokat, akik más magánlakásába engedély nélkül behatolnak – utalt a Hadházy Ákos független képviselő házánál forgató tévéstábra
2018.09.21 18:22