Előfizetés

Kancellári hátszéllel futott körbe az országban az Elios

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.02.20. 06:06
A székház - Google Street View

Újabb jele van annak, hogy Orbán Viktor uniós pályázati csalással hírbe hozott „olafos” vejének, Tiborcz Istvánnak keze alá dolgoztak az állami hivatalok – derül ki a 24.hu cikkéből. A portál megtudta, hogy az uniós pályázatokat kezelő Lázár János vezette Miniszterelnökség a magyar adófizetők pénzéből 881 millió forinttal finanszírozta azokat a közvilágítási pályázatokat, amelyeket az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint szervezett csalás keretében nyert meg Orbán vejének érdekeltsége. Az OLAF szerint 35 önkormányzatot érintett az Elios-csalássorozat mintegy 13 milliárd forint értékben. Nemcsak a tenderek elnyerésének folyamata volt csalárd, később a közvilágítást is jelentősen túlárazva adta a városoknak a miniszterelnöki vőhöz kötődő vállalkozás. Az önkormányzatok felénél az unió a közvilágítás megújításának nem a teljes összegét, csak 85 százalékát vagy felét támogatta. Ezeknek az önkormányzatoknak fizette ki a miniszterelnökség a pályázati önrészt, így ezek a forrásszegény önkormányzatok is pályázhattak és új közvilágítást rendelhettek Tiborcz István érdekeltségétől. Ami különösen feltűnő, hogy a Lázár vezette kancellária előzékenyen már akkor átvállalta az önrész kifizetését, amikor az Elios még bele sem kezdett a munkába, azaz előre be akarták biztosítani, hogy az önkormányzat végül mindenképpen fizetni tudjon az Orbán-vőhöz köthető cégnek, illetve hogy a települések biztosan belemenjenek az ügyletbe.

Ugyancsak állami segédlettel elkövetett csalás gyanúja sejlik fel az Orbán felcsúti oligarchája, Mészáros Lőrinc azonos nevű fiához kötődő vadásztársaság ügyében, amelyet a hvg.hu tárt fel. Tavalyelőtt nyáron az ifjabb Mészáros által elnökölt Hidashát-Bélmegyer vadásztársaság úgy szerezte meg egy terület vadászati jogát a több évtizede ott vadászó helyi gazdák alkotta vadásztársaság elől, hogy később kiderült: az erről döntő közgyűlésen a Mészárosék mellett szavazó meghatalmazottak szabálytalanságok zömét követték el. A hírportálnak a helyi gazdák elmondták: Mészárosék előbb a vadászterületük közepén lévő kastélyt szerezték meg, majd a furcsaságokkal teli közgyűlés után kiszorították a helyi gazdákat saját földjeikről, akik attól kezdve tétlenül nézhették, ahogy a felcsúti oligarcha és kompániája helikopterrel járt a földjeikre vadászni. Végül három helyi vadász a Békés megyei Járásbírósághoz fordult, amely elsőfokú határozatában kimondta, hogy törvénysértés áldozatai lettek a bélmegyeri vadászok.

Egészségügy - Nem kenyerezték le az elégedetlenkedő "kicsiket"

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.02.20. 06:04
Illusztráció - Fotó: Vajda József
Ma érkezik az egészségügyben dolgozók előrehozott béremelésének januári, első részlete, szerdán pedig a bértárgyalásokból kihagyott két érdekvő – a Független Egészségügyi Szakszervezet(FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) – dönt, hogyan reagálnak arra, hogy nem kaptak választ a kormányzattól a követeléseikre.

Tíz- és harmincezer forint közötti összeget kaphatnak az ápolónők és más szakdolgozói státusban alkalmazottak az állami egészségügyben. Az eredeti több évre szóló kormányzati bérmegállapodás szerint ezzel a többlettel csak 2018 novemberétől számolhattak volna a szakdolgozók, csakhogy január közepén két kisebb szakszervezet (FESZ és MOMSZ), miután nem engedték őket az ágazati érdekegyeztetők közé, 15 pontos követeléslistával és sztrájk-fenyegetéssel állt elő. Választ nem kaptak, de a kormányzat gyorsan módosította az ágazati szakszervezettel, az MSZ-EDDSZ és a szakmai kamarákkal aláírt bérmegállapodást: a 8 százalékos pluszpénzt januártól fizetik a szakdolgozóknak.

A lépéssel azonban úgy tűnik, egyelőre nem sikerült elcsitítani az elégedetlenkedő "kicsiket". A hozzájuk tartozó szakdolgozók még a választások előtt tüntethetnek, sőt akár sztrájkba is léphetnek, mert szerintük a két számjegyű béremelések ellenére továbbra is nagy az egészségügyiek lemaradása más ágazatokhoz képest. Adataik szerint a szakdolgozók többségének alapbére ma is 200 ezer forint körüli összeg.

Hogy a tiltakozás mely eszközével élnek, arról a FESZ és MOMSZ közös, a küldöttekkel kibővített elnökségi ülésen szerda délben dönt. Mint arról korábban beszámoltunk: kértek két új bértáblát: az egyiket az egészségügyben dolgozó műszakiaknak, a másikat a szakdolgozóknak. E táblák szerint a végzettségtől függően, a munkában eltöltött évek számával arányosan a mostanihoz képest 20-80 ezer forinttal nőhetnének a jövedelmek. Mindezeken felül a 20-30 ezer forintos műszakpótlékok 100 százalékos emelését is követelték. Szerintük a bértábla váltására azért van szükség, mert a jelenlegiben súlyos aránytalanságok vannak, nem kellően differenciált: sok területen nagyon alacsony alapbéreket tartalmaz. A műszakiaknál eddig kizárólag a minimálbéreket követték, az ezen a területen dolgozó kórháztechnikai mérnökök, portások, konyhások, takarítók csaknem tíz éve nem kaptak se béremelést, se egyéb többlet juttatás.

Cégügyeket is visz a Habony-ügyvéd

Sarkadi Nagy Márton
Publikálás dátuma
2018.02.20. 06:02
Shutterstock illusztráció
Közbeszerzés, politikai sajtóügyek, cégbejegyzés: láthatóan mindenhez ért Kovács Loránd ügyvéd, különösen, ha a miniszterelnök nemhivatalos kommunikációs tanácsadójáról, Habony Árpádról van szó. Cégiratok tanúskodnak arról, hogy a közpénzek és közbeszerzések környékén gyakorta feltűnő jogász az elmúlt években több Habonyhoz köthető vállalat ügyében is eljárt a cégbíróságnál.

Kovácsról korábban azért írtunk, mert az elmúlt években több fővároshoz köthető cég közbeszerzési eljárásánál is felbukkant a neve. Értesüléseink szerint az ügyvédre közbeszerzési szaktanácsadóként számítottak Budapesten. Ez pedig már csak azért is figyelemre méltó, mert tavalyelőtt Tarlós István főpolgármester letiltott egy másik, Habony-közelinek tartott ügyvédi irodát a budapesti központi közbeszerzéses cégről. Kovács szerepét lapunknak azzal mentegette az ügyvédet a fővárosi dolgokba becsatornázó egykori mentora, a Tarlós István főpolgármestert régről ismerő Szentmiklósi Péter, hogy a férfi politikafüggetlen, közbeszerzéses ügyekben kiváló szakember.

Ezzel viszont kevéssé vágott egybe az, hogy Kovács - ismereteink szerint - több politikai sajtót érintő kérdésben is Habony Árpád oldalán tűnt fel. Amikor a múlt év végén kiderült, Habony érdekelt az Asia Frontier Ltd. nevű vállalatban, a tanácsadó-cégvezető megbízásából Kovács szignálta azt a Népszavához is eljuttatott közleményt, amelyben a hongkongi bejegyzésű vállalat tagadta, hogy köze lenne a letelepedésikötvény-bizniszhez. Emellett több sajtóhír utal arra, hogy az elsősorban közbeszerzési szaktanácsadóként dolgozó jogász nem egyszeri kitérőként foglalkozott Habony ügyeivel.

Most olyan cégiratokra bukkantunk, amelyek azt bizonyítják: Kovács belefolyt Habony köreinek céges dolgaiba is. A legkorábbi megbízást, amit találtunk, 2014 eleji: ekkor a Ridikül Magazin Kft. nevében eljáró Halkó Gabriella ügyvezető bízta meg Kovácsot a cégbírósági képviselettel. Az ügyvéd még abban az évben és tavaly is kapott egy hasonló megbízást a Ridikültől.

Halkót a nemhivatalos miniszterelnöki főtanácsadó régi fegyvertársának szokás tartani. A Magyar Narancs 2014-ben arról írt, hogy Habonyt akkoriban szinte mindennap látták az V. kerületi Szerb utca 9. alatti műemlék házban, ahol akkor Halkó is lakott. A hetilap akkor arra emlékeztetett: a sajtóban sokszor megjelent már, hogy Halkó Jáksó László volt élettársa, és kettejük üzleti kapcsolata máig él. A ma 46 éves Halkó vezeti a Jáksó tulajdonolta Marslakók Kft. utódcégét, a Mátrix Produkció Kft.-t. 2011-ben ez a cég gyártotta a köztévének 841 millió forintjába kerülő, viszont megbukott Marslakók sorozatot.

Habonyt és Halkót 2006-ban mutatta be egymásnak a férfi későbbi gyermekének édesanyja, a ma Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminsky Fanni. A családok később üzletelni is kezdtek: Habony testvére, Habony Mária cégét, a Brand Lab Tanácsadó Kft.-t Jáksó és Halkó közösen vette meg 2008-ban. Halkó sajtóhírek szerint hivatalosan ma a Habony szövetségesének tartott Andy Vajna érdekeltségében lévő TV2 gazdasági és stratégiai igazgatója.

A Ridikül Magazin Kft., aminek a képviseletével Halkó megbízta Kovács Loránd ügyvédet, a nemrég a miniszterelnöki főtanácsadóval kapcsolatba hozható szlovén pártközeli tévében tűnt fel résztulajdonosként, tavaly decemberi hírek szerint pedig a szegedi SZEOL SC labdarúgóklubba is bevásárolta magát.

Cégadatok szerint a Ridikül egyedüli tulajdonosa az Apropó Média Kft. A vállalkozás résztulajdonát 2016 elején vette át Halkótól a mai egyedüli tulajdonos-ügyvezető, az 53 éves Blázy András Péter. Az Apropót a cégbíróság előtt Kovács Loránd ügyvéd 2014-ben Halkó, 2016-ban pedig Blázy megbízásából képviselte változásbejegyzési eljárásokban.

Tavaly nyáron Halkó Gabriella a már említett Mátrix Produkció Kft. cégbírósági képviseletével bízta meg az ügyvédet.

Figyelemre érdemes részlet, hogy az általunk ismert, Habony-közelből érkező legkorábbi megbízás 2014. januári. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb ekkor már volt kapcsolat Habony körei és Kovács között. Ennek azért van jelentősége, mert – amint arról korábban írtunk – Kovács egy nemzetbiztonsági szempontból kényesnek tűnő belügyi közbeszerzésnél is felbukkant 2015-ben, és akkor még nem tudtuk biztosan, hogy az ügyvéd kapcsolata ennél korábbra datálódik-e.

Az érintett közbeszerzésben bűnözők, terroristák megfigyelésével kapcsolatos adatok tárolásához akartak különleges technológiai kémkedési technikák ellen is védett számítástechnikai eszközöket beszerezni. A belügy megkeresésünkre szűkszavúan válaszolt az ügyben, de úgy tűnik, a közbeszerzés eredetileg kiírt formájában a beszerzés dokumentációját – a Habony Árpád ügyvédjeként ismertté vált – Kovács Loránd irodájában tárolták volna, ugyanis a férfit, illetve ügyvédi irodáját jelölték meg kapcsolattartási pontként.

Ezt a közbeszerzési kiírást végül a határidő lejárta előtt egy nappal visszavonta a belügy. Az biztos, hogy nem az érdeklődés hiányában, a hirdetmény szerint a sztornóról ugyanis tájékoztatták a bejelentkező gazdasági szereplőket is. Később a beszerzést már hirdetmény nélkül írták ki nagyon hasonló tartalommal; az eredményről szóló értesítésben viszont már nem szerepelt a Habony-ügyvéd neve.