Orbán Viktor és "Brüsszel" együtt magyarázkodhat

Publikálás dátuma
2018.02.21 06:00
MEZŐKÖVESDI CSODA - Eredmény nincs, néző alig, szponzor mégis van elég - FOTÓ: MTI/VAJDA JÁNOS
Fotó: /
Nem csak a kormányt, az Európai Bizottságot is nehéz helyzetbe hozza a mind védhetetlenebbnek tűnő a tao-program. A kormány nem teljesítette, amit a sportba irányított nyereségadó-hányad kapcsán Brüsszelben vállalt, az EU pedig nem ellenőrizte a végrehajtást.

Levelet küldött Margrethe Vestagernek, az Európai Bizottság versenyügyi főbiztosának Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője a sportcélú tao-támogatások magyarországi gyakorlatával kapcsolatban. A politikus arra kérdez rá, miért hosszabbította meg a programot tavaly a bizottság annak ellenére, hogy a 2011-ben írásban meghatározott előírások döntő többsége nem teljesült.

Jávor a levélben utal rá: semmilyen információ nem áll rendelkezésre, ami az adományozók és a kedvezményezettek beazonosítását segítené, miközben a programot engedélyező bizottsági döntés kimondja, hogy a támogatás közpénz, és a kérdéses adatokat nyilvánossá kell tenni. (A kormányzati gyakorlat ezzel éppen ellentétes: az érintett minisztériumok jogerős bírósági döntések ellenére sem hajlandók felfedni, hogy melyik cég melyik klubnak mennyi támogatást juttatott. Ugyanígy járnak el az egyesületek: tavaly Mészáros Lőrincet jelentette föl a DK mert – szintén jogerős bírósági ítélet dacára – nem adta ki az adatokat.)

Mivel a tárgyalások során az Orbán-kormány azt az álláspontot képviselte – s ezt a bizottság el is fogadta –, hogy a tao-támogatás versenykorlátozó és piacbefolyásoló szerepe minimális, mert a magyar klubok és játékosok nincsenek jelen az európai piacon, Jávor arra is rákérdezett, hogy milyen csapat- illetve egyéni szereplések esetén látná bizonyítottnak az EU a piactorzító hatást. Azaz: „Mennyire kell sikertelennek lennie a magyar focinak” ahhoz, hogy ne legyen veszélyben a tao-program?

Jávor következő kérdése arra vonatkozik, hogy nyomon követte-e a bizottság az uniós előírások, illetve a magyar kormányzati vállalások teljesülését. Például azt: a tao-programot jóváhagyó döntésben az szerepel, hogy a napi működés 20 százalékában, illetve évente legalább 10 teljes napon át iskolai és hallgatói sport-, szabadidős vagy egyéb közösségi rendezvények számára kell rendelkezésre bocsátani a tao-ból épült létesítményeket. Ám a legtöbb támogatást felszívó Felcsút és a Tállai András NAV-elnök fennhatóság alá tartozó Mezőkövesd esetében semmi nyoma annak, hogy ezt a kikötést megvalósítanák. Ráadásul a tao-program tavalyi meghosszabbításáról szóló tárgyalások dokumentumaiban sincs rá utalás, hogy a Bizottság bármilyen módon számonkérte vagy ellenőrizte volna a magyar teljesítést az újabb engedély kiadása előtt.

– A sportklubok a bizottság előírása szerint kötelesek részletesen bemutatni infrastruktúrafejlesztési programjukban, hogy a tervezett beruházás nem hoz létre felesleges kapacitást vagy az infrastruktúrák megkettőzését. Véleményem szerint egy 3500 férőhelyes stadion egy 1800 lakosú településen valószínűleg túlkapacitásnak minősül – fogalmazott Jávor a levélben a felcsúti arénára utalva. Az EP-képviselő azt is szóvá tette, hogy a szóban forgó stadion átlagos kihasználtsága még a hivatalos adatok szerint is alig 40 százalékos, ám a sajtó létszámellenőrzései szerint a klub által jelentett számok durván eltérnek (fölfelé) a valóságtól. A politikus itt is azt kérdezi, megbizonyosodott-e a bizottság arról, hogy a kormány betartotta, amit vállalt.

Korrupciógyanú, avagy a nagy Tállai-talány
MTI fotó

A tao-program második legnagyobb kedvezményezettje a hazai bajnokságban stabilan tökutolsó Mezőkövesd – vagyis a labdarúgás támogatásában fantáziát látó hazai vállalkozások szerint üzleti szempontból jó ötlet egy olyan vidéki csapatnál százmilliókat elkölteni, amelynek országos szurkolótábora nincs, helyben pedig átlagosan kétezren látogatják a meccseit. A talánynak természetesen van egy másik potenciális magyarázata is: a Mezőkövesd az adóhatóságot irányító államtitkár csapata, és lehetséges, hogy léteznek olyan vállalkozók idehaza, akik úgy gondolják, megér nekik egy kis pénzt a NAV-vezér jóindulatának kiérdemlése. Ezt a megfejtést valószínűsíti az is, hogy két, felszámolás alatt álló cég is felbukkant a klub honlapján támogatóként, igaz, az illetékes miniszter magyarázta szerint csak azért, mert nem frissítették időben az oldalt (azaz előbb volt a támogatás, utána a felszámolás - ami persze nem zárja ki, hogy jól jön nekik az eljárás során Tállai szimpátiája).2018.02.21 06:00

Bodolai szerint nincs veszélyben az Index

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:31

Fotó: Népszava/
Az online lapot tulajdonló alapítvány kurátora szerint nincs oka azt feltételezni, hogy az új tulajdonosok megvonják tőle a bizalmat.
Személyi és jogi garanciákat is lát Bodolai László a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumának elnöke arra, hogy nem távolítják el a posztjáról. Bodolai a Népszavának azt mondta, Ziegler Gábort, aki a CEMP-csoporton belül mindig is az értékesítési területet vezette, több mint egy évtizede ismeri. – Ezért nincs rá okom, hogy bármilyen módon kételkedjek abban, hogy a hétfői napon kiadott közleményükben megfogalmazott a bizalmat egyik pillanatról a másikra megvonja  – tette hozzá. Jogi garanciákat pedig az MFA alapítói okirata és a hazai joggyakorlat biztosít Bodolai szerint. A kuratórium tagjai ugyanis csak alapos indokkal hívhatók vissza, amennyiben például az alapítvány működését veszélyeztetik.  Mint arról lapunk beszámolt, az Index legfontosabb partnerei – a hirdetéseket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég – Ziegler Gábor és Oltyán József tulajdonába kerültek. Ugyanez a két ember cégein keresztül megvásárolta Bodolai Lászlótól azt az NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, amely az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványt alapította. – Szeretném tisztázni, hogy Oltyán József nem „tűnt fel” az Index körül, a hétfőn ismertetett tranzakciók semmilyen módon nem érintik az Index kiadóját. Mostantól az ő résztulajdonában lévő Cemp SH értékesíti az index.hu felületeit, korábban meg Spéder Zoltán cége értékesítette. Ennyi a változás – hangsúlyozta a Népszavának Bodolai. Arra a kérdésünkre, hogy mit szól Oltyán politikai szerepvállalásához (az új vezető ugyanis a KDNP Bács Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja), Bodolai azt mondta: ezt nem tiszte értékelni, mivel "nem egy országos jelentőségű politikus". Az MFA kuratóriumi elnöke a Klubrádiónak is nyilatkozott, szerinte biztosabb helyzetbe került az Index a portál körül minap lezajlott üzleti változásokkal. Nyáron ugyanis komoly veszély alakult ki az Index körül amiatt, hogy Simicska Lajos, Orbán Viktor miniszterelnök egykori barátja eladta az érdekeltségeit Nyerges Zsolt kormányközeli üzletembernek. Az egyébként sem Ziegler, sem Oltyán nem árulta el, hogy mekkora volt a vételár. Oltyán a lapunknak adott interjúban annyit közölt, hogy kevés saját erő mellett az adásvétel nagyját hitelből fizették. Arra a kérdésünkre, hogy melyik banktól kaptak hitelt, nem válaszolt. Ziegler egyébként a napi.hu-nak adott interjújában osztotta Bodolai véleményét, mert szerinte „az Index.hu függetlenségét az garantálja, hogy semmilyen jogunk nem fűződik ahhoz, hogy a napi szerkesztésbe vagy a lap tartalmába bármilyen módon is beleavatkozzunk.”
Szerző
Témák
index
2018.09.19 21:31
Frissítve: 2018.09.19 21:46

Lakossági fórumokon figyelmeztetnek a magyarországi medveveszélyre

Publikálás dátuma
2018.09.19 20:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Lakossági fórumokon tájékoztatja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az Észak- Magyarországi településeken élőket az utóbbi években egyre gyakrabban előforduló barna medvékkel kapcsolatban – derült ki az ATV híradójából. Pétervásárán már megtartották az első fórumot, de Salgótarján, Ózd és Miskolc is a tervek között szerepel. A nyár elején hetekig tartották izgalomban medvék Heves és Borsod megyék több településén is az ott lakókat. Május végén egy medvéről két vasutas készítette azt a fotót Somoskőújfalu közelében, amely bejárta a hazai sajtót. Azután több héten át folyamatosan jelentek meg különböző medvékről készült felvételek a szlovák határtól egészen a szerb határig, de Mezőkeresztes közelében is felfigyeltek egy medvére. Ezek után döntött úgy a nemzeti park vezetősége, hogy fórumokat szerveznek azokon a területeken, ahol leginkább várható a medvék felbukkanása.
„Részleteiben tárgyaltuk azokat a konfliktushelyzeteket, amiket legjobb lenne elkerülni, illetve nem létrehozni, azokat a helyzeteket, amik a medvét a lakott területek, vagy az ember közelébe csalja”
– magyarázta a híradónak Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense.
A szakember azt javasolja, ha medvével találkozunk, akkor maradjunk nyugodtak és óvatosan távolodjunk el a medvétől. Szaladni semmiképpen nem szabad, egyébként a medve kerüli a találkozást az emberrel.
2018.09.19 20:08
Frissítve: 2018.09.19 20:08