Erősödik a rasszizmus

„Nem hinném, hogy egycsapásra véget érhet a 3500 éve létező antiszemitizmus” – utalt a bécsi Városházán elhangzott felszólalásában Bernard-Henri Lévy a témában zajló nemzetközi konferencia címére, miszerint véget kell vetni az antiszemitizmusnak.

A világhírű francia filozófus úgy vélekedett, hogy Európában, sőt az egész világon erősödőben van a rasszizmus, különösen a zsidókkal szemben. Ezzel úgy lehet felvenni a harcot, „ha megnevezzük a jelenséget, az előítéletet, ha válaszolunk rá, ha ellentámadásban lendülünk”.

Lévy felhívta a figyelmet arra, hogy vannak, akik anticionistának mondják magukat, pedig valójában antiszemiták. A holokauszt tagadása, illetve relativizálása is az antiszemitizmus viszonylag újszerű megnyilvánulási formája – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy Ausztria a múlt század elején rengeteg zsidó tehetségnek adott otthont, másfelől – folytatta - mindmáig ebben a az országban a legelszántabb a faji előítélet. Szörnyűségnek mondta, hogy az osztrák szélsőjobboldali Szabadságpárt kormányra került. Franciaország azonban – jegyezte meg – abban az értelemben még rosszabb a helyzet, hogy ott ma bárkit megölhetnek csak azért, mert zsidó.

A konferencián, amelyet a New York-i, a Tel Aviv-i és a bécsi egyetem közösen szervezett az osztrák főváros önkormányzatával, felszólalt Moshe Kantor orosz milliárdos és filantróp, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke is. Ő Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és Svédországot emelte ki, mint olyan országot, ahol terjed a rasszizmus. Elítélően szólt a Jobbikról, valamint – Lévyhez hasonlóan – az osztrák Szabadságpártról. Biztonsági veszélynek nevezte az iszlámot.

A bécsi Die Pressében a konferencia kapcsán közzétett adatok szerint tavaly 503 antiszemita megnyilvánulást regisztráltak Ausztriában, a 2014-es 255 esettel szemben. Tettlegességig fajuló támadás azonban 2017-ben összesen csak öt volt. A statisztika azt mutatja, hogy az ellenséges megnyilvánulások 62 százaléka mögött nincs ideológiai háttér, 3 százalékban baloldali nézetek, 10 százalékban muszlim elképzelések, 24 százalékban pedig jobboldali gondolatok vezérlik a zsidógyűlöletet.

2018.02.21 06:35

Pompeo: Az USA kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2018.09.19 22:01
Mike Pompeo
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba.
Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében – jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter közölte: találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején. Pompeo tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a jövő héten Észak-Koreáról rendezendő vitáját Mike Pompeo elnökli majd.

„Fantasztikus előrehaladásról” beszélt Trump

Donald Trump amerikai elnök szerda délelőtt, mielőtt Észak-Karolinába indult a katasztrófa sújtotta vidékeket meglátogatni, újságíróknak dicsérte Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját. Hangoztatta, hogy szerinte „fantasztikus az előrehaladás” az Észak-Koreával folytatott megbeszéléseken. Délután Twitter-bejegyzésekben reagált arra, hogy a két Korea közös nyilatkozatot írt alá. „Nagyon izgalmasnak” nevezte, hogy a két Korea közösen nyújt be pályázatot a 2032-es olimpiai játékok megrendezéséért. A mikroblog-bejegyzésben megismételte, hogy a koreai háborúban elesett amerikai katonáknak Észak-Koreában lévő földi maradványai vissza fognak térni az Egyesült Államokba.
2018.09.19 22:01
Frissítve: 2018.09.19 22:01

Kiutasíthatják a beregszászi magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:48
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter
Fotó: AFP/ Sina Schuldt / dpa
„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán külügyminiszter.
Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá” – tette hozzá. „Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közüli választás a magyar kollégák kezében van.
Szerző
2018.09.19 21:48
Frissítve: 2018.09.19 22:08