Szír kormányerők a kurdok oldalán

Megérkeztek kedden a kurdok felügyelete alatt álló, észak-szíriai Afrinba a szír kormánypárti csapatok, miután a kurdok segítséget kértek Damaszkusztól a január végén indított török offenzíva visszaveréséhez. Kurd forrás szerint a megállapodás a katonai együttműködésre korlátozódik, nem vonatkozik a kormány és a szíriai kurdok politikai kapcsolatára. A két fél eddig nagyrészt elkerülte, hogy közvetlen összetűzés legyen köztük, de eltérő elképzeléseik vannak Szíria jövőjéről. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azt mondta: nem fogják kímélni a szíriai erőket, ha a kurdok segítségére sietnek az ostromlott Afrin térségében. Ankara terrorszervezetnek tekinti az ottani Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát. Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden azt mondta,a török hadsereg a következő napokban megkezdi Afrin ostromát. Előzőleg a kurd erők azt állították, Oroszország akadályozza meg, hogy a szíriai kormányerők a segítségükre siessenek, mert a Kreml szövetséget kötött Ankarával.

Szerző
2018.02.21 06:33

Az amerikai kormány kérésére jelölték Trumpot Nobel-békedíjra

Publikálás dátuma
2019.02.17 09:01

Fotó: AFP/ SAUL LOEB
A japán lap értesülését eddig sem a Fehér Ház, sem a tokiói külügyminisztérium nem kommentálta.
Abe Sindzó japán miniszterelnök tavaly ősszel az amerikai kormány kérésére jelölte Nobel-békedíjra Donald Trump amerikai elnököt – írja a Reuters az Aszahi Sinbun című japán lap beszámolója alapján. Trump korábban arról beszélt, hogy a kitüntetésre az Észak-Koreával való feszültségek enyhítése és a tárgyalások megkezdése miatt terjesztették fel. Az amerikai elnök szerint Abe Sindzó az ötoldalas jelölési levél „legszebb példányát” adta neki. A lap egy japán kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy az amerikai kormány tavaly júniusban kérte a japán miniszterelnököt a jelölésre, miután Trump Szingapúrban találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.
2019.02.17 09:01

Összedőlt egy egyetemi épület Szentpétervárott

Publikálás dátuma
2019.02.16 19:47
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Összedőlt szombaton Oroszországban a Szentpétervári Nemzeti Műszaki, Informatikai és Optikai Kutatóegyetem egyik épületének több emelete.
Egyelőre úgy tudni, hogy a balesetnek sem halálos áldozatai, sem sérültjei nincsenek. Hírügynökségi jelentések szerint az épület tetőszerkezete szakadt be, és a legfelső, ötödik emelettől a másodikig dőltek össze a szintek. Sajtóértesülések szerint nagyjából 80 embert sikerült biztonságba helyezni - tudósított a történtekről a hirado.hu.
A baleset oka egyelőre nem ismert. Orosz hírügynökségek értesülései szerint az érintett épületrészt éppen felújították. A TASZSZ orosz hírügynökség azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy Alekszandr Beglov, Szentpétervár ügyvivő kormányzója a helyszínre látogatott.
2019.02.16 19:47