Előfizetés

Az Elios a drágább ajánlattal vitte a jászberényi tendert

Publikálás dátuma
2018.02.21. 10:09

Egyharmaddal olcsóbban tudta volna megoldani Jászberény közvilágításának felújítását az SAG Hungária Kft., mint az Elios. Az önkormányzat mégis Tiborcz István egykori cégének adta a feladatot. A vesztes később alvállalkozóként tűnt fel a cég mellett - értesült a 24.hu. 

24.hu birtokába került jelentésből az derült ki, hogy Tiborcz István egykori cége 35 pályázaton összesen 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint támogatást nyert el, amit a szabálytalanságok miatt most visszakérhet az unió.

Mint annyi helyen, Jászberényben is a Tiborcz István üzlettársának, Hamar Endrének a tulajdonában álló Sistrade Kft. készítette el az energetikai tanulmányt az önkormányzat számára a pályázat előkészítése során. Az egyik dokumentumot maga Puskás András Sistrade-ügyvezető szignálta. A közbeszerzési tanácsadást az Anpast Europrojekt Kft. végezte. 

Első körben egyedül indult, de a pályázati kiírás még a Lázár János vezette kancelláriánál is kiverte a biztosítékot. Versenykorlátozó, indokolatlanul szűkíti a versenyt – ezzel dobta vissza a közbeszerzést a Miniszterelnökség, amint azt a Direkt36 megírta 2015-ben.

Jászberényben a javított közbeszerzést 2015. május 15-én írták ki, és június 1-jéig lehetett ajánlatot benyújtani. (Ez nagyon rövid idő egy jól összerakott ajánlat benyújtásához.)

Az önkormányzat a Miniszterelnökség kérésének eleget tett, mérsékelte az előírt referenciát, ha nem is vitte túlzásba a lefaragást. Az új kiírás szerint a pályázóknak egy 220 millió forintos közvilágítási projektet kellett felmutatniuk, amelynek során legalább kétezer LED-lámpát szereltek fel, valamint az indulást megelőző két évből 220 millió forint, közbeszerzésből származó bevételt évente.

Az OLAF-vizsgálók ugyanakkor nehezen felfogható kavarásra bukkantak a lámpák árazása körül. A hazai lámpanagyhatalom, a Tungsram-Schréder Zrt. három előzetes ajánlatot adott az Eliosnak 2789 darab lámpára, minden alkalommal 174 millió forint értékben. Ugyanettől a cégtől kért árajánlatot ugyanennyi lámpára az Elios versenytársa, a SAG Hungária Kft. is. Ők azonban csak egy ajánlatot kaptak a Tungsram-Schrédertől 238 millió forintért. Vagyis a Tungsram-Schréder 90 millió forinttal drágábban lett volna hajlandó szállítani a lámpát a konkurenciának, mint az Eliosnak.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Lásd még: Bukhat a kormány Tiborcz-kommunikációja

Havazás - Áram nincs mindenhol, de az utak járhatóak

Publikálás dátuma
2018.02.21. 09:43
Illusztráció: Facebook/Katasztrófavédelem
Az országban nincs járhatatlan út, három településen, csaknem ezer fogyasztási helyen azonban szünetel az áramszolgáltatás - közölte az MTI-vel szerda reggel a katasztrófavédelem sajtóügyeletese. Az Útinform tájékoztatása szerint a gyorsforgalmi utak mindenhol járhatóak, jellemzően sónedvesek.

Mukics Dániel elmondta: a Zalában Bakon 40, a Bács-Kiskun megyei Balotaszálláson 762, Harkakötönyben 132 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás. Bakon megcsúszott teherautó döntött ki egy villanyoszlopot, a másik két településen pedig a hó miatt letört ágak rongálták meg a vezetéket. A szolgáltató azt ígérte, hogy hamarosan kijavítja a hibákat.

Közölte azt is: kedden 48, éjféltől reggel 7 óráig 11 olyan esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, amelyeket a havazás okozott.

Az Útinform közlése szerint a Dunántúl túlnyomó részén esik vagy szállingózik a hó, a Dunától keletre Monor, Dabas, Kecskemét, Kiskőrös, Kiskunhalas, Tiszafüred és Ófehértó környékén havazást jeleztek. A Tiszától keletre jellemzően eső esik.

A gyorsforgalmi utak mindenhol járhatóak, jellemzően sónedvesek. A főutak az ország középső részében több helyen latyakosak. Az alsóbbrendű útvonalak az ország középső harmadában latyakosak, Sárvár, Kiskunhalas térségében havasak. A friss hóréteg a havazással érintett területeken átlagosan 1-4 cm közötti. A látási viszonyok általában jók, a nyugati országrészben párás a levegő, Pápánál köd nehezíti a közlekedést.

Két forint béremelést kapott egy ápoló az Uzsokiban

Publikálás dátuma
2018.02.21. 09:07
Shutterstock illusztráció

Nettó 2 forintos béremelést kapott egy ápoló – derült ki a Hír TV beszámolójából. A csalódott dolgozó átküldte a csatornának az átigazolást igazoló fotót is.

A kormány januárban 10 hónappal előre hozta az egészségügyi szakdolgozók eredetileg novemberre tervezett 8 százalékos béremelését. A januárra járó nyolcszázalékos többletet kedden utalták az érintetteknek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága közleményben is jelezte, hogy érkezik a pénz a dolgozók számlájára. Lapunknak korábban intézményvezetők azt mondták, hogy az emeléssel átlagosan tíz- és harmincezer forint közötti összeget kaphattak az ápolónők és más szakdolgozói státusban alkalmazottak az állami egészségügyben.

Az Uzsoki Utcai Kórházban dolgozó ápoló a beharangozott 8 százalékos béremelésként mindössze nettó 2, azaz kettő forintot kapott, amit egyébként tegnap valóban meg is érkezett a számlájára - erről a bankja még SMS-ben értesítette is.