Magyar ember nem eszik csúszómászót, de Soros lenyomná a torkán

Publikálás dátuma
2018.02.21. 11:36
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Fotó: Tóth Gergő
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy fideszes lakossági fórumon mondta el, szerinte Soros György rovarokat akar etetni a magyarokkal - tudósít a Magyar Nemzet.

Ha valaki esetleg azt hitte, hogy a „Soros-tervet” és a mezőgazdaságot nem lehet összekötni, az tévedett. Ugyanis Fazekas Sándor szerint a „Soros-terv” a magyar élelmiszereket és a magyarok étkezési kultúráját is veszélyezteti.

– Soros azt akarja, hogy a magyarok rovarokat egyenek. A magyar ember azonban nem eszik csúszómászókat – fogalmazott. Fazekas Sándor nagyon határozottan hangsúlyozta, hogy a migránsokhoz hasonlóan a génmódosított élelmiszereket is megállítják a határon.

Soros, az amerikaiak vagy a brüsszeliek – nehéz volt megfejteni, hogy pontosan kire gondolt a politikus – azonban Fazekas szerint azt szeretnék, ha a magyarok a jövőben grillezett skorpiót ennének. – Az a céljuk, hogy fellazítsák a magyarok étkezési szokásait. Ilyen ételeket azok fogyasztanak, akiket ide be szeretnének telepíteni – magyarázta el az összefüggéseket a karcagi birkapörkölt nagy kedvelője.

De az Orbán-kormány megvédi a magyarokat attól, hogy rovarok kerüljenek az asztalukra. – Orbán Viktor kiemelkedő államférfi. Nem szennyezzük be az élelmiszereket. Ki akar hormonkezelt marhából enni? Nem akarom elvenni a kedvüket a vacsorától – viccelődött a miniszter. Majd az elmúlt nyolc év eredményeit sorolva megnyugtatta a csepelieket: nem drágák az élelmiszerek Magyarországon. A környező lakótelepről érkező nyugdíjasok itt valamiért nem tapsoltak. Boltba azért mindenki jár.

A teljes cikket itt olvashatja.

Szerző

Kórházi ellátás a parkolóban - Rákos betegeket bíztak a TEK beszállítójára

Publikálás dátuma
2018.02.21. 10:48
Illusztráció: Shutterstock
Kórházudvaron parkoló kamionban kapják az ellátást a Bajcsy-Zsilinszky Kórház súlyos betegei, értesült a hvg.hu. A CT- és MR-szolgáltatásra a TEK korábbi beszállítóját szerződtették, több szempontból furcsa pályázaton nyert a cég.

A kórházudvaron parkoló mobil CT-ben látják el a rákos és más súlyos betegeket a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, már ha fel tudják őket vinni a csúszós rámpán a kamion ajtajához. Ilyet állítottak üzembe például az ajkai kórházban, miután egy daganatos beteg belehalt, hogy az ottani, elavult gép olyan rossz minőségű felvételeket készített, amelyeken kivehetetlen volt a végzetes elváltozás. A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban viszont szó sincs vészhelyzetről - írja a portál.

A X. kerületben található, nagy kórházi tömbben ugyanis van egy „CT és MR, illetve DEXA csontsűrűség vizsgáló” központ egy állandó, erre kialakított épületben. Több mint tíz éven át itt egy külsős szolgáltató, a Mediworld Plus Kft. végezte ezeket az úgynevezett képalkotó diagnosztikai eljárásokat, a szerződése viszont lejárt, a tavaly lefuttatott tenderen kiválasztott új szolgáltató pedig még nem kezdett működni.

A hvg.hu forrása szerint, ha egy CT-MR-DEXA-központban csak a gépeket cserélték volna le, akkor egy profi, erre szakosodott szolgáltató az új készülékek beüzemelését, az átállást már akár egy hét alatt meg tudta volna oldani. Úgy tudja, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban az előző cég „partner lett volna” abban is, hogy az általa kialakított berendezést egy megállapodás szerinti értéken átadja, hogy ne kelljen a nulláról újraépíteni mindent.

Az új szolgáltató kiválasztása viszont annyira elcsúszott, hogy információik szerint már a mobil CT előtti átmeneti időszak előtt is volt egy másik átmenet: az eddigi szolgáltató Mediworld Kft.-vel a hosszú távú megbízása lejárta után hónapról hónapra leszerződtek, így hosszabbítgatva a CT-, MR-szolgáltatást a kórházban.

Közben az új szolgáltatót az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), illetve az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. egy olyan pályázat során választotta ki, amelyet  forrásaik több szempontból is furcsának neveztek. Például: egyáltalán nem kértek az indulóktól számottevő, ezen az egészségügyi területen szerzett tapasztalatot, referenciákat. a befutó végül a Kraft HD Zrt. lett. Az a cég, amelyik korábban a TEK-nek szállított textilárukat, a pályázati ismertető szerint a zubbonyoktól és taktikai bakancstól kezdve a derékszíjon át a pólókig, munkavédelmi kesztyűig mindent.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző

Az Elios a drágább ajánlattal vitte a jászberényi tendert

Publikálás dátuma
2018.02.21. 10:09

Egyharmaddal olcsóbban tudta volna megoldani Jászberény közvilágításának felújítását az SAG Hungária Kft., mint az Elios. Az önkormányzat mégis Tiborcz István egykori cégének adta a feladatot. A vesztes később alvállalkozóként tűnt fel a cég mellett - értesült a 24.hu. 

24.hu birtokába került jelentésből az derült ki, hogy Tiborcz István egykori cége 35 pályázaton összesen 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint támogatást nyert el, amit a szabálytalanságok miatt most visszakérhet az unió.

Mint annyi helyen, Jászberényben is a Tiborcz István üzlettársának, Hamar Endrének a tulajdonában álló Sistrade Kft. készítette el az energetikai tanulmányt az önkormányzat számára a pályázat előkészítése során. Az egyik dokumentumot maga Puskás András Sistrade-ügyvezető szignálta. A közbeszerzési tanácsadást az Anpast Europrojekt Kft. végezte. 

Első körben egyedül indult, de a pályázati kiírás még a Lázár János vezette kancelláriánál is kiverte a biztosítékot. Versenykorlátozó, indokolatlanul szűkíti a versenyt – ezzel dobta vissza a közbeszerzést a Miniszterelnökség, amint azt a Direkt36 megírta 2015-ben.

Jászberényben a javított közbeszerzést 2015. május 15-én írták ki, és június 1-jéig lehetett ajánlatot benyújtani. (Ez nagyon rövid idő egy jól összerakott ajánlat benyújtásához.)

Az önkormányzat a Miniszterelnökség kérésének eleget tett, mérsékelte az előírt referenciát, ha nem is vitte túlzásba a lefaragást. Az új kiírás szerint a pályázóknak egy 220 millió forintos közvilágítási projektet kellett felmutatniuk, amelynek során legalább kétezer LED-lámpát szereltek fel, valamint az indulást megelőző két évből 220 millió forint, közbeszerzésből származó bevételt évente.

Az OLAF-vizsgálók ugyanakkor nehezen felfogható kavarásra bukkantak a lámpák árazása körül. A hazai lámpanagyhatalom, a Tungsram-Schréder Zrt. három előzetes ajánlatot adott az Eliosnak 2789 darab lámpára, minden alkalommal 174 millió forint értékben. Ugyanettől a cégtől kért árajánlatot ugyanennyi lámpára az Elios versenytársa, a SAG Hungária Kft. is. Ők azonban csak egy ajánlatot kaptak a Tungsram-Schrédertől 238 millió forintért. Vagyis a Tungsram-Schréder 90 millió forinttal drágábban lett volna hajlandó szállítani a lámpát a konkurenciának, mint az Eliosnak.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Lásd még: Bukhat a kormány Tiborcz-kommunikációja

Szerző
Frissítve: 2018.02.22. 12:00