Újabb adag hó érkezik, vasárnapra pedig a durva fagy

Publikálás dátuma
2018.02.21 17:25
Illusztráció/AFP
Fotó: /
Csütörtökön eleinte csak délnyugaton, majd délnyugat felől ismét egyre többfelé alakul ki havazás, havas eső, délkeleten eső is. Az északkeleti, északi szél megélénkül, helyenként meg is erősödik, néhol gyenge hófúvás kialakulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali általában -2 és +5 fok között várható, de a Tiszántúlon 5, 7 fok is lehet - írja prognózisában az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Pénteken is marad a borult idő, északkelet kivételével több helyen várható havazás, az Alföldön havas eső, eső is. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5, a legmagasabb nappali -1 és +5 fok között alakul, a Tiszántúl keleti fele lesz az enyhébb.

Szombat reggelre az ország nagy részén kiderül az ég, de délnyugaton, nyugaton csak a déli órákra csökken a felhőzet, majd ott is napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel. A délnyugati határvidéken reggel még szállingózhat a hó, délután néhol futó hózápor alakulhat ki. Az északkeleti, északi szelet élénk, északkeleten, keleten többfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -10, a legmagasabb hőmérséklet -2 és +4 fok között várható.

Vasárnap változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Néhol hózápor kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet többfelé erős lökések kísérik, hófúvásokra is számítani kell. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7 és -13 fok között alakul, de a havas, gyengén felhős, szélvédett tájakon -15 fok alá hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és -7 fok között várható.

Hétfőn erősen megnövekszik a felhőzet, és főként délen és keleten valószínű hószállingózás, havazás. Az északkeleti, északi szelet többfelé erős lökések kísérik, ezért hófúvásokra is számítani kell. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -9 és -15 fok között valószínű, de a vastag hóval borított, gyengén felhős, szélvédett tájakon -15, -20 fokig hűlhet le a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és -9 fok között várható.

Kedden erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Többfelé várható havazás, legnagyobb eséllyel délkeleten. Az északi, északkeleti szelet többfelé erős lökések kísérik, ezért több hófúvásra is számítani kell. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -15 fok között várható. A legmagasabb nappali -4 és -10 fok között valószínű.

Szerző
2018.02.21 17:25

Száznál több magyar lány Facebook-profilját törte fel egy hacker

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:16
Illusztráció
Fotó: AFP/
Legalább 133 áldozata van annak az ismeretlennek, aki személyesen beszéli rá áldozatait, hogy egy adathalász oldalon megadják felhasználónevüket és jelszavukat.
Egy amatőr hacker eddig közel 200 magyar lány Facebook- és egyben Messenger-fiókját törte fel viszonylag rövid időn belül egy nagyon átlátszó, mégis célravezető trükkel – szúrta ki a 24.hu a Makay József etikus hacker saját oldalán megjelent figyelmeztetést.
Egy új, célzottan terjedő, de meglehetősen igénytelen hackertámadási hullám indult el a „magyar” Facebookon - írja Makay. Az elkövető egy linket küld az áldozatoknak, azzal a (szó szerint idézett) szöveggel, hogy
"Szia! Bocsi a zavarásért gondoltam szólok hogy a profilképeddel más néven is fent van valaki facen. A profilt valamiért csak így engedi kintről linkelni a face, ellenőrzött linkkel"
Majd a tettes időt nem sajnálva rábeszéli áldozatait a kattintásra. Az áldozatoknak küldött link egy adathalász (phishing) weboldalra vezetett, ami a magyar users.atw.hu/fbprofile tárhelyen volt megtalálható, ezt azóta a szolgáltató letiltotta. A hacker ettől még később egy másik tárhelyre regisztrált oldalon ugyanúgy elkészítheti az adathalász felületet, ami a Facebook belépési oldalát utánozza. Az hamis lap viszont nem beléptet a közösségi oldalra, hanem elmenti a megadott e-mail címet és jelszót.
A szakember szerint a felhasználónevek és jelszavak letárolására szolgáló dokumentum látogatóként is elérhető volt, benne összesen 133 magyar lány adataival.
Az ehhez hasonló támadások kivédhetőek a kétfaktoros hitelesítés beállításával.
Ezzel a közösségi oldal a bejelentkezési kísérlet megerősítéséhez egy külön bejelentkezési kód megadását kér, melyet a felhasználó telefonszámára sms-ben küld el. Az is feltűnhet egy adathalász oldalra tévedt internetezőnek, hogy nem a megfelelő internetes cím jelenik meg a böngésző címsorában - itt például facebook.com helyett users.atw.hu/fbprofile. A valós internetes cím elrejtésére szolgáló URL-rövidítések is árulkodóak lehetnek - például ha egy bit.ly cím kattintására akarnak rávenni valakit.
Érdemes azonnal jelszót is változtatnia annak, aki úgy gondolja, adathalász támadásnak eshetett áldozatául.
2018.09.18 15:16

„Az Index jelenleg független”

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:12

Fotó: Index.hu/
A frontvonalban vagyunk, de amíg az alapítványi háttér és a főszerkesztő-választás szabadsága megmarad, megőrizzük függetlenségünket- üzent az Index főszerkesztője, Tóth-Szenesi Attila.
Az Index egyelőre őrzi függetlenségét, erre garancia az alapítványi háttér, és az is, hogy a szerkesztőség tagjai bizalmi szavazás útján döntenek arról, ki legyen a főszerkesztő – írta keddi „szolgálati közleményében” a portál jelenlegi vezetője.
Tóth-Szenesi Attila így kommentálta, hogy hétfőn kiderült, változás történt az Index mögött, a portálhoz kötődő CEMP-cégek pedig Ziegler Gáborhoz és a KDNP-s Oltyán Józsefhez kerültek.
„Hetek óta lehetett tudni, hogy valami készül körülöttünk, és a csönd most tört meg. A legfontosabb: az Index.hu Zrt. részvényei a Bodolai László irányítása alatt működő Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak” - szögezte le a főszerkesztő, aki szerint a portál munkatársai évek óta frontvonalban érzik magukat, de a közéleti-politikai háborús viszonyok között is csak egy dolgot szeretnének: újságot írni a legjobb tudásuk szerint, „függetlenül jobboldaltól, baloldaltól, Fidesztől, MSZP-től, Jobbiktól, Vörös Hadseregtől, Wehrmachttól.”
 A főszerkesztő szerint az Index léte két alapvető dolgon múlik: kívülről nem befolyásolható szakmai munkán és azon, hogy a szerkesztőség maga dönti el, kivel szeretne vagy éppen nem szeretne dolgozni.
Ha bármilyen változás van, a lehető leghangosabban jelezzük a világnak. És ez nem csak egy ígéret. Az Index.hu szerkesztősége a mai napon létrehozott egy oldalt, ahol bármikor bárki ellenőrizheti, hogy a szerkesztőség saját álláspontja szerint hagyják-e, hogy munkáját a piaci és politikai szereplőktől, illetve a tulajdonosi befolyástól függetlenül végezze”-írta szolgálati közleményében Tóth-Szenesi Attila. 
Az oldalon egy virtuális mérőfelület látható, három fokozattal: „Az Index jelenleg: független/ veszélyben / nem független.” A mutató jelenleg a független sávban áll. 
2018.09.18 15:12
Frissítve: 2018.09.18 15:23