Lóci óriás lesz

Gyakran hallani - némi lekicsinylő ajakbiggyesztéssel -, hogy Mészáros Lőrinc és a kormányzat kegyéből, az uniós közbeszerzési pályázatok farvizén hajózó hasonszőrű oligarchatársai csak a hazai gazdasági környezetben tudnak fennmaradni. Nem kell megküzdeniük a versenytársakkal, kényelmes helyzetükben a saját tőkéjüket is alig-alig kell kockáztatniuk. Viszont ha nekik is meg kellene harcolniuk a nemzetközi piacok kihívásaival, akkor minden bizonnyal hoppon maradnának. Úgy viselkednének - vélik szakmai és ellenzéki politikai körökben -, mint a hungarikumok, amelyeknek elidegeníthetetlen sajátossága, hogy csak Magyarországon világhírűek.

A felcsúti polgármesternek, akit széles körben tekintenek a kormányfő strómanjának, az egyes gazdasági társaságokban - beleértve a bankszektort is - megszerzett tulajdonrészei azonban 2018-ra már olyan tömegűvé váltak, hogy a magyar reálgazdaság teljesítményének mérésekor számolni kell velük. Mészárosnak főként a nyomtatott sajtóban és a kereskedelmi televíziózásban elfoglalt tulajdonosi pozícióját szokták a számlájára írni, természetesen az ezeken a csatornákon özönlő hamis országképet is megemlítve. A meghatározó mértékű banktulajdonlás vagy az energiaszektorban elfoglalt helye viszont csak szűk körben veri ki a biztosítékot.

Az sem kelt gyanút az emberekben, hogy Orbán Viktor barátja szinte napról napra gyarapítja a vagyonát a Budapesti Értéktőzsde részvény-szekciójában, sőt ezt 5-7 év múlva Közép-Európa meghatározó, országhatárokon is átnyúló konglomerátumává növelné. Amíg ez megvalósul, addig is szemet vetett a második legnagyobb hazai telekommunikációs szolgáltatóra, esetleg régiós hatáskörrel. Korántsem biztos, hogy itt is nyer. A szándék viszont kétségtelen: Mészáros Lőrincet egy erős kéz a nemzetközi küzdőtérre tereli.

Ennek árát is mi fizetjük meg.

Szerző

Már januárban elszállt a hiány

Közel 200 milliárd forintos pénzforgalmi hiánnyal zárta az államháztartás központi alrendszere. Ez az éves tervezett költségvetési hiány 14 százaléka. Míg a bevételek 9,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a kiadások 34,6 százalékkal emelkedtek. A bevételek között különösen a fogyasztáshoz kapcsolódó  adóbevételek, valamint a lakossági befizetések nőttek, előbbi majd 23, utóbbi több mint 17 százalékkal. A kiadások között a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, az uniós források megelőlegezése valamint a költségvetési szervek költései számottevőek.

Szerző

Elkerülhetetlen a rezsiverseny

Publikálás dátuma
2018.02.22. 06:24
Népszava fotó

A jövő versenyképes energiaszolgáltatásának egyik kulcsa a fejlett adatelemzési képesség, ami egyre megszemélyesítettebb ajánlatokat tesz lehetővé – fogalmazott tegnapi tájékoztatóján Mező Csaba, a Deloitte energiaüzletág-vezetője. Így a hálózatok üzemeltetői mellett egész más - például informatikai - alaptevékenységű vállalkozások is megjelennek a piacon, mint például Ausztráliában. Ama kérdésünkre, hogy ez miként ültethető át a magyar viszonyokra, amikor nálunk az olcsóbb lakossági rezsiajánlatot a kormánypárt a választási kampányba való beavatkozás vádjával kívánja ellehetetleníteni, Mező Csaba úgy fogalmazott: a Deloitte csupán felhívja a figyelmet a fejlődés nyilvánvaló irányaira. Az igény egyértelműen létezik, így szerinte idővel nálunk is beindulhat a verseny. A témával tudomása szerint az állami közmű is behatóan foglalkozik.

A tanácsadócég az áramtermelési módok közül elsősorban a napelemek piacán lát robbanásszerű fejlődést. Ezt az ár századrészére esése, az egyre több elkölthető jövedelem és az uniós támogatások is ösztönzik. Egy-egy, átlagosan 1,2 millió forintba kerülő háztartási rendszer 12-13 év alatt behozza az árát és körülbelül 20 évig működik. Ez a mai banki kamatoknál sokkal jobb megtérüléssel kecsegtet, így vonzza a befektetőket is. Nálunk évente kétszereződik a telepített háztartási rendszerek száma, ami ma körülbelül 200 megawattra (MW) rúg. Ez a mennyiség már a közel 10 ezer MW-s teljes rendszerméret felől nézve is „látszik”. Mindazonáltal az energiaüzletág-vezető szerint a mai feltételek mellett még további több száz MW-nyi napelem telepítése lehet észszerű. Az otthoni akkumulátorral is ellátott rendszerek – amelyek így lényegében a (többletigényt kielégítő, illetve a többlettermelést befogadó) hálózattól függetlenül üzemelnek - ma még több mint hárommillió forintba kerülnek. Ez pedig ma még szerinte nem hozza be az árát. A fejlődés ugyanakkor a villamosenegia-tárolás terén is nagyléptékű.

Az e-autók széles körű elterjedése előtt a Deloitte továbbra is jelentős akadályokat lát. Így a tanácsadó 2025-re Magyarországon 56 ezer elektromos és hibridhajtású gépjárművel számol. Ezek villamosenergia-igénye még nem lesz számottevő.

Szerző
Témák
E.ON rezsiverseny