Előfizetés

Egyre több amerikai szigorítaná a fegyvertartást

Publikálás dátuma
2018.02.22. 06:40
Washingtonban és Floridában spontán demonstrációkat tartottak Fotó: AFP/Abdulmonam Eassa
Törvényjavaslat készül az USA-ban a fegyvervásárlás szigorításáról, amit Donald Trump elnök is támogat. Több hollywoodi sztár - köztük George Cloony is támogatja a fegyvertartás szigorításáért harcoló diákok mozgalmát.

A parklandi Marjory Stoneman Douglas középiskola száz, a múlt heti támadást túlélő diákja felbuszozott Florida fővárosába, Talahassee-ba, hogy megpróbálja cselekvésre bírni az állam törvényhozóit. Akciójukat támogatva tegnap több floridai középiskola tanulói kivonultak osztálytermeikből és spontán demonstrációkat tartottak a fegyvertartási szabályok szigorítása érdekében.

Fotó: AFP/Angela Lin

Fotó: AFP/Angela Lin

A 17 halálos áldozatot követelő mészárlás után ismét felizzott a fegyvertartási szabályok körüli vita, és egy egészen kis lépés történt is az ügyben: Donald Trump aláírt egy határozatot arról, hogy betiltják a bump stock nevű eszközt. Ez lényegében egy rugós válltámasz, ennek segítségével alakítható legálisan automata tüzelésre is alkalmassá - tehát sorozatlövésre - a papíron egyébként erre alkalmatlan AR-15-ös karabély. Ezt használta Stephen Paddock, a Las Vegas-i tömeggyilkos még októberben.

A legfrisebb hírek szerint törvényjavaslat készül a fegyvervásárlás szigorításáról, amit Donald Trump elnök is támogat- közölte a Fehér Ház helyettes szóvivője. A terv szigorítaná a szövetségi, és a tagállami kötelezettségeket arról, hogy jelentsék és számon tartsák azokat a kihágásokat, törvénysértéseket, erőszakos megnyilvánulásokat, amelyek miatt megtilthatják egyeseknek a fegyvervásárlást.

Eközben Florida állam republikánus többségű képviselőháza elvetette Carlos Guillermo Smith demokrata képviselő azon javaslatát, ami alapján betiltották volna a nagy kapacitású tölténytárakat, illetve az olyan gépkarabélyokat, amilyet Nicolas Cruz használt az egy héttel ezelőtti vérengzése során. Smith a brit Independentben annak a felháborodásának adott hangot, hogy miközben Florida törvényhozói úgy döntöttek, a pornó káros a közösség egészségére, a fegyveres erőszakot nem tartják kockázati tényezőnek.

Egy, a floridai tömeggyilkosság után készült reprezentatív közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak kétharmada szigorítaná a fegyverbirtoklást szabályozó törvényt - írta a dpa német hírügynökség szerdán.

Fotó: AFP/Rhona Wise

Fotó: AFP/Rhona Wise

George Clooney színész és nemzetközi jogász felesége félmillió dollárt (127 millió forintot) adományoz az Egyesült Államokban a fegyvervásárlás szigorításáért szót emelő floridai diákok mozgalmának. Hozzájuk csatlakozott Steven Spielberg és Jeffrey Katzenberg befolyásos hollywoodi filmmogulok, valamint Oprah Winfrey televíziós műsorvezető is, akik ugyancsak félmillió dollárt adományoznak a diákoknak a tüntetés szervezésére.

A March for Our Lives esemény szervezői márciusra szerveznek felvonulást Washingtonba a fegyvertartás szigorításáért és a biztonságos iskolákért. ,,Eggyel se többet. Nem engedhetjük meg, hogy akár egyetlen további gyereket is lelőjenek az iskolában. Nem engedhetjük meg, hogy egy újabb tanárnak kelljen úgy döntenie, hogy a tüzelő fegyver elé ugrik, hogy diákjait mentse. Nem engedhetjük meg, hogy egy újabb családnak kelljen egy hívásra vagy SMS-re várnia, ami sohasem érkezik meg" - írták a közleményben.

A fegyvervásárlás szigorítása mellett kampányoló két csoport 230 ezer dollárért kétoldalas hirdetést tett közzé szerdán a The New York Times című lap hasábjain. Ebben név szerint felsorolják azokat a washingtoni kongresszusi politikusokat, akik a kampányukhoz pénzt fogadtak el a befolyásos Országos Fegyver Szövetségtől (NRA).

Megakadályoztak egy újabb iskolai ámokfutást
A hatóságok sikeresen elejét vették egy lőfegyveres tömeggyilkosságnak egy dél-kaliforniai középiskolában – közölte kedd este a Los Angeles megyei seriff hivatala. Whittier város El Camino középiskolájának egyik biztonsági őre pénteken meghallotta, amint egy dühös diák azzal fenyegetőzik, hogy lövöldözést rendez az intézményben. Ez két nappal a floridai iskolai ámokfutás után volt. A rendőrség házkutatást tartott a diák otthonában, és több fegyvert és lőszereket is talált – mondta egy szóvivő az AP hírügynökségnek nyilatkozva.

Trollhadsereggel támad a német szélsőjobb

Trollhadsereget tart fenn a német jobboldali radikális párt, az Alternatíva (AfD) – értesült több német médium. A virtuális csoport tagjait az úgynevezett „Reconquista Germanica” („Németország visszafoglalása”) nevű szerveren toborozták. Itt szervezték meg azt, hogy a különböző csatornákon posztoljanak, megosszanak, kommentáljanak kormány-, illetve menekültellenes bejegyzéseket. A virtuális hadsereg azzal a céllal jött létre, hogy befolyásolja a tavaly szeptemberi német parlamenti választás eredményét. Számos álpostafiókot hoztak létre a különböző közösségi oldalakon, a Twitteren, a Facebookon, valamint a YouTube videomegosztó portálon. A szerveren ötezer „hazafi” regisztrálta magát, hogy „megmentsék Németországot”.

A Süddeutsche Zeitungnak, valamint két regionális német televíziónak sikerült betekintést nyernie a szerver tartalmába. Kiderült, hogy a trollhadsereget szélsőjobboldaliak hozták létre. Egyebek mellett a neonáci NPD, illetve az AfD ifjúsági szervezete áll mögötte. A fő szervező azonban egy jobboldali bajorországi személy, aki 2010 óta oroszbarát és Amerika-ellenes videofelvételeket terjeszt YouTube csatornáján, 30 ezer feliratkozóval rendelkezik.

Az említett médiumok szerint nem bizonyítható, hogy az álhírterjesztők bármiféle hatást gyakoroltak volna a voksolás végkimenetelére. Az azonban egyértelműen kimutatható, hogy a politikai vitákat befolyásolni tudták. Heteken keresztül közöltek hamis posztokat, manipulált videókat, rasszista bejegyzéseket, hogy így tolják az AfD szekerét. Folyamatosan, hozzászólásokban támadták a Zöldek, a Balpárt, az SPD, valamint a CDU választási kampányfilmjeit. Ezért e pártokat elérhetetlenné tették a kommenteket a YouTube videók alatt. Különösen aktvíak voltak e csoport tagjai Angela Merkel és Martin Schulz televíziós vitái során, „hazaárulóknak” minősítve őket. Aggasztó, hogy a csoport tagjai ma is befolyásolni próbálják a közvéleményt.

Hogy mekkora jelentősége lehet az álhírek terjesztésének, erre a klasszikus példa a 2016 novemberi amerikai elnökválasztás, melynek során több ezer nacionalista, rasszista, az „Altright”-mozgalomhoz kapcsolható felhasználói oldal jött létre csak azért, hogy az álhírekkel Donald Trumpot segítsék. Döntő szerepet játszott ebben egy orosz trollhadsereg, amely kiterjedt internetes hálózatot hozott létre.

Kampány az egymillió aláírásért

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.02.22. 06:33

A hátralévő másfél hónapban még összegyűlhet a szükséges egymillió aláírás, hogy a szervezők benyújthassák Brüsszelben az őshonos kisebbségek védelmének európai jogszabályba foglalását célzó kezdeményezésüket. A szervezők a kampány tavaly áprilisi kezdete óta több mint 650 ezer aláírást gyűjtöttek össze a tagállamokból — mondta el Vincze Lóránt, az őshonos kisebbségek európai ernyőszervezetének (FUEN) elnöke egy szerdai brüsszeli sajtóbeszélgetésen.

A kilenc pontból álló Kisebbségi Mentőcsomag nevet viselő törvényjavaslat-gyűjtemény elindítói többek között azt szeretnék, ha uniós törvények rendelkeznének a kisebbségek nyelvi és kulturális védelméről. Indítványozzák egyebek között, hogy az Európai Unió forrásokkal támogassa a kisebbségi nyelvet beszélő közösségeket, és biztosítsa számukra a szolgáltatásokhoz és az audiovizuális tartalmakhoz való hozzáférést az anyanyelvükön.

Ahhoz, hogy a Kisebbségi Mentőcsomag kezdeményezői hivatalosan benyújthassák a javaslataikat az Európai Bizottságnak, egy év alatt hét uniós országból összesen egymillió ember írásos támogatását kell megszerezniük. Az előírások azt is megszabják, hogy az egyes tagállamokból legkevesebb hány aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy a felvetéseikkel egyáltalán foglalkozni kezdjen a közösségi jogszabályokra egyedüliként javaslatot tehető Európai Bizottság.

Mostanáig Magyarországról, Romániából és Szlovákiából sikerült összeszedni a kisebbségvédelmi indítványokat támogató kellő számú aláírást, sőt, annak a többszörösét. A FUEN elnöke reményt lát arra, hogy az április 3-iki határidőig Bulgáriában, Dániában, Horvátországban, Lengyelországban, Spanyolországban és Szlovéniában is meglegyen a szükséges mennyiség. Ehhez azonban új lendületet kell adni a kampánynak. Magyarországon sem áll le az aláírásgyűjtés, nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetben buzdított a kezdeményezés támogatására.

A Kisebbségi Mentőcsomag kampánya során szerzett tapasztalatok megerősítik, hogy az európai polgárokat közvetlen jogszabály-kezdeményezési hatáskörrel felruházó uniós rendelet módosításra szorul. Az Európai Bizottság már letette az asztalra a javaslatait, amelyek a folyamat egyszerűsítését, átláthatóbbá tételét célozzák. A készülő európai parlamenti jelentés szerzői azt szeretnék, ha a képviselőtestületnek nagyobb beleszólása lenne a kezdeményezések értékelésébe és a tárgyalási folyamatba.