Egyre több amerikai szigorítaná a fegyvertartást

Publikálás dátuma
2018.02.22 06:40
Washingtonban és Floridában spontán demonstrációkat tartottak Fotó: AFP/Abdulmonam Eassa
Fotó: /
Törvényjavaslat készül az USA-ban a fegyvervásárlás szigorításáról, amit Donald Trump elnök is támogat. Több hollywoodi sztár - köztük George Cloony is támogatja a fegyvertartás szigorításáért harcoló diákok mozgalmát.

A parklandi Marjory Stoneman Douglas középiskola száz, a múlt heti támadást túlélő diákja felbuszozott Florida fővárosába, Talahassee-ba, hogy megpróbálja cselekvésre bírni az állam törvényhozóit. Akciójukat támogatva tegnap több floridai középiskola tanulói kivonultak osztálytermeikből és spontán demonstrációkat tartottak a fegyvertartási szabályok szigorítása érdekében.

Fotó: AFP/Angela Lin

Fotó: AFP/Angela Lin

A 17 halálos áldozatot követelő mészárlás után ismét felizzott a fegyvertartási szabályok körüli vita, és egy egészen kis lépés történt is az ügyben: Donald Trump aláírt egy határozatot arról, hogy betiltják a bump stock nevű eszközt. Ez lényegében egy rugós válltámasz, ennek segítségével alakítható legálisan automata tüzelésre is alkalmassá - tehát sorozatlövésre - a papíron egyébként erre alkalmatlan AR-15-ös karabély. Ezt használta Stephen Paddock, a Las Vegas-i tömeggyilkos még októberben.

A legfrisebb hírek szerint törvényjavaslat készül a fegyvervásárlás szigorításáról, amit Donald Trump elnök is támogat- közölte a Fehér Ház helyettes szóvivője. A terv szigorítaná a szövetségi, és a tagállami kötelezettségeket arról, hogy jelentsék és számon tartsák azokat a kihágásokat, törvénysértéseket, erőszakos megnyilvánulásokat, amelyek miatt megtilthatják egyeseknek a fegyvervásárlást.

Eközben Florida állam republikánus többségű képviselőháza elvetette Carlos Guillermo Smith demokrata képviselő azon javaslatát, ami alapján betiltották volna a nagy kapacitású tölténytárakat, illetve az olyan gépkarabélyokat, amilyet Nicolas Cruz használt az egy héttel ezelőtti vérengzése során. Smith a brit Independentben annak a felháborodásának adott hangot, hogy miközben Florida törvényhozói úgy döntöttek, a pornó káros a közösség egészségére, a fegyveres erőszakot nem tartják kockázati tényezőnek.

Egy, a floridai tömeggyilkosság után készült reprezentatív közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak kétharmada szigorítaná a fegyverbirtoklást szabályozó törvényt - írta a dpa német hírügynökség szerdán.

Fotó: AFP/Rhona Wise

Fotó: AFP/Rhona Wise

George Clooney színész és nemzetközi jogász felesége félmillió dollárt (127 millió forintot) adományoz az Egyesült Államokban a fegyvervásárlás szigorításáért szót emelő floridai diákok mozgalmának. Hozzájuk csatlakozott Steven Spielberg és Jeffrey Katzenberg befolyásos hollywoodi filmmogulok, valamint Oprah Winfrey televíziós műsorvezető is, akik ugyancsak félmillió dollárt adományoznak a diákoknak a tüntetés szervezésére.

A March for Our Lives esemény szervezői márciusra szerveznek felvonulást Washingtonba a fegyvertartás szigorításáért és a biztonságos iskolákért. ,,Eggyel se többet. Nem engedhetjük meg, hogy akár egyetlen további gyereket is lelőjenek az iskolában. Nem engedhetjük meg, hogy egy újabb tanárnak kelljen úgy döntenie, hogy a tüzelő fegyver elé ugrik, hogy diákjait mentse. Nem engedhetjük meg, hogy egy újabb családnak kelljen egy hívásra vagy SMS-re várnia, ami sohasem érkezik meg" - írták a közleményben.

A fegyvervásárlás szigorítása mellett kampányoló két csoport 230 ezer dollárért kétoldalas hirdetést tett közzé szerdán a The New York Times című lap hasábjain. Ebben név szerint felsorolják azokat a washingtoni kongresszusi politikusokat, akik a kampányukhoz pénzt fogadtak el a befolyásos Országos Fegyver Szövetségtől (NRA).

Megakadályoztak egy újabb iskolai ámokfutást
A hatóságok sikeresen elejét vették egy lőfegyveres tömeggyilkosságnak egy dél-kaliforniai középiskolában – közölte kedd este a Los Angeles megyei seriff hivatala. Whittier város El Camino középiskolájának egyik biztonsági őre pénteken meghallotta, amint egy dühös diák azzal fenyegetőzik, hogy lövöldözést rendez az intézményben. Ez két nappal a floridai iskolai ámokfutás után volt. A rendőrség házkutatást tartott a diák otthonában, és több fegyvert és lőszereket is talált – mondta egy szóvivő az AP hírügynökségnek nyilatkozva.

Szerző
2018.02.22 06:40

Szlovák újságíró-gyilkosság: áttörést hozhat egy kőműves vallomása

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:44

Fotó: AFP/ Beata Zawrze
A rendőrség közzétett egy fantomképet egy férfiról, aki fontos tanú lehet a Kuciak-gyilkosság ügyében, és jelentkezett valki, aki felismerte őt.
Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát februárban agyonlőtték: a fiatal férfi halála előtt egy cikken dolgozott, amiben maffia-közeli olasz üzletembereknek a szlovák kormányhivatalig érő kapcsolati hálóját mutatta volna be. A kettős gyilkosság ügye Jan Ficó lemondásával járó belpolitikai válságot eredményezett.
A Speciális Ügyészség fantomképet tett közzé: a keresett férfiról azt mondta, információval rendelkezhet a gyilkosságról, és esetlegesen a személyekről, akik hozzájárultak annak elkövetéséhez - írja a Bumm.sk.
Néhány nappal a fantomkép közzététele után tanúvallomást tett egy nagymácsédi (Veľká Mača) férfi, aki felismerte a képet. A kihallgatása után a cas.sk portálnak nyilatkozó férfi szerint a volt kollégájáról van szó. A tanú a nyár folyamán ismerkedett meg a keresett férfival munkája során: augusztusig mindketten kőművesként dolgoztak, és a gyilkosság idején mindketten Nagymácsédon laktak, ahol az újságíró is élt.
A keresett férfi korábbi szomszédai azt nyilatkozták, utoljára két hete látták őt. Feltehetően Csehországba utazott.
2018.09.22 18:44

Több tízezer lengyel közalkalmazott tüntetett magasabb bérekért

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:17

Fotó: AFP PHOTO / AFP/ Wojtek RADWANSKI
A varsói megmozduláson 26 ezren vettek részt a hatóságok szerint.
Több ezren vettek részt szombaton a lengyel fővárosban, Varsóban tartott tüntetésen - írja a Reuters. A demonstrációt - melynek célja a magasabb fietések kiharcolása a közszférában - több jelentős szakszervezet szervezésével és részvételével zajlott
"Nem lehet fizetéstől fizetésig élni. Éheznek a gyerekeink"
- nyilatkozta Jan Guz, a félmilliós tagságú OPZZ vezetője. A 700 ezres tagságú NSZZ Solidarnosc szakszervezet pedig arra hívta fel a figyelmet: utoljára 2010-ben igazították az inflációhoz a béreket, így legalább 12 százalékos emelésre van szükség.
Bár rengeteg jóléti intézkedésre tett ígéretet megválasztása előtt a Jog és Igazság (PiS), ezek megvalósításában nem ér fel az elvárásokhoz a párt, mióta kormányra került. Pedig a régió egyik legnagyobb gazdasági növekedését mutatja Lengyelország. És ugyan a PiS megemelte már a pályakezdő tanárok, orvosok és rendőrök minimálbérét is,
így is 26 ezren vonultak az utcára
a négy héttel az önkormányzati választások előtt megrendezett demonstráción.
2018.09.22 18:17