King Crimson a Müpában

Publikálás dátuma
2018.02.22 06:49

Fotó: /

A tavalyi amerikai koncertkörút után 2018-ban Európában turnézik a progresszív rock legrangosabb együtteseként számon tartott King Crimson. A jövőre fél évszázados brit zenekar Uncertain Times című turnéjának június 29-i állomása nem más lesz, mint a Müpa hangversenyterme.

Szerző
2018.02.22 06:49

Búcsú Vörös(s) Lászlótól

Publikálás dátuma
2018.09.20 12:25
Illusztráció/Thinkstock
Fotó: /
Goethei kutatószenvedéllyel párosuló miskini transzparenciájú, kivételesen bölcs, de magát mindvégig tanítványnak valló, holisztikusan látó s elképesztően sok mindent tudó, empatikus és komoly, ám villámszellemesen vitázó, a világra frissen reagáló, több tudományágban és az irodalomban fontos műveket alkotó, rejtőzködő mestert búcsúztatnak pénteken 14 órakor a Szent Gellért plébánián a 90 és fél évesen elhunyt Vörös László személyében. Az indító diósgyőr-vasgyári munkáskolóniához, szocdem apához hű szociális érzéke vitte a pesti orvosegyetemen át – ahol életre szóló barátságot kötött Vekerdi Lászlóval – a társadalom-orvostanig és az oktatáskutatásig. Szárnyas szelleme pedig Németh Lászlóhoz, tőle a Buberrel levelező filozófus Szilágyi Ernőhöz és Fülep Lajos legbelső tanítványi körébe. A szolidaritás és a kultúra szenvedélye együtt vezette 1945 után a Népszava műhelyébe, megismerkedve így Faludy Györggyel és Vészi Endrével, ihlette itt publikált korai verseit, majd már Vöröss László néven jegyzett érett drámáit (a 8 közül 2 jelent meg 1993-as Koraidő című kötetében), esszéit, recenzióit, a Lélegzet antológiáiban közölt verseit és aforizmáit. 80 évesen ifjúkori barátjáról, Kondor Béláról írt nagy tanulmányt. 80 és 90 közt megírta több száz oldalas, forráskutatásokra alapozott, szociológiai hátterű, diákkorát megidéző memoárját. Az életmű majd kinyílik, de 45 éve tartó beszélgetéseinknek vége szakadt. Utolsó mesterem, akitől mindig megbízható tanácsot kaphattam, utolsó útjára indul. Menj, lőjenek sort!
Témák
nekrológ
2018.09.20 12:25

Ed Sheeran fellép a Szigeten

Publikálás dátuma
2018.09.20 12:23

Fotó: / Draskovics Áfám
Elfogadta a négyszeres Grammy-díjas előadó a fesztivál meghívását: a 2019-es Sziget nulladik napján lép fel a brit híresség.
Ed Sheeran alig 10 éve lépett a zenei pályára, azóta pedig ezsebelt több mint 100 zenei díjat, köztük 4 Grammyt, 4 Ivor Novello-t, 5 BRIT Awards díjat, 6 Billboard Awards-ot, és tavaly a Brit Birodalom Rendje tagja is lett zenéje és jótékonysága miatt - írja közleményében a Sziget. Egyik legismertebb száma, a Shape of you például közel 4 milliárd internetes lejátszással büszkélkedhet, és tavaly ő volt a világon a legtöbbször fellépő előadó.
Több mint egy év egyeztetés előzte meg a híresség első magyar fellépését. "A Sziget történetében ilyen korán még nem hoztunk nyilvánosságra headlinert" – kommentálta a bejelentést Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője, generációjának legjobb zeneszerzőjének nevezve Sheeran-t.
2018.09.20 12:23