Előfizetés

Fidesz-közeli lesz az egyetlen országos kereskedelmi rádió

Publikálás dátuma
2018.02.22. 10:19
Illusztráció: Tóth Gergő

A Médiatanács kizárta a Class FM-et működtető Advenio Zrt.-t az országos kereskedelmi rádiós pályázatból. Bakai Mátyás, a pályázaton egyedüliként bent maradó Hold Reklám Kft. ügyvezetője és tulajdonosa néhány hónapja még Andy Vajnának dolgozott, sőt a cég jelenleg is a Rádió 1 partnere, derül ki a 24.hu cikkéből. A kft. Mészáros Lőrinc bankjától vett fel hitelt.

Mivel csak ketten indultak el a pályázaton, egyetlen pályázó marad „versenyben”, így pedig a pályázati eljárás lezárultát követően a Hold Reklám Kft. kezdheti majd meg a Class FM által 2016 novemberéig használt országos rádiós frekvencián a sugárzást. Ezzel övék lesz az egyetlen országos kereskedelmi rádió – várhatóan POP FM névvel.

Még kérdéses, hogy a Hold Reklám Kft. mikor kezdheti meg műsorainak sugárzását, mivel a rádiós frekvencia körül jelenleg is folyamatban vannak bírósági perek, amelyeket az Advenio Zrt. indított a Médiatanács ellen. Nagyon is elképzelhetőnek tűnik, hogy az Advenio Zrt. a mostani kizárás miatt is bírósághoz fordul, ami akár hónapokkal is megakaszthatná a folyamatot.

A Class FM-et 2016 novemberében némította el a Médiatanács, miután a testület nem hosszabbította meg a 2016 májusáig Simicska Lajos nagyvállalkozó, majd azt követően Michael McNutt amerikai üzletember érdekeltségében lévő rádió médiaszolgáltatási jogosultságát.

A teljes cikk itt olvasható.

312,47 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.02.22. 09:32

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel - írja az MTI. 

Az euró 312,47 forinton forgott reggel hét órakor, szemben a szerda esti 312,37 forinttal.

A dollár árfolyama 253,41 forintról 254,56 forintra, a svájci franké pedig 270,56 forintról 270,91 forintra erősödött.
A jent 2,3689 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,3547 forinttal.

Az euró 1,2275 dolláron forgott, napi szinten 0,07 százalékkal gyengült. A közös európai fizetőeszköz napi legalacsonyabb jegyzése 1,2266, a legmagasabb 1,2286 dollár volt csütörtökön az eddigi kereskedésben.

A svájci frankhoz képest stagnált az euró, 1,1534 frankot ért. Egy dollárért 0,9396 frankot kértek, 0,07 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,33 százalékkal gyengült a dollár, kora reggel 107,41 jent ért.

Lóci óriás lesz

Gyakran hallani - némi lekicsinylő ajakbiggyesztéssel -, hogy Mészáros Lőrinc és a kormányzat kegyéből, az uniós közbeszerzési pályázatok farvizén hajózó hasonszőrű oligarchatársai csak a hazai gazdasági környezetben tudnak fennmaradni. Nem kell megküzdeniük a versenytársakkal, kényelmes helyzetükben a saját tőkéjüket is alig-alig kell kockáztatniuk. Viszont ha nekik is meg kellene harcolniuk a nemzetközi piacok kihívásaival, akkor minden bizonnyal hoppon maradnának. Úgy viselkednének - vélik szakmai és ellenzéki politikai körökben -, mint a hungarikumok, amelyeknek elidegeníthetetlen sajátossága, hogy csak Magyarországon világhírűek.

A felcsúti polgármesternek, akit széles körben tekintenek a kormányfő strómanjának, az egyes gazdasági társaságokban - beleértve a bankszektort is - megszerzett tulajdonrészei azonban 2018-ra már olyan tömegűvé váltak, hogy a magyar reálgazdaság teljesítményének mérésekor számolni kell velük. Mészárosnak főként a nyomtatott sajtóban és a kereskedelmi televíziózásban elfoglalt tulajdonosi pozícióját szokták a számlájára írni, természetesen az ezeken a csatornákon özönlő hamis országképet is megemlítve. A meghatározó mértékű banktulajdonlás vagy az energiaszektorban elfoglalt helye viszont csak szűk körben veri ki a biztosítékot.

Az sem kelt gyanút az emberekben, hogy Orbán Viktor barátja szinte napról napra gyarapítja a vagyonát a Budapesti Értéktőzsde részvény-szekciójában, sőt ezt 5-7 év múlva Közép-Európa meghatározó, országhatárokon is átnyúló konglomerátumává növelné. Amíg ez megvalósul, addig is szemet vetett a második legnagyobb hazai telekommunikációs szolgáltatóra, esetleg régiós hatáskörrel. Korántsem biztos, hogy itt is nyer. A szándék viszont kétségtelen: Mészáros Lőrincet egy erős kéz a nemzetközi küzdőtérre tereli.

Ennek árát is mi fizetjük meg.