Idegen zászló alatt

Publikálás dátuma
2018.02.22 13:02
Elizabeth Swaney MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: /

Mi magyarok szeretjük azt hinni, hogy a világ szívcsakrája vagyunk, de kevés dologban számítunk tényleg rendkívülinek. Abban sem, hogy Elisabeth Swaney révén idegen országban született és felnőtt sportolót indítottunk a phjongcshangi téli olimpián. A CapRelo nevű, nemzetközi költöztetésre szakosodott cég által még január végén, a nevezési időszak lezárultával összeállított statisztika szerint legalább 178 – sőt, mivel Swaney-ről nem is tudtak, legalább 179 – sportoló indult a játékokon idegen zászló alatt. Ez az összes résztvevő 6 százaléka. Különösen szép példája az internacionalizmusnak a házigazdák férfi jégkorongcsapata: a huszonötös keretből heten érkeztek Kanadából, illetve az Egyesült Államokból.

A kanadaiak egyébként az innen elszármazott, és az ide honosított sportolók terén is ezüstérmesek. A legtöbb olimpikont, 37-et, illetve a mi Elisabethünkkel 38-at, az Egyesült Államok kölcsönözte ki, a északi szomszédaik 21, Oroszország 19 indulót adott másoknak. Az ESPN honlapja szerint ez természetesnek mondható, hiszen nagy, a téli sportokban erős országokról van szó, ahol rendkívül nehéz bekerülni az utazó csapatba, de a nemzetközi mezőnyben még a hazai ranglistán hátrébb lévők is versenyképesek. Persze többen vannak olyanok, mint Swaney, akik a kiskapu nélkül sosem állhattak volna rajthoz nem hogy olimpián, de bármilyen komoly versenyen.

Eritreia Fotó: Roberto SCHMIDT/AFP

Eritreia Fotó: Roberto SCHMIDT/AFP

A „fogadó” országok között Dél-Korea áll az élen 19 honosított sportolóval, a második, főleg a sok amerikai vendég miatt Kanada 13-mal, a bronzot a németek vitték el 11-gyel. Az ambiciózus, és minden sportágban rajthoz álló házigazdáknál természetes, hogy „igazoltak” a hiányposztokra. Meglepő viszont, hogy a télen is sportnagyhatalom németek is ennyi vendégsportolóval álltak ki. A sportágak közül az alpesi sí vezet 32 – ha a síakrobatika is ide számít, akkor legalább 33 – honosított versenyzővel. A műkorcsolya csak második 26-tal.

Fotó: MOHD RASFAN/AFP

Fotó: MOHD RASFAN/AFP

Kuriózumoknak sem vagyunk híján. Eritrea, Koszovó és Nigéria most indul először téli olimpián – mind a három ország „importból”. A Fülöp-szigeteket a sípályákon képviselő Asa Miller valójában oregoni, a rövid pályás gyorskorcsolyában Szingapúr színeiért versenyzett Cheyenne Goh edmontoni, az ecuadori sífutó, Klaus Jungbluth Rodriguez az ausztráliai Sunshine Coast lakója, a Puerto Rico zászlaja alatt versenyző Charles Flaherty Cincinnatiban született.

A legnevesebb országot váltott téli olimpikon alighanem az amerikai Vic „Iván” Wild, aki négy éve Szocsiban Oroszországnak nyert két aranyat, miután korábban összeveszett az amerikai snowboard szövetséggel. Oroszország azonban nem csak kap, ad is: Anasztaszija Kuzmina kétszeres olimpiai bajnokként érkezett Dél-Koreába, ezúttal azonban már új hazája, Szlovákia dicsőségére nyert egy aranyat és két ezüstöt sífutásban.

Szerző
2018.02.22 13:02

Tóth Krisztián ötödik a cselgáncs vb-n

Publikálás dátuma
2018.09.24 17:21
Tóth Krisztián a 2016-os riói olimpián
Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
Elveszítette a bronzmérkőzést, így ötödik lett Tóth Krisztián (90 kg) a Bakuban zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon. 
A 2014-ben vb-ezüstérmes Tóth – aki egy hónapja megnyerte a budapesti Grand Prix-t – a kazah Iszlam Bozbajev, az azeri Mammadali Mehdiyev és a lengyel Rafal Kozlowski után a tavalyi junior világbajnokság bronzérmese, a német Eduard Trippel várt. A 24 éves magyar korábbi két találkozásuk alkalmával vereséget szenvedett a német dzsúdóstól. Tovább nehezítette Tóth helyzetét, hogy előző, hosszabbításos meccse után alig tíz perce maradt a pihenésre.
A negyeddöntő óriási csatát hozott, ezúttal is a hosszabbítás döntött, amit Tóth úgy nyert meg, hogy ellenfele megkapta a harmadik intését is, ami leléptetéssel járt. Ez volt a magyar sportoló negyedik hosszabbításos mérkőzése a vb-n, de még egyetlen akciót sem csináltak rajta.
Tóth az elődöntőeben a spanyol színekben versenyző Nikoloz Sheradazisvilivel találkozott. A magyar a rendes mérkőzésidőben két intést kapott, a hosszabbításban ellenfelét is figyelmeztette a bíró, majd 2 perc 17 másodperc elteltével a spanyol megkontrázta Tóth támasztott válldobását, és egy hátsó gáncsra kapott ipponnal nyert.
Tóth ellenfele a bronzmérkőzésen a japán Nagaszava Kenta volt, itt is hosszabbításra került sor. A magyar versenyző indított egy akciót, amit a japán megkontrázott, és így Nagaszava ipponnal megnyerte a meccset, Tóth ötödik lett. 
A 70 kg-osok között induló Gercsák Szabina és Lőrinc Renáta első mérkőzésükön vereséget szenvedtek és kiestek. 
Szerző
2018.09.24 17:21

A Real Madrid új stadionja sem kerül annyiba, mint a Puskás

Publikálás dátuma
2018.09.24 15:17

Fotó: AFP/ Franck FIFE
A Puskás Stadion árának kétharmada is elég a világszínvonalú csapat terveire.
Megadta a Real Madrid közgyűlése az engedélyt a klub stadionjának átépítésére - írja a hvg.hu. A beruházás ára 400 millió euró, ami forintba átszámítva nagyjából 130 milliárdot jelent, vagyis
az ár nagyjából a kétharmada annak a 190 milliárdnak, amit Magyarországon a Puskás Stadion átépítésére szánnak.
A Bernabeu átépítése az év végén elkezdődhet, és 2022-re lehet teljesen készen.
2018.09.24 15:17