Már 147 egyéni jelöltet jelentettek be áprilisra

Publikálás dátuma
2018.02.22 13:28
Illusztráció: Tóth Gergő
Fotó: /
Már 147 egyéni jelöltet jelentettek be az áprilisi országgyűlési választásra, és 39-et már nyilvántartásba is vettek a választási bizottságok, tudósít az MTI.

A Nemzeti Választási Iroda csütörtök reggeli adatai szerint 147 jelölt közül 104 a Fidesz-KDNP színeiben indul. További 28 jelöltet az MSZP-Párbeszéd színeiben jelentettek be, hét a Jobbik jelöltje, négy független, és egy-egy bejelentett jelöltje van már az Együtt - A Korszakváltók Pártjának, az A Mi Pártunk – IMÁ-nak, az Értünk Értetek – A Hiteles Pártnak és a Közös Nevező 2018-nak.

A választókerületi választási bizottságok 39 jelölt nyilvántartásba vételéről már döntöttek is: 33 a Fidesz-KDNP jelöltje, 3 az MSZP-Párbeszéd közös jelöltje, egy a Jobbiké, egy az Értünk Értetek jelöltje, egy pedig függetlenként indul.

Az országgyűlési választáson az indulhat, aki a március 5-ei határidőig összegyűjt 500 érvényes ajánlást – erre hétfőtől nyílt lehetőség a jelölteknek és a jelölőszervezeteknek. A leadott ajánlások ellenőrzésére három napja van az illetékes választókerületi választási irodának, a jelöltek nyilvántartásba vételéről ezután döntenek a választási bizottságok.

Politikai szerencselovagok
Rengeteg feljelentés született a 2014-es választások után az állami pénzekkel eltűnő kispártok ellen. Az újabb botránynak törvényi szigorral venné elejét a kormány: kötelező lesz a pártoknak visszafizetniük az államtól kapott kampánypénzt, ha a választásokon nem érik el az 1 százalékot.
Ez persze nem vette el a politikai próbálkozók kedvét: már decemberben majdnem 400 bejegyzett vagy bejegyzésre váró politikai párt működött az országban.
A 2014-es parlamenti választáson legalább két egyéni mandátumot köszönhetett kamupártoknak a Fidesz, a rájuk leadott voksokon múlt ugyanis, hogy a legszorosabb választókerületeket is megnyerte a kormányoldal.

Szerző
2018.02.22 13:28