Előfizetés

Feloszlathatja magát az ETA

Publikálás dátuma
2018.02.22. 15:26
A kép hátterében az Izquierda Abertzale jelképei egy falon - a feloszlásra készülő ETA tagjai ebben a mozgalomban képzelik el jö
Saját maga feloszlatására készül az ETA (Baszk Haza és Szabadság) terrorszervezet - közölte csütörtökön a Gara című baszk napilapra hivatkozva az MTI.

Az újság részleteket tett közzé az ETA vezetése által jegyzett dokumentumból, amely szerint három hónapja belső vitát kezdtek a szervezet működésének befejezéséről, és a tagság hamarosan szavazni fog erről. A döntés még nyár előtt várható.

"Feladatunk lezárni a fegyveres konfliktus időszakát (...), hogy minden erőnket a politikai folyamat fokozására fordítsuk" - idézte a lap a dokumentumot. Ebben az ETA kitért arra is, hogy más módon kell folytatnia törekvéseit, méghozzá a radikális szeparatista baszk baloldali Izquierda Abertzale politikai mozgalom keretein belül, ami "sokkal hatékonyabbnak bizonyul a jelenlegi kihívásokkal szemben".

A független, szocialista baszk állam megteremtésért több mint 50 évig véres merényletekkel harcoló szervezet 858 ember haláláért tehető felelőssé. A terrorszervezet tavaly jelentette be, hogy miután 2011-ben felhagytak a fegyveres harccal, megmaradt fegyvereiket átadják a hatóságoknak. Az elrejtett fegyverarzenál lelőhelyeinek listáját a francia hatóságokhoz juttatták el, amelyek több tucat fegyvert, több száz kilogramm robbanóanyagot és lőszereket is lefoglaltak áprilisban Baszkföld francia részén.

A madridi kormány viszont közölte, hogy a terroristák ennek ellenére nem reménykedhetnek kedvező elbánásban vagy büntetlenségben, az ETA-nak pedig bocsánatot kellene kérnie, és azonnal fel kellene magát oszlatnia.

Kapcsolódó
ETA: fegyverletétel szombaton

Navalnijt megint letartóztatták

Publikálás dátuma
2018.02.22. 14:59
Alekszej Navalnij. Fotó: Mladen ANTONOV / AFP
Őrizetbe vette, majd egy óra elteltével elengedte csütörtökön Moszkvában a rendőrség Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, írja az MTI. A héten ő volt a harmadik.

Az őrizetbe vételről maga Navalnij számolt be a Twitteren, majd megerősítette ezt az általa létrehozott korrupcióellenes alapítvány ügyvédje, Ivan Zsdanov is. Zsdanov közölte, hogy Navalnijnak a rendőrségen egy jegyzőkönyvet adtak át, amely szerint közigazgatási jogsértést követett el a tüntetések szervezésére vonatkozó szabályok ismételt megsértése révén.

A nap folyamán korábban a seremetyjevói repülőtérről Navalnij stábjának vezetőjét, Leonyid Volkovot vezették el rendőrök. Volkov Ufába készült, hogy ott az elnökválasztás bojkottjának támogatóival találkozzon.

Seremetyjevóban kedden Roman Rubanovot, Navalnij Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának vezetőjét vették őrizetbe, és közigazgatási törvénysértés címén jegyzőkönyvet vettek fel vele. Rubanovot a bíróság 10 napi elzárásra ítélte egy január 28-i tüntetés miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenzékének egyik legismertebb alakja Navalnij, akit a központi választási bizottság – egy sebtében kiszabott felfüggesztett szabadságvesztésére hivatkozva – nem engedett elindulni a márciusi elnökválasztáson. Navalnij válaszul mozgalmat indított az egyenlőtlen politikai erőpróba bojkottálása érdekében.

Az elmúlt egy hónap leforgása alatt bírósági ítélet született a Navalnij választási stábját finanszírozó alap felszámolásáról, a politikust őrizetbe vették egy moszkvai, a választási bojkottra felszólító tüntetésen, irodáját pedig rendőrök törték fel. Hozzáférhetetlenné tették weboldalát is Oroszországban, egy tényfeltáró videó miatt, amelyben korrupciós kapcsolattal vádolta meg Szergej Prihogyko miniszterelnök-helyettest, és az őt – állítólag – luxusjachtján prostituáltak közt vendégül látó Oleg Gyeripaszka milliárdost.

Egyre több amerikai szigorítaná a fegyvertartást

Publikálás dátuma
2018.02.22. 06:40
Washingtonban és Floridában spontán demonstrációkat tartottak Fotó: AFP/Abdulmonam Eassa
Törvényjavaslat készül az USA-ban a fegyvervásárlás szigorításáról, amit Donald Trump elnök is támogat. Több hollywoodi sztár - köztük George Cloony is támogatja a fegyvertartás szigorításáért harcoló diákok mozgalmát.

A parklandi Marjory Stoneman Douglas középiskola száz, a múlt heti támadást túlélő diákja felbuszozott Florida fővárosába, Talahassee-ba, hogy megpróbálja cselekvésre bírni az állam törvényhozóit. Akciójukat támogatva tegnap több floridai középiskola tanulói kivonultak osztálytermeikből és spontán demonstrációkat tartottak a fegyvertartási szabályok szigorítása érdekében.

Fotó: AFP/Angela Lin

Fotó: AFP/Angela Lin

A 17 halálos áldozatot követelő mészárlás után ismét felizzott a fegyvertartási szabályok körüli vita, és egy egészen kis lépés történt is az ügyben: Donald Trump aláírt egy határozatot arról, hogy betiltják a bump stock nevű eszközt. Ez lényegében egy rugós válltámasz, ennek segítségével alakítható legálisan automata tüzelésre is alkalmassá - tehát sorozatlövésre - a papíron egyébként erre alkalmatlan AR-15-ös karabély. Ezt használta Stephen Paddock, a Las Vegas-i tömeggyilkos még októberben.

A legfrisebb hírek szerint törvényjavaslat készül a fegyvervásárlás szigorításáról, amit Donald Trump elnök is támogat- közölte a Fehér Ház helyettes szóvivője. A terv szigorítaná a szövetségi, és a tagállami kötelezettségeket arról, hogy jelentsék és számon tartsák azokat a kihágásokat, törvénysértéseket, erőszakos megnyilvánulásokat, amelyek miatt megtilthatják egyeseknek a fegyvervásárlást.

Eközben Florida állam republikánus többségű képviselőháza elvetette Carlos Guillermo Smith demokrata képviselő azon javaslatát, ami alapján betiltották volna a nagy kapacitású tölténytárakat, illetve az olyan gépkarabélyokat, amilyet Nicolas Cruz használt az egy héttel ezelőtti vérengzése során. Smith a brit Independentben annak a felháborodásának adott hangot, hogy miközben Florida törvényhozói úgy döntöttek, a pornó káros a közösség egészségére, a fegyveres erőszakot nem tartják kockázati tényezőnek.

Egy, a floridai tömeggyilkosság után készült reprezentatív közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak kétharmada szigorítaná a fegyverbirtoklást szabályozó törvényt - írta a dpa német hírügynökség szerdán.

Fotó: AFP/Rhona Wise

Fotó: AFP/Rhona Wise

George Clooney színész és nemzetközi jogász felesége félmillió dollárt (127 millió forintot) adományoz az Egyesült Államokban a fegyvervásárlás szigorításáért szót emelő floridai diákok mozgalmának. Hozzájuk csatlakozott Steven Spielberg és Jeffrey Katzenberg befolyásos hollywoodi filmmogulok, valamint Oprah Winfrey televíziós műsorvezető is, akik ugyancsak félmillió dollárt adományoznak a diákoknak a tüntetés szervezésére.

A March for Our Lives esemény szervezői márciusra szerveznek felvonulást Washingtonba a fegyvertartás szigorításáért és a biztonságos iskolákért. ,,Eggyel se többet. Nem engedhetjük meg, hogy akár egyetlen további gyereket is lelőjenek az iskolában. Nem engedhetjük meg, hogy egy újabb tanárnak kelljen úgy döntenie, hogy a tüzelő fegyver elé ugrik, hogy diákjait mentse. Nem engedhetjük meg, hogy egy újabb családnak kelljen egy hívásra vagy SMS-re várnia, ami sohasem érkezik meg" - írták a közleményben.

A fegyvervásárlás szigorítása mellett kampányoló két csoport 230 ezer dollárért kétoldalas hirdetést tett közzé szerdán a The New York Times című lap hasábjain. Ebben név szerint felsorolják azokat a washingtoni kongresszusi politikusokat, akik a kampányukhoz pénzt fogadtak el a befolyásos Országos Fegyver Szövetségtől (NRA).

Megakadályoztak egy újabb iskolai ámokfutást
A hatóságok sikeresen elejét vették egy lőfegyveres tömeggyilkosságnak egy dél-kaliforniai középiskolában – közölte kedd este a Los Angeles megyei seriff hivatala. Whittier város El Camino középiskolájának egyik biztonsági őre pénteken meghallotta, amint egy dühös diák azzal fenyegetőzik, hogy lövöldözést rendez az intézményben. Ez két nappal a floridai iskolai ámokfutás után volt. A rendőrség házkutatást tartott a diák otthonában, és több fegyvert és lőszereket is talált – mondta egy szóvivő az AP hírügynökségnek nyilatkozva.