Fegyvert adna Trump a tanároknak

Publikálás dátuma
2018.02.23 06:40

Fotó: /
Donald Trump amerikai elnök szerint a tanárok felfegyverzése elejét veheti az iskolai lövöldözéseknek.

Ha lett volna pisztoly a floridai iskolai lövöldözésben meggyilkolt futballedzőnél, akkor egyetlen lövéssel véget vethetett volna az esetnek – vélekedett Donald Trump.

A múlt héten 17-en haltak meg a Miamitól nem sokkal északra fekvő parklandi középiskolában, ahol az intézmény egyik kicsapott volt diákja nyitott tüzet, és lőtt válogatás nélkül mindenkire, aki a szeme elé került. A tettest később a lakásán elfogták. Egyik áldozata nem a diákok közül került ki: Aaron Feis futballedző is életét vesztette a lövöldözésben.

A tragédia nyomán szerte az Egyesült Államokban újra fellángolt a vita a fegyvervásárlási és -tartási szabályokról. Az amerikaiak nagy része saját identitása elengedhetetlen részének tartja az önvédelemhez való jogot, és igényt tart a szabad fegyverviselésre. A floridai eset azonban annyira megrázta a közvéleményt, hogy felerősödtek azok a hangok, miszerint szigorítani kellene a szabályokon, legalábbis jobban meg kellene nézni, ki vásárolhat lőfegyvert, illetve meg kellene tiltani bizonyos típusú fegyverek sorozatlövővé való átalakítását.

Ez utóbbi gondolatot, valamint azt, hogy a nyomozó szervek készítsenek az eddiginél alaposabb háttérelemzést a fegyvert vásárolni szándékozókról, maga az elnök is felkarolta.

Legújabb állásfoglalásában azonban Trump már az ellenkező irányban kereste a megoldást: felvetette, hogy meg kellene engedni a tanároknak lőfegyver viselését az oktatási intézményekben.

A társadalom megosztott a kérdésben. Az ABC tévéhálózat közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 42 százaléka gondolja úgy, hogy ha a floridai iskola tanárai fel lettek volna fegyverkezve, akkor megakadályozhatták volna a véres drámát. Az Egyesült Államok ötven állama közül legkevesebb nyolcban – köztük például Utahban – ma sincs olyan jogi előírás, amely kifejezetten tiltja a fegyverek jelenlétét az oktatási intézményekben. Az ország nagyobb részében azonban mindenkinek tilos lővegyvert bevinni az iskolába.

A felpezsdült vitákban vannak, akik úgy vélik, a "pisztolymentes" iskolák túl könnyű célpontnak számítanak az erőszakos cselekményre készülők szemében, mások viszont nem tudják elképzelni, hogy érdemben segítene, ha az oktatóknak lőfegyverrel kellene őrködniük diákjaik biztonságán.

Kárpáti János

110 pontos abszurditás

Végtelenül cinikus és felületes megnyilatkozásnak tartja Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója Donald Trump felvetését, ami évtizedekkel repít vissza az időben az iskolai agresszió kezelését illetően. Az UNICEF korábbi gyermekjogi szakértője szerint eddig sem az volt a probléma, hogy túl kevés lett volna a fegyver az amerikai iskolákban, éppen ellenkezőleg: azok a fiatalok is játszi könnyedséggel fegyverhez juthatnak, akik még alkoholt sem fogyaszthatnak – mutatott rá. A megoldás ebben a helyzetben nem az, hogy mint egy hidegháborúban, fegyverkezési versenybe kezdünk, mert az nem fogja megvédeni a gyerekeinket.

Emlékeztetett: miután a Columbine középiskolában 1999-ben Amerika egyik legvéresebb iskolai mészárlása során két tizenéves diák 12 diákot gyilkolt le, 21 embert sebesített meg, majd öngyilkos lett, fémdetektorokat és kamerákat szereltek fel. A szabálysértések száma mégis megduplázódott, a légkör pedig olyan elviselhetetlenné vált, hogy menekültek onnan a diákok. A világhírű amerikai szociálpszichológus, Elliot Aronson ekkor lebontatta a biztonsági kapukat, majd az általa kidolgozott kooperatív tanulási technikával egy befogadóbb, a diákok közötti empátián és együttműködésen, a megismerésen alapuló iskolai légkört teremtett meg, amelynek köszönhetően a negyedére csökkent az iskolán belüli erőszak és a szabálysértések aránya.

Százas skálán 110 pontos abszurditásnak tartja a tanárok felfegyverzésének ötletét Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, hiszen a pedagógusoktól nem lehet elvárni, hogy tűzharcba keveredjenek az elkövetőkkel. Mint mondta: a kiváltó okokat kell megtalálni, és a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, mert a frusztráció az, ami ezekhez a rettenetes tragédiákhoz elvezet.

Varga Dóra

Szerző
2018.02.23 06:40

Párnapos csecsemőket is megkéseltek egy New York-i otthonban

Publikálás dátuma
2018.09.21 19:26
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A sérültek állapota válságos, de stabil. Egy 52 éves nőt gyanúsítanak a támadás elkövetésével.
Párnapos csecsemőket is megkéseltek egy New York-i csecsemőotthonban péntek hajnalban – írja az MTI. A tragédia New York város Queens negyedében történt, abban a kerületben, ahol többnyire ázsiaiak élnek. A csecsemőotthonban kilenc újszülött volt, a szülőkkel együtt. A rendőrséget hajnalban riasztották a gyermeksírásra ébredő szomszédok. A kiérkező rendőrök három megkéselt újszülöttet és két felnőtt sérültet találtak. A CNN azt írja, a felnőttek közül egy férfi az egyik csecsemő édesapja, míg egy nő az otthonban dolgozik. A feltételezett elkövető a padlón feküdt, eszméletlen állapotban, de újraélesztették. Személyazonosságát a rendőrség nem hozta nyilvánosságra, de a CNN szerint egy 52 éves nőről van szó, aki szintén az otthonban dolgozik.       Valamennyi sérültet kórházba szállították, állapotuk az orvosi jelentés szerint válságos, de stabil, várhatóan mindannyian túlélik a késelést. Juanita Holmes, a rendőrség munkatársa közölte: a bűncselekmény helyszínén két kést találtak. Elmondta azt is, hogy a csecsemőotthon létéről a rendőrségnek nem volt tudomása. A CBS televízió tudósítása szerint elképzelhető, hogy az otthonnak nem volt működési engedélye. Pénteken sajtótájékoztatót tartott a marylandi Aberdeen rendőrsége is. Jeffrey Gahler seriff bejelentette: elmebeteg volt az a nő, aki a csütörtökön egy raktár mellett három embert agyonlőtt, többeket megsebesített, majd öngyilkosságot követett el. A 26 éves Snochia Moseleyt mentális betegséggel kezelték – mondta a seriff.  
2018.09.21 19:26
Frissítve: 2018.09.21 19:26

Kővel törték be a gdanski zsinagóga ablakát

Publikálás dátuma
2018.09.21 17:40
Az ablakot már beüvegezték
Fotó: AFP/ Michal Fludra
A feltételezett elkövetőt a köztéri biztonsági kamera felvétele alapján őrizetbe vették.
A lengyel rendőrség őrizetbe vett pénteken egy 27 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a legjelentősebb zsidó ünnep, a jóm-kipúr idején követ dobott be a gdanski zsinagóga ablakán. Az egyelőre ismeretlen indíttatású támadást Andrzej Duda államfő határozottan elítélte – írja az MTI. Az eset szerda délután történt a balti-tengeri kikötőváros Wrzeszcz negyedében. A kő a zsinagóga előszobájába vezető ablakot törte be, a helyiségben a jóm-kipúr záróimájára váró asszonyok ültek, senki sem sérült meg. Az elkövetőt a köztéri biztonsági kamera rögzítette, a rendőrség a felvétel alapján indította el a nyomozást. Az őrizetbe vett 27 éves férfi egy Gdansk melletti településen él. Andrzej Duda pénteken, a nyugat-lengyelországi Gnieznóban egy konferencián felszólalva a gdanski támadás kapcsán kijelentette: ezt sokan antiszemita cselekedetnek nevezik majd, de számára egyértelmű barbárság, „mellyel soha nem szabad megbékélnünk”. Fájdalmasnak találta, hogy erre éppen Lengyelországban került sor, „ahol évszázadokon át tisztelettel viszonyultak mások vallásához”. Csütörtökön a gdanski zsinagóga előtt a helyi önkormányzat kezdeményezésére több tucat ember gyűlt össze. A résztvevők, köztük Michal Schudrich lengyel főrabbi, elítélték a történteket. Leslaw Piszewski, a lengyelországi zsidó hitközségek szövetségének elnöke reményét fejezte ki, hogy egyszeri incidensről volt szó. „Gdanskban ilyen esemény utoljára 80 éve történt (...), Varsóban talán 30 évvel ezelőtt fordult elő ilyesmi” – emlékeztetett. Jelen volt és szolidaritását fejezte ki a gdanski katolikus egyházmegye segédpüspöke, valamint a metodista egyház helyi lelkésze is. A varsói izraeli nagykövetség Twitter-bejegyzésében fájdalmasnak minősítette az esetet.
Szerző
2018.09.21 17:40
Frissítve: 2018.09.21 17:40