Tovább gyűrűzik a Kojot-botrány

Publikálás dátuma
2018.02.23 06:45
Forrás: Megafilm
Fotó: /
Egymillió forint kötbérrel sújthatja a Megafilm azt a mozit, amelyik részt vesz a sajtóban is meghirdetett, a Kojot című filmet nulla forintos kölcsöndíjjal vetítés lehetőségével, és önállóan közönségtalálkozót szervez az alkotókkal – tudta meg a Népszava.

Lapunkhoz eljutott információk szerint a gyártó és jogtulajdonos Megafilm ezt az egyszeri vetítésről szóló, vetítőhelyekkel kötött szerződésben külön pontokban köti ki: jelesül, hogy csak az együttműködésükkel lehet ilyen eseményt szervezni, másként szerződésszegésnek minősül. Hab a tortán: ha szeretnénk az alkotókkal találkozni, akkor máris ugrik az ingyenesség, azaz a bevételen osztoznia kell a mozinak a Megafilmmel. Ezzel nem is lenne baj, de illett volna beleírni az ingyenességet hirdető, múlt heti sajtóközleménybe.

A jelenség legproblémásabb része a kötbér kilátásba helyezése. A közönségtalálkozók szervezése általában ugyanis a vetítő helyszín dolga, annak monopolizálása, illetve direkt kontroll alá helyezése példa nélküli precedens a magyar filmterjesztés történetében, hovatovább totálisan skizofrén helyzet. Már csak azért is, mert a film rendezője és a színészek nem hajlandóak egy színpadra állni Helmeczy Dorottya társproducerrel. Tiszta sor – gondolhatnánk –, ám amennyiben a Megafilm szervezi a közönségtalálkozót, akkor Helmeczy is a vendégek között szeretne lenni. Úgy tudjuk, hogy számos tervezett közönségtalálkozó azért hiúsul meg, mert ebben a felállásban az alkotók nem voltak hajlandóak megjelenni.

– Azok után, amit a Kojottal a gyártó-forgalmazó művelt, kizártnak tartom, egyben rendkívül groteszknek, hogy valahol is csapatként nyilvánuljunk meg – mondta lapunknak  Kostyál Márk rendező. Az előzmények tükrében nincs ezen mit csodálkozni: a sajtón is végigsöprő szakmai botrány kiindulópontja az volt, hogy a gyártó Megafilm visszavonta a Kojot alkotói nevezését a Magyar Filmhétről, így a mű a Magyar Filmdíjakért sem indulhatott. A felháborodás hatására később a fesztivál ideje alatt a Youtube-on elérhetővé tette a filmet – vitatható minőségben –, amely így az illegális fájlletöltő oldalakra is felkerült. Az alkotók reakciója után jött a gyártó Megafilm, azaz Kálomista Gábor producer akciója a nulla forintos kölcsöndíjjal. Ez azonban, mint kiderült, csak bizonyos feltételek elfogadása mellett ingyenes. A többi közt Janisch Attila rendező és Kovács Gábor producer is felháborodását fejezte ki a Facebookon amiatt, hogy Kálomista eltüntette a nyilvánosság elől a filmet.

Most, hogy a mozik – az alkotók nélkül – ingyen vetíthetik a Kojotot, több kisebb vetítőhely is jelentkezett: például művelődési házak. Ám ezek még el sem jutnak a közönségtalálkozó mizériájáig, nem rendelkeznek ugyanis a több tízmillió forintos DCP vetítőrendszerrel. Ez pedig kizáró ok a gyártó szerint. – Egyik szélsőségből a másikba kerültünk. Nem értem. Kiteszik a Youtube-ra rossz minőségben, rengetegen megnézik a filmet, majd leveszik azt és arra hivatkozva, hogy a minőség mindenek felett, csak DCP-t hajlandóak kiküldeni moziknak. Ezt az egyébként jogos minőségi igényt az elején kellett volna képviselni. Tavaly rengeteg helyen rossz minőségű „kópiák” kerültek ki. Például a CineFesten is ilyet vetítettek. Érthetetlen most ez a minőségi törekvés – mondta Kostyál Márk. Sok kismozinak sincs DCP-vetítője, csak Blu-ray-t tud lejátszani.

– Írásba adtam a gyártónak vagy forgalmazónak, magam sem tudom, ki kicsoda, hogy a helyzet tükrében hozzájárulok a Blu-ray, 1080p, 5.1-es kópiák kiajánlásához. Nemleges válasz jött – mesélte elkeseredetten a rendező.

Nem túlzás, hogy Kostyál már azt sem tudja, gyártó vagy forgalmazó-e a vele hadakozó Megafilm. Tavaly ugyanis még a HungariCom nevű forgalmazó küldte a mozikba a Kojotot a Magyar Nemzeti Filmalap kilencmillió forint vissza nem térítendő, marketingre költhető támogatásával. Ám időközben a cégtől megvált Kálomista Gábor: ex-felesége, Kálomista Zsuzsa kizárólagos tulajdonába került, ekkor a Kojot forgalmazási joga a gyártó Megafilmhez vándorolt. Érdekes: e cég tevékenységi körében nincs benne a filmforgalmazás, gyártóként pedig ettől fogva a Filmalaptól csak visszatérítendő támogatást kaphat marketingköltségekre.

Helyreigazítás

A Népszava 2018. február 23-i számában, illetve a nepszava.hu honlapon közölt, Tovább gyűrűzik a Kojot-botrány című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Megafilm Kft. tevékenységi körei között nem szerepel a filmforgalmazás, gyártóként pedig ettől fogva a Filmalaptól csak visszatérítendő támogatást kaphat marketingköltségekre. Valójában a Megafilm Kft. tevékenységi körei között szerepel a TEAOR 5913 számú Film-, videó és televízióprogram terjesztése. A Megafilm Kft. a filmforgalmazói tevékenység bejelentésére vonatkozó kötelezettségének is eleget tett a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Hivatal felé, ennek következtében a Nemzeti Filmiroda Hatósági és Nyilvántartási Osztálya a Megafilm Kft.-t a filmforgalmazói tevékenységet folytató személyekről vezetett nyilvántartásba is bejegyezte 2017. május 22. napján.

Az érintettektől ezúton elnézést kérünk.

2018.02.23 06:45

Nem hajlandó pszichiátriai vizsgálatra menni Marine Le Pen

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:02
Marine Le Pen
Fotó: AFP/ YANN COATSALIOU
„Megnézem, hogy a vizsgálóbíró hogyan képzeli el a rákényszerítésemet“ – jelentette ki.
Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke felháborodásának adott hangot csütörtökön, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotók közzététele miatt folyó eljárásban az ügyészség a törvényeknek megfelelően elrendelte a pszichiátriai vizsgálatát – írja az MTI.
„Ez egyszerűen elképesztő. Ez a rezsim tényleg kezd félelmet kelteni”
– írta Le Pen a Twitteren.
A közösségi oldalon közzétette a vizsgálat elrendeléséről szóló szeptember 11-i dátumú bírói végzést is, úgy fogalmazott:
„Azt hittem, már mindenből megkaptam a magamét: hát nem! Amiért elítéltem az Iszlám Állam szörnyűségeit Twitter-üzenetekben, az igazságszolgáltatás pszichiátriai vizsgálatnak vet alá. Még meddig mennek el?”
A vizsgálatot az a vizsgálóbíró rendelte el „a lehető legrövidebb időn belül”, aki márciusban megindította az eljárást Marine Le Pen ellen, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé 2015 decemberben a Twitteren. A képviselő a terrormilícia propaganda-felvételei közül hármat tett közzé, az egyik fotón James Foley amerikai újságíró lefejezett holtteste volt látható. Ez utóbbit később törölte, miután az újságíró családja mély felháborodását fejezte ki. A politikus „Ez az Iszlám Állam!” üzenettel az után töltötte fel a képeket, hogy a BFM francia hírtelevízió egyik kommentátora, Jean-Jacques Bourdin párhuzamba állította a dzsihadista csoportot és Marine Le Pen pártját. Az ügyben eljáró Párizs közeli Nanterre-i ügyészség szerint a törvények alapján kötelező orvosi vizsgálat elrendelése abban a bűncselekményben, amellyel Marine Le Pen gyanúsítják. A pártelnök a nemzetgyűlésben jelezte, hogy nem hajlandó magát alávetni a vizsgálatnak.
„Megnézem, hogy a vizsgálóbíró hogyan képzeli el a rákényszerítésemet“
– mondta Le Pen a francia sajtónak.
A Nemzeti Tömörülés képviselői diktatórikus eljárásnak minősítették a pártelnök elleni intézkedést. A Twiterren Louis Aliot, a Nemzeti Tömörülés alelnöke, Marine Le Pen élettársa azt írta, szerinte az ellenfelek pszichiátriai vegzálása szovjet és a totalitárius rezsimek specialitása.
Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország elnöke pedig úgy vélte, hogy
„nem ilyen módszerekkel lehet a szélsőjobboldalt visszaszorítani. Marine Le Pen politikailag felelős a politikai tetteiért.”
Marine Le Pen ellen „erőszakos tartalmú fotók közzététele” a vád, ami háromévi szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal sújtható.
2018.09.20 16:02
Frissítve: 2018.09.20 16:02

Több utas is vérezni kezdett egy repülőn Indiában

Publikálás dátuma
2018.09.20 14:55

Fotó: AFP/ Nicolas Economou / NurPhoto
A felszállás alatt rosszul lettek, a gépnek vissza kellett térnie a Mumbai repülőtérre.
Vissza kellett fordulnia a Jet Airways Mumbaiból Dzsaipurba tartó repülőgépének, mivel több tucat utasnak vérezni kezdett az orra, illetve fülfájásra panaszkodtak – írja az Independent. A gépen 166 utas és öttagú személyzet tartózkodott. A légitársaság közlése szerint az eset után 30-an részesültek egészségügyi ellátásban, az utasoknak pedig alternatív utazási lehetőséget biztosítottak. A repülőn tartózkodók a felszállás során lettek rosszul, a személyzet valószínűleg elfelejtette bekapcsolni a kabinnyomás-szabályozót. Az ügyben vizsgálat folyik, ennek lezárulásáig a légitársaság felfüggesztette a pilótákat.
Idén ez már nem a Jet Airways első botránya: januárban felfüggesztettek két pilótát, miután repülés közben összevesztek és elhagyták a pilótafülkét.
2018.09.20 14:55
Frissítve: 2018.09.20 14:55