Tovább gyűrűzik a Kojot-botrány

Publikálás dátuma
2018.02.23 06:45
Forrás: Megafilm
Fotó: /
Egymillió forint kötbérrel sújthatja a Megafilm azt a mozit, amelyik részt vesz a sajtóban is meghirdetett, a Kojot című filmet nulla forintos kölcsöndíjjal vetítés lehetőségével, és önállóan közönségtalálkozót szervez az alkotókkal – tudta meg a Népszava.

Lapunkhoz eljutott információk szerint a gyártó és jogtulajdonos Megafilm ezt az egyszeri vetítésről szóló, vetítőhelyekkel kötött szerződésben külön pontokban köti ki: jelesül, hogy csak az együttműködésükkel lehet ilyen eseményt szervezni, másként szerződésszegésnek minősül. Hab a tortán: ha szeretnénk az alkotókkal találkozni, akkor máris ugrik az ingyenesség, azaz a bevételen osztoznia kell a mozinak a Megafilmmel. Ezzel nem is lenne baj, de illett volna beleírni az ingyenességet hirdető, múlt heti sajtóközleménybe.

A jelenség legproblémásabb része a kötbér kilátásba helyezése. A közönségtalálkozók szervezése általában ugyanis a vetítő helyszín dolga, annak monopolizálása, illetve direkt kontroll alá helyezése példa nélküli precedens a magyar filmterjesztés történetében, hovatovább totálisan skizofrén helyzet. Már csak azért is, mert a film rendezője és a színészek nem hajlandóak egy színpadra állni Helmeczy Dorottya társproducerrel. Tiszta sor – gondolhatnánk –, ám amennyiben a Megafilm szervezi a közönségtalálkozót, akkor Helmeczy is a vendégek között szeretne lenni. Úgy tudjuk, hogy számos tervezett közönségtalálkozó azért hiúsul meg, mert ebben a felállásban az alkotók nem voltak hajlandóak megjelenni.

– Azok után, amit a Kojottal a gyártó-forgalmazó művelt, kizártnak tartom, egyben rendkívül groteszknek, hogy valahol is csapatként nyilvánuljunk meg – mondta lapunknak  Kostyál Márk rendező. Az előzmények tükrében nincs ezen mit csodálkozni: a sajtón is végigsöprő szakmai botrány kiindulópontja az volt, hogy a gyártó Megafilm visszavonta a Kojot alkotói nevezését a Magyar Filmhétről, így a mű a Magyar Filmdíjakért sem indulhatott. A felháborodás hatására később a fesztivál ideje alatt a Youtube-on elérhetővé tette a filmet – vitatható minőségben –, amely így az illegális fájlletöltő oldalakra is felkerült. Az alkotók reakciója után jött a gyártó Megafilm, azaz Kálomista Gábor producer akciója a nulla forintos kölcsöndíjjal. Ez azonban, mint kiderült, csak bizonyos feltételek elfogadása mellett ingyenes. A többi közt Janisch Attila rendező és Kovács Gábor producer is felháborodását fejezte ki a Facebookon amiatt, hogy Kálomista eltüntette a nyilvánosság elől a filmet.

Most, hogy a mozik – az alkotók nélkül – ingyen vetíthetik a Kojotot, több kisebb vetítőhely is jelentkezett: például művelődési házak. Ám ezek még el sem jutnak a közönségtalálkozó mizériájáig, nem rendelkeznek ugyanis a több tízmillió forintos DCP vetítőrendszerrel. Ez pedig kizáró ok a gyártó szerint. – Egyik szélsőségből a másikba kerültünk. Nem értem. Kiteszik a Youtube-ra rossz minőségben, rengetegen megnézik a filmet, majd leveszik azt és arra hivatkozva, hogy a minőség mindenek felett, csak DCP-t hajlandóak kiküldeni moziknak. Ezt az egyébként jogos minőségi igényt az elején kellett volna képviselni. Tavaly rengeteg helyen rossz minőségű „kópiák” kerültek ki. Például a CineFesten is ilyet vetítettek. Érthetetlen most ez a minőségi törekvés – mondta Kostyál Márk. Sok kismozinak sincs DCP-vetítője, csak Blu-ray-t tud lejátszani.

– Írásba adtam a gyártónak vagy forgalmazónak, magam sem tudom, ki kicsoda, hogy a helyzet tükrében hozzájárulok a Blu-ray, 1080p, 5.1-es kópiák kiajánlásához. Nemleges válasz jött – mesélte elkeseredetten a rendező.

Nem túlzás, hogy Kostyál már azt sem tudja, gyártó vagy forgalmazó-e a vele hadakozó Megafilm. Tavaly ugyanis még a HungariCom nevű forgalmazó küldte a mozikba a Kojotot a Magyar Nemzeti Filmalap kilencmillió forint vissza nem térítendő, marketingre költhető támogatásával. Ám időközben a cégtől megvált Kálomista Gábor: ex-felesége, Kálomista Zsuzsa kizárólagos tulajdonába került, ekkor a Kojot forgalmazási joga a gyártó Megafilmhez vándorolt. Érdekes: e cég tevékenységi körében nincs benne a filmforgalmazás, gyártóként pedig ettől fogva a Filmalaptól csak visszatérítendő támogatást kaphat marketingköltségekre.

Helyreigazítás

A Népszava 2018. február 23-i számában, illetve a nepszava.hu honlapon közölt, Tovább gyűrűzik a Kojot-botrány című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Megafilm Kft. tevékenységi körei között nem szerepel a filmforgalmazás, gyártóként pedig ettől fogva a Filmalaptól csak visszatérítendő támogatást kaphat marketingköltségekre. Valójában a Megafilm Kft. tevékenységi körei között szerepel a TEAOR 5913 számú Film-, videó és televízióprogram terjesztése. A Megafilm Kft. a filmforgalmazói tevékenység bejelentésére vonatkozó kötelezettségének is eleget tett a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Hivatal felé, ennek következtében a Nemzeti Filmiroda Hatósági és Nyilvántartási Osztálya a Megafilm Kft.-t a filmforgalmazói tevékenységet folytató személyekről vezetett nyilvántartásba is bejegyezte 2017. május 22. napján.

Az érintettektől ezúton elnézést kérünk.

2018.02.23 06:45

Nem volt kihívó - Újraválasztották az amerikai szenátus vezetőit

Publikálás dátuma
2018.11.14 21:36

Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
A múlt heti félidős választások után szerdán megválasztották az amerikai szövetségi törvényhozás felsőházának, a szenátusnak a vezetőit: a republikánus párti frakció vezetője továbbra is Mitch McConnell, a demokrata pártié pedig ismét Chuck Schumer szenátor lett.
A szenátusi vezetők egyikének sem volt kihívója. Szerdán délután megválasztották a képviselőház republikánus frakcióvezetőjét: a konzervatív törvényhozók 159:43 arányban döntöttek Jim Jordan ellenében Kevin McCarthy újraválasztása mellett. McCarthyt Donald Trumphoz közelálló politikusként tartják számon, míg Jordan a keményvonalasnak számító, Trumpot nem egyszer bíráló Szabadság Csoport vezető személyisége.
Elemzők szerint ezzel lezárult a republikánus képviselők között régóta tartó belső hatalmi harc is, amely azóta tartott, amióta Paul Ryan, eddigi frakcióvezető és házelnök az idén áprilisban bejelentette visszavonulását a politikából. Az ülésen beválasztották a frakcióvezetésbe Liz Cheneyt, George W. Bush elnök volt alelnökének, Dick Cheneynek a lányát. Cheney a frakció kommunikációs politikájáért lesz felelős.
Az alsóházban többségbe került demokraták - amerikai sajtójelentések szerint - valószínűleg csak a hónap végén választanak frakcióvezetőt. Bár elemzők Nancy Pelosinak, az eddigi frakcióvezetőnek az újraválasztását valószínűsítik, és maga Pelosi is ilyen értelmű interjút adott a hét végén a CNN hírtelevíziónak, a The Washington Post című lap szerdán arról adott hírt, hogy Pelosinak egyelőre nincs meg a szükséges támogatottsága, sokan nem őt szeretnék a képviselői csoport vezetőjének és házelnöknek.
Szerző
2018.11.14 21:36

Megszavazták a Brexit-tervezetet, amit még Írország is elfogadhatónak tart

Publikálás dátuma
2018.11.14 20:33
Theresa May bejelenti a Brexit-tervezet megszavazását.
Fotó: AFP/ Ben STANSALL
Michel Barnier uniós főtárgyaló szerint ez már elég egy novemberi rendkívüli EU-csúcs összehívásához.
Tegnap este a miniszterelnök a Downing Street 10. előtt jelentette be, hogy sikerült biztosítania a kormány jóváhagyását. A nemzet érdekére hivatkozott, és azt mondta: “mind szívével, mind eszével” meg van győződve arról, hogy minden nehézség ellenére ez a legjobb megoldás, aminek az alternatívája az Európai Unióval való megállapodás hiánya lett volna.
Theresa May elismerte, hogy a következő napok nehezek lesznek. Ma a parlamentben fejti ki álláspontját, ahol sok képviselő ellenzi a London által tett engedményeket.
A minisztereknek a kormányülés előtt alig volt idejük megismerkedni a mintegy 500 oldalas dokumentum részleteivel. A legérzékenyebb kérdés Észak-Írország és a vámunió volt, de Londonnak kompromisszumot kellett kötnie a halászati jogok terén is.
A kormányfő arról igyekezett meggyőzni a minisztereit, hogy az alku megfelel a 2016-os népszavazáson megfogalmazott akaratnak, nagyobb szabadságot biztosít a briteknek a határok, a törvények és a pénzügyek intézése felett.
A londoni kormány Brexit-ügyi minisztere, Dominic Raab a korábbi tervekkel ellentétben egyelőre mégsem utazott el Brüsszelbe, hogy ott ünnepelje a megállapodást.
(R. Hahn Veronika, London)
Eközben az unióban maradó 27 ország EU-nagykövete Brüsszelben szóbeli tájékoztatást kapott a megállapodás tartalmáról. A teljes szöveget nem kapták kézhez. A tanácskozás úgy ért véget, hogy a londoni kormányülés kimenetele még nem volt ismert, így csak a konzultációk folytatásában tudtak maradni.
Elegendő előrelépés történt egy rendkívüli novemberi csúcstalálkozó összehívásához a Brexit-tervezet "technikai szinten" történt elfogadásával
- jelentette be Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerda este Brüsszelben, tájékoztat az MTI. Azt is írják, sajtóhírek szerint Dublin is támogatásáról biztosította a körvonalazódó egyezséget.
Témák
Brexit
2018.11.14 20:33
Frissítve: 2018.11.14 21:34