Fogy a magyar, mondja büszkén a kormány

Publikálás dátuma
2018.02.23 13:19
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
Ha a kevesebb gyerekre vágyó vagy szülni később akaró nők elmennek az országból, mindjárt megjavul a gyerekvállalási kedv - hiszen ha kevesebb lány és asszony marad az országban, egyből több csemete jut egyre. Az más kérdés, hogy csak a statisztika szépül, a születési adatok nem javulnak.

„Bizakodásra ad okot, hogy évek óta folyamatosan nő a gyermekvállalási kedv Magyarországon”, jelentette örömmel Novák Katalin, aki szerint a teljes termékenységi arányszám (TTA) 2010-ig folyamatosan csökkent, majd a 2011-es 1,23-os mélypont után 2017-re 1,5-re nőtt. Ez „több mint 20 százalékos emelkedést jelent”, büszkélkedett az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Csakhogy tévedett: a növekedés valójában a kivándorlást, a fiatalok számának csökkenését tükrözi.

Novák egyszerűen annyit mondott, a teljes termékenységi arányszám (TTA) arról szól, hogy átlagosan hány gyermek van egy családban – ám ez nem teljesen igaz. A teljes termékenységi arányszám ugyanis egy elvi mutató. Abból indul ki, hogy amennyiben a mérés időszakának termékenységi adatai állandósulnának, akkor egy nő élete folyamán átlagosan hány gyermeknek adna életet. Ez a szám valóban nőtt, mutatja ezt a Világbank által összeállított (sajnos csak 2015-ig terjedő) ábra is:

Világos ugyanakkor, hogy míg az EMMI boldog bizakodásra szólít fel minket az „arányaiban” egyre több gyerek miatt, a tényleges születések száma közel sem növekedett azzal a 20 százalékkal, amit Novák említett.

Magyarországon a születések száma 1999 után egy évtizedig 95 és 100 ezer fő közötti szinten stagnált. 2009-ben még 96 ezren születtek, ezután azonban durva zuhanás indult: alig két év alatt, 2011-re 88 ezerre esett vissza a születési szám. 2010 óta ismét stagnálásról beszélhetünk, csakhogy a korábbinál lényegesen alacsonyabb szinten: évente 88 és 91 ezer gyerek születik. 2016-ban korszakosan magas, 93 ezer volt ez a szám, aztán 2017-ben megint csak 91 600.

Az olvasónak ismét csak a Világbank ábrájával kell beérnie; a számok eltérnek ugyan a KSH adataitól, de a trendek jól kivehetőek. A születések száma 1990-2015, ezer főben:

A '90 utáni évtizedet is hozzávéve, a táblázatokat összevetve látható, a születések száma és a teljes termékenységi arányszám jellemzően együtt mozgott 2012-ig. Azonban az elmúlt néhány évben a két mutató egyre jobban elvált egymástól. Ennek az az oka – derül ki a KSH egy dokumentumából –, hogy 2012-t követően egyre gyorsabban fogy azon nők száma az országban, akik körében alacsonyabb a gyermekvállalási kedv. Tehát egyre kevesebb anya vállalt ugyanannyi vagy kicsit több gyereket.

A magyarázat: már vagy 600 ezer fiatalt üldözött külföldre a Fidesz. Így a helyzet leegyszerűsítve a következő: ha két nőre egy születés jut, az kevésnek tűnik. De ha egyikük elmegy Angliába, akkor az az egy gyerek – arányaiban – már nem is olyan kevés. A KSH előrejelzései szerint a folyamat gyorsul: a teljes termékenység (TTA) már abban az esetben is látványosan fog emelkedni, ha a születések éves száma stagnálni, sőt, csökkenni fog. Bátran készüljünk fel tehát a kormány áradó családügyi jó-híreire: fogy a magyar.

KSH: tavaly negyvenezerrel csökkent Magyarország népessége
A 2011. évi népszámlálás alapján a népesség becsült száma - a nemzetközi vándorlás figyelembevételével - 9 millió 771 ezer fő volt 2017 végén, írja az MTI-nek eljuttatott közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tavaly 91 600 gyermek született, ami 1463-mal kevesebb, mint 2016-ban. Tavaly 131 700-an haltak meg, 4647-tel többen mint egy évvel korábban. A halálozások számának emelkedése, valamint a születések számának csökkenése következtében a természetes fogyás 18 százalékkal nőtt: a 2016. évi 33 990-nel szemben 40 100 fő volt.
A 2017-ben megkötött 50 600 házasság 1205-tel kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

Szerző
2018.02.23 13:19

Azonosítatlan gép miatt riasztották a Gripeneket

Publikálás dátuma
2018.09.21 13:51
Képünk illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Egy francia repülő miatt riasztották a Gripen vadászgépeket pénteken - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.
Közleményük szerint az F2TH típusú repülőgép nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással, amikor belépett a magyar légterébe, ezért riasztották a honvédség készenléti szolgálatában lévő Gripenjeit.
A Franciaországból Románia felé tartó repülőgép a repülési tervtől nem tért el, a Gripen-pár elfogta, azonosította, majd az országhatárig kísérte a repülőgépet.
Szerző
Témák
Gripen
2018.09.21 13:51

Beérett az „igazgatómutyi”: 12 tanár mondott fel egy budafoki gimnáziumban

Publikálás dátuma
2018.09.21 13:41
A Budai Nagy Antal Gimnázium egy korábbi képen.
Fotó: / Kállai Márton
Mostanáig tudtak dolgozni a korábbi fideszes köznevelési államtitkár erőből igazgatóvá tett barátnőjének vezetése alatt.
Barátnőjét ültette a Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatói székébe Czunyiné Bertalan Judit korábbi fideszes köznevelési államtitkár 2015-ben - írta meg a Népszava is a szülők által akkor "igazgatómutyiként" jellemzett eseményt. Akkor már a tanév első hónapjában legalább száz óra elmaradt, nem volt munkaterv, az igazgató alig kommunikált a tantestülettel, és az önkormányzat mindebben semmi kivetnivalót nem talált. Később a szülők fel is jelentették Erdőközit, minthogy kinevezését követően átláthatatlanná tette az iskola alapítványának pénzügyeit
Idén aztán a jogbiztonság követelményét, illetve a tanulói és szülői jogok érvényesülését egyaránt sértő, tartósan fennálló visszásságokat tárt fel a gimnázium működése kapcsán az alapvető jogok biztosa is.
Legújabb fejleményként pedig tizenkét pedagógus, vagyis a tanári kar negyede mondott fel a gimnáziumban
– számol be az Eduline. Van osztály, ami osztályfőnökét veszítette el, elment több német- és angoltanár, matematika-, testnevelés- és informatikatanár, ráadásul a felmondást választó tanárok között van két mesterpedagógus is.
A portálnak egy szülő szólt a felmondási hullámról, amit egy neve elhallgatását kérő tanár is megerősített. Elsősorban az igazgatót teszik felelőssé a kialakult helyzetért a portálnak nyilatkozó szülők, minthogy a tanárok eddig is nehezen tudtak együtt dolgozni Manolovitsné Erdőközi Orsolyával.
Erdőközi nem reagált a portál megkeresésére.
2018.09.21 13:41
Frissítve: 2018.09.21 13:47