Kampányhülye

Megmondom, mi lesz. Bogarakat fogunk enni a mecsetek árnyékában. Ezt a hivatalosan is megkezdett kampányból tudom, arra az esetre nézve, ha az ellenzék győz.

Ilyet ugye normális ember máskor nem mond, de ilyenkor mindenki elfoglalja a kampánykarakterológiában kijelölt helyét. Ez nem feltétlenül azonos eredeti jellemvonásaival, de azért nem árt, ha van mire építeni, nem mindenki egy Jászai Mari. A legnehezebb talán a „Kampányhülye” szerepe. Feladata, hogy időről időre olyan égbekiáltó baromságokat mondjon, amitől az ellenzék se köpni, se nyelni nem tud. Az elemzők hosszan vitatkoznak arról, hogy a Kampányhülye igazi hülye-e, vagy azért mond blődségeket, hogy elterelje a figyelmet valami fontosabbról.

Vegyük például Fazekas Sándor esetét az említett bogárevéssel. Az agrárminiszternek az élet más területein nagyon is megvan a magához való esze, ezt megtapasztalhattuk a földmutyik idején. De most egy lakossági fórumon a rémült hallgatóság tudtára adta, hogy a Soros-összeesküvés részeként a magyarokkal rovart fognak etetni. Ahogy a templomainkról leszedetik majd a keresztet, ugyanígy törik meg jellemünket és gyomrunkat idegen étkek ránk erőltetésével. Csak hogy a rovarevő vidékekről idetelepített migránsok komfortosabban érezzék magukat. Ezt onnan tudja, hogy bizonyos hollywoodi színészek érdekeltséget szereztek a bogárüzletben, és ők ugyanahhoz a demokrata körhöz tartoznak, mint Soros. A miniszter maga tapasztalta, hogy Hollandiában máris lisztkukaccal díszítik a süteményt. Na persze, ott még kerítés sincs, tiszta átjáróház, csak úgy jön-megy szabadon a sok illegális bevándorló kukac. Akinek nem fűlik a foga a sült sáskához, az fogyaszthat még Einstein agyvelejéből is (nem én őrültem meg, hiába tetszenek gyanakodni), mert képesek lesznek mesterséges tápoldatban sejtekből bármilyen szervet klónozni. Aki viszont maradna a töltöttkáposztánál, az szavazzon a Fideszre, mert az gátat szab Sorosnak, a bogaraknak és a génmódosított kajáknak, így Einstein agyvelejének is.

Hódmezővásárhely kormánypárti polgármesterjelöltje pedig azt közölte, hogy ő a templomokat újítaná fel, viszont ellenfele „lehet, hogy mecseteket fog építeni”. Lehet. Meg az is lehet, hogy hirtelen kinő még két feje. A Kampányhülye tehetségéhez nemcsak az tartozik, hogy bármi őrültséget képes kimondani, hanem hogy fantáziája nem ismer racionális akadályokat.

Ebben olykor emlékeztet a másik kampánykarakterre: a Kampánylángészre. Mindenki tudja, hogy az őrültet csak egy lépés választja el a zsenitől. Utóbbi agyműködését a kampány hihetetlenül felfokozza: olyan rejtett összefüggéseket bogoz ki, amiről nem is álmodtunk. Deutsch Tamás pl. azonnal átlátta: azért épp Bulgáriát és Magyarországot minősítették az Unió két legkorruptabb országának, mert ők építettek kerítést. Ha ezt nem értik, sosem lesz magukból Kampánylángész. Arról van szó, hogy a keresztény Európa védelmezőit a migránspártiak ezekkel a képtelen vádakkal direkt lejáratják, világos?

A „Kampányhülye” és a „Kampánylángész” roppant hasznos, de aki nélkül nincs választási hadjárat, az a „Kampányjófej”. Legfontosabb tulajdonsága, hogy nyájas és barátkozó. Vállon vereget, kezet ráz, kicsinyekre mosolyog, készségesen szelfizik. Érti az egyszerű emberek nyelvét, de azért nem megy le Kampányhülyébe. Minden gesztusával azt sugallja: egy közülünk, szinte olyan, mint mi, csak persze sokkal okosabb, de ezt nem villogtatja olyan nyomasztóan, mint a Kampánylángész. Legszívesebben átlagos szeretne lenni, mint egy joviális nagybácsi, csak hát nyomja a nemzet iránti felelősség. De közöttünk felenged, tréfálkozik. Vagyis jó fej. A szerep mesteri alakítását láthattuk a miniszterelnök kampánykezdő egri vizitjén. Nyitrai Zsoltnak segített aláírást gyűjteni, lezser zakó, színes ing, kigombolt nyakkal. Nyitrain fehér ing, öltöny, nyakkendő – fiatal még, nincs eléggé otthon a nép közé járásban. Csak beosztott Kampányjófej a Főnökjófej mellett.

Minden rendkívül spontán: csak úgy bekopognak a lakásokba. (Szerencsére nem tévesztik el, hol járt előző nap terepszemlézni a TEK.) Spontánháziasszony, szegény, frissen fodrászozva. „Nem viszem el az álmukat, leülünk egy kicsit” - tréfál a magas vendég. Egy fehér-fekete cica végigméri a jövevényeket, majd elsomfordál. Pedig a forgatókönyv szerint dorombolnia kellene. „Hogy hívják?” - barátkozik Kampányjófej, ahogy Bözsi néninél Röfivel. (Állat vagy gyerek, ez kell a sikerhez, tudjuk.) „Lidi”. Mind aláírnak boldogan, kivéve az öntörvényű Lidit. Nem baj, a másik lakásban jólnevelt gyerekek vannak. „Megnézzük, hogy beengednek-e!” Ki hinné, beengedik. (Azért kinézhetnének a kukucskálón! És ha migránsok jönnek?) Spontánul itthon van az egész nagycsalád. Nagyszülők, fiatalok, vők, menyek és a tényleg aranyos kicsik. Aláírnak.

Az utcán végre tényleg spontán intermezzó. (Ne vágjátok ki a filmből, fiúk, így hiteles!) Tajtrészeg kukás az italtól kásás hangon örvendezik, lapogatja a miniszterelnök hátát. Az rutinosan visszalapogat.

Jó fej. Kampányjófej. Ne reméld, hozzád nem kopog be. De tavaszig láthatod a tévében, akár Kampányhülyét és Kampánylángészt.

2018.02.24 07:03

Izrael és Oroszország is visszakozott a lelőtt katonai gép ügyében

Publikálás dátuma
2018.09.18 21:58
Egy Il-20-as orosz katonai szállítógép. Ezt a géptípust találta el a szír légvédelem szintén orosz gyártmányú rakétája Latakia f
Fotó: AFP / Russian Defence Ministry / Sputnik/ Aleksandr Tarasenkov
Bár az orosz kormány először először Izraelt vádolta a Szíria felett kilőtt orosz katonai repülő miatt, később Vlagyimir Putyin finomított, Benjamin Netanjahu pedig részvétét fejezte ki az áldozatok miatt. A tét óriási volt, a helyzet egy izraeli-orosz konfliktus lehetőségét is magában hordozta.
Együttérzésének adott hangot Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kedden folytatott telefonbeszélgetésében amiatt, hogy a szíriai légvédelem lelőtt egy orosz harci gépet, és további izraeli-orosz biztonsági együttműködést szorgalmazott – idézi az MTI a Háárec izraeli újság cikkét. Az izraeli kormányfő nyilatkozata egy nagyon feszült diplomáciai helyzet lezárását is jelenti, orosz részről kedd reggel ugyanis még Izraelt vádolták a 15 fős személyzetet szállító Il-20-as elpusztításával.
Az orosz védelmi minisztérium keddi nyilatkozatában ugyan elismerte, hogy a szovjet gyártmányú légvédelmi rakétarendszerrel felszerelt szíriai légvédelem lőtt le keddre virradóra a Földközi-tenger felett egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgépet, de a tárca Izraelt tette felelőssé a történtekért, arra hivatkozva, hogy izraeli harci gépek szándékosan provokálták ki a 15 emberéletet követelő incidenst.
A tárca szóvivője szerint az izraeli légierő F-16-os vadászgépei légicsapást mértek az északnyugat-szíriai Latakia város környékére, majd a leszállásra készülő orosz Il-20-as gépet használták fedezéknek, így a szíriai légvédelem SZ-200-as rakétái a jóval nagyobb orosz gépet találták el, és nem az izraeli vadászgépeket.
Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban később úgy nyilatkozott, hogy nem az izraeliek lőtték le az orosz gépet, az esemény véletlenek sorozatába illeszkedik
Az izraeli hadsereg eleinte nem regált az őt érő vádakra, mondván, külföldi sajtóértesüléseket nem kommentálnak. A helyzet talán Putyin reakciója miatt is változhatott: Benjámin Netanjahu mindenesetre kedd este - szokatlan módon a leszentebb zsidó ünnep, a Jóm Kipúr előestéjén - telefonbeszélgetést folytatott Putyinnal a lelőtt orosz harci gép ügyéről. Az izraeli kormányfő együttérzését fejezte ki az Il-20 típusú orosz gép tizenöt fős személyzetének halála miatt. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint az orosz katonák szíriai ellenzéki erőkkel szembeni felderítő feladatot láttak el a térségben, amikor az izraeli légitámadás miatt riadóztatott szíriai légvédelmi rakéta lelőtte a gépüket. Netanjahu hangsúlyozta, hogy Szíria a felelős az orosz katonai repülő lelövéséért, és megígérte, hogy Moszkvába küldi az izraeli légierő főparancsnokát, hogy megossza az orosz illetékesekkel az ügy részleteivel kapcsolatos izraeli információkat. 
Az izraeli miniszterelnök kiemelte a biztonsági egyeztetés folytatásának fontosságát Izrael és Oroszország között. Ugyanakkor azt is megerősítette: országa továbbra is mindent elkövet, hogy megakadályozza Irán katonai jelenlétét Szíriában, akárcsak azt, hogy fegyverszállítmányaik Libanonba juthassanak a Hezbollah síita milíciához. A The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerint a hétfő éjszakai izraeli légicsapás helyszíne, Latakiát eddig általában elkerülték a fegyverszállításokat megelőző izraeli légitámadások, főként a földközi-tengeri szíriai kikötőváros térségében lévő erős orosz katonai jelenlét miatt.
2018.09.18 21:58
Frissítve: 2018.09.18 22:03

Varsó lekörözte Budapestet Washingtonban

Publikálás dátuma
2018.09.18 21:20
A lengyel államfőnek nem kellett „emberi jogi aggályoktól” tartania
Fotó: AFP/NurPhoto/ Celestino Arce
A világ két legerősebb politikai vezetője fogadta kedden az Európai Unió két „renitens” első emberét – míg Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin és a Kreml vendége volt, addig Andrzej Duda lengyel államfő a Fehér Házban Doland Trump amerikai elnökkel parolázhatott. Duda mindenekelőtt biztonságpolitikai, katonai és gazdasági együttműködésről, kereskedelemről egyeztetett Donald Trumppal a Fehér Házban. Washingtoni meghívása a kiemelten jó amerikai-lengyel viszony, a stratégiai partnerség ellenére azért nem szokványos, mert az utóbbi időben Washington és Varsó többször nyílt szóváltásba keveredett emlékezetpolitikai kérdésekben. Legutóbb a holokauszt törvény kapcsán bírálta az Egyesült Államok Lengyelországot. Ilyen vita után a korábbi amerikai elnökök idején aligha jöhetett volna létre a tegnapi vizit, ám Donald Trump elnöksége alatt ez változni látszik. Trump mindenek elé és fölé helyezi a katonai illetve a kereskedelmi együttműködést, emberi jogi és jogállami kérdések látványosan nem érdeklik.    Hogy minek köszönheti Duda a meghívást, amiért annyit lobbizott már eredménytelenül Orbán Viktor?  Lengyelország geostratégiai helyzete miatt kiemelten fontos Washington számára, itt épül az újabb amerikai rakétavédelmi rendszer, Varsó amerikai haditechnikát vásárol az orosz fenyegetettség árnyékában és elsőként az uniós országok közül hosszú távú, rendszeres szállításra szóló szerződést kötött az amerikai cseppfolyós gázra. Donald Trump néhány hónappal hivatalba lépése után, tavaly júliusban már hivatalos látogatást Varsóban. Akkor úgy fogalmazott, "Amerika sosem állt olyan közel Lengyelországhoz mint most".  Ebben vélhetően igaza is van, hiszen a varsói és a washingtoni vezetés csúcsain is az „illiberális” eszmék hódítanak. Az Európai Unió eközben folytatja a 7. cikkely szerinti eljárást Lengyelország ellen és hétfőn a Bukarestben ülésező Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózata (ENCJ) is felfüggesztette a Lengyel Bírói Tanács (KRS) tagságát. A szavazás igen egyértelmű volt, a jelenlévő száz bíróból csupán nyolc tartózkodott és hatan adtak le ellenszavazatot. A testület honlapján megjelent közlemény szerint az ENCJ tagság feltétele, hogy a csatlakozó ország igazságszolgáltatási intézményei függetlenek legyenek és biztosított legyen a független igazságszolgáltatás. A lengyel igazságszolgáltatási reform nyomán azonban a lengyel igazságszolgáltatás függetlensége már nem biztosított, ezt állapította meg az ENCJ idén júniusban tett lengyelországi látogatása során, áll a közleményben. Az európai ernyőszervezet hangsúlyozta, a tagállamok szabadon szervezhetik igazságszolgáltatási rendszerüket, de vannak minimumszabályok, amelyeknek meg kell felelni. A Lengyel Bírói Tanács felelős a bírói kinevezésekért, az új rendszerben viszont már zömében politikai kinevezettekből áll, az ENCJ szerint ez aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét. A testület nem szakítja meg kapcsolatát a lengyel tanáccsal, a továbbiakban is monitorozza a lengyel helyzetet, s amennyiben az ország újra teljesíti a tagság feltételeit, a KRS is visszanyeri azt.   
Szerző
2018.09.18 21:20
Frissítve: 2018.09.18 21:21