Előfizetés

Mészárlás Floridában - Elkerülhető lett volna a nagyobb tragédia

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2018.02.24. 06:36
FOTÓK: AFP/MANDEL NGAN
Egy felfegyverzett rendőr időben a floridai vérengzés helyszínére érkezett, mégsem avatkozott közbe.

Újabb részletekre derült fény a floridai, parklandi iskolai lövöldözésről. Kiderült, hogy egy felfegyverzett rendőr a helyszínen volt, de nem tett semmit a nagyobb tragédia elkerüléséért. „Teljesen meg vagyok döbbenve és rendkívül rosszul érzem magam emiatt” - közölte Boward County rendőrfőnöke, Scott J. Israel sajtóértekezletén. A seriffhelyettest múlt szerdán, a Marjorie Stoneman Douglas High Schoolhoz küldték bevetésre, amikor a 19 éves Nikolas Cruz 17 ember mészárolt le. A rendőrnek tudnia kellett, hogy a merénylő is az épületben tartózkodik – jelentette ki a rendőrfőnök. Scot Peterson ráadásul mindössze egy perccel lövöldözés kezdete után a helyszínre érkezett. Belső vizsgálat derítette ki azt is, a rendőr az épületben várakozott ahelyett, hogy közbelépett volna. Ezt a köztéri kamerák felvételei, valamint szemtanúk vallomása is egyértelműen alátámasztotta.

Arra a kérdésre, mit kellett volna tennie Scot Petersonnak, a rendőrfőnök azt válaszolta: „Be kellett volna mennie és meg kellett volna ölnie a lövöldözőt”. Az eset nyomán a seriffhelyettest felfüggesztették, ezután vissza is adta jelvényét. Két további rendőrrel szemben is eljárás indulhat. Az ő felelősségük abban rejlik, hogy bár több jelzés is érkezett arra, veszélyes lehet a társadalomra a merénylő, semmit sem tettek ez ellen.

Republikánus körökben is komoly felzúdulást keltett Donald Trump amerikai elnök azon javaslata, amely szerint az iskolai lövöldözéseknek azzal lehetne elejét venni, ha felfegyvereznék a tanárokat, mert a rendőrök számára 5-8 percet vehet igénybe, amíg a helyszínre érkeznek. Az amerikai elnök később a Twitteren – fogalmazzunk így - finomította szavait. Azt írta, sosem mondott olyat, hogy fegyvert kell adni a tanárok kezébe. Ő mindössze arra utalt, fontolóra kell venni egy különleges kiképzést olyan tanárok számára, akik bánni tudnak a fegyverekkel. Logikája szerint amennyiben egy potenciális merénylő tisztában van azzal, hogy az iskolában különlegesen képzett tanárok vannak, akkor a vérfürdőt sem hajtja végre. „A gyávák oda sem mennének. A probléma ezzel le is lenne zárva. Támadólag kell fellépni, a védekezés önmagában nem segít” - fejtette ki véleményét az amerikai elnök. Azok a tanárok, akik rejtve viselik fegyverüket, bónuszt kapnának. Trump úgy vélte, a tanárok 10-40 százalékát lehetne bevonni ebbe a meglehetősen sajátos programba.

A floridai vérengzés egyik túlélője teljes megdöbbenését fejezte ki a CNN-ben. „Nem tudom, Donald Trump életében járt-e valaha felsőoktatási intézményben, de – legalábbis ahogy én látom – a tanároknak pedagógusoknak kell lenniük” - fejtette ki Alfonso Calderón.

Újabb vádak Trump környezetében

K. J.
Publikálás dátuma
2018.02.24. 06:34
FOTÓ: RON SACHS/RON SACHS/POOL VIA CNP/DPA

Újabb vádpontokat fogalmazott meg az orosz kapcsolat ügyében nyomozó Robert Mueller különleges ügyész Donald Trump amerikai elnök volt kampányigazgatójával és egykori tanácsadójával szemben.

Paul Manafort, aki 2016-ban több hónapig vezette Trump republikánus elnökjelölt kampánystábját, valamint Rick Gates, aki hosszú időn át volt Trump partnere, immár az adóelkerülés és a banki csalás vádjával is kénytelen szembesülni, ami akár tíz évnél is hosszabb börtönbüntetést vonhat maga után. Tavaly októberben még csak pénzmosásban való részvétellel vádolták őket. A pénzmosási ügy egy oroszbarát ukrajnai politikai párthoz is kapcsolódott.

Mueller megbízatása arra szól, hogy derítse fel a 2016-os amerikai elnökválasztás befolyásolására indított orosz manővereket, valamint állapítsa meg, hogy volt-e összejátszás a republikánus kampánystáb és az oroszok között. A különleges ügyész ugyanakkor jogosult minden olyan egyéb bűncselekmény ügyének a felgöngyölítésére is, amely e nyomozás kapcsán jut a tudomására. A Manafort és Gates terhére rótt cselekmények ez utóbbi kategóriába tartoznak, és nem állnak összefüggésben a kampánystáb feltételezett orosz kötődéseivel – annak ellenére sem, hogy a pénzmosási manőverekben ukrajnai jogi személyek voltak érintettek.

A különleges ügyész hivatala egy héttel ezelőtt 13 orosz természetes személlyel és három orosz vállalkozással szemben emelt vádat.

Muellert tavaly májusban bízta meg az igazságügyi tárca a vizsgálattal, amely az elmúlt hetek értesülései szerint arra is kiterjed, milyen megbeszéléseket folytatott Jared Kushner, Trump veje a 2016 novemberi elnökválasztás és a tavaly januári beiktatás közötti átmeneti időszakban a megválasztott elnök megbízottjaként oroszokkal, illetve más külföldiekkel.

„Konzervatív zsarnok a kínai elnök"

Körösi Ivett
Publikálás dátuma
2018.02.24. 06:31
ÖNKÉNTES SZÁMŰZETÉS - Lam Tajpejben szeretné folytatni FORRÁS: GENEVASUMMIT.ORG
Lam Wing-kee egyike azoknak a hongkongi könyvárusoknak, akiket 2015 októberében a kínai vezetés elrabolt és bebörtönzött. Öt hónapot töltött magánzárkában, amiért kiteregették volna a kínai elnök szerelmi életét. 2016 júniusában szabadult.

- Mesélne kicsit a könyvekről, amelyeket a boltban árultak, és amelyek miatt bebörtönözte önöket a pekingi vezetés? Úgy tudom, a szárazföldi Kínából érkező turisták körében ezek nagyon népszerűek.

- Két kategóriába lehet sorolni a könyveket, amelyeket hajdanán árultunk. Egyfelől olcsó ponyvák voltak [a kínai elit korrupciós és magánügyeiről], másfelől a kínai kultúráról és történelemről szóló szakkönyvek. Az előbbiek sodortak bajba. A fő problémát a kínai elnök, Hszi Csin-ping szerelmi ügyeiről szóló mű okozta. Ezt a szintén bebörtönzött, könyvkiadással foglalkozó Gui Minhai akarta megjelentetni és a boltban árulni.

- Gui Minhait egyszer már elengedték, de idén januárban ismét elrabolták, azóta nem tudni róla. Miért olyan értékes ő?

- Pont ezért. A könyv alapját képezi egy beismerő vallomás, amelyet az elnök írt a kommunista pártnak a házasságon kívüli kapcsolatairól. Találkoztam a könyv szerzőjével az Egyesült Államokban, és ő azt mondta nekem, hogy a vallomás eredeti. A pekingi kormány ezért rabolta el Gui Minhait. Nem engedhetik meg, hogy megjelentesse a könyvet. Nem csak a házasságát tenné tönkre, hanem a politikai ellenfeleinek is jól jönne. A kínai emberek nagyon konzervatívak, ha házasságról és családról van szó.

- Ön 1994-ben alapította a Causeway könyvesboltot Hongkongban. Sejtette, hogy bajba kerülhet a könyvek miatt?

- Mielőtt mi sorra kerültünk volna, volt pár hasonló eset. Ismerek egy könyvkiadót, akit hozzám hasonlóan hongkongi-szárazföldi kínai határon fogtak el, és 10 év börtönbüntetésre ítéltek, amiért olyan könyveket adott ki, mint amilyeneket mi árultunk. Két másik könyvesboltost szintén elkaptak, őket 3 és 5 év börtönre ítélték. Azt azonban nem sejtettem, hogy mi leszünk a soron következők.

- Elérte a kínai vezetés a célját: sikerült megfélemlíteni a kritikusan gondolkodó szakmabelieket és átlagembereket?

- Rengeteg, a miénkhez hasonló könyvesbolt van, Peking nem fogja tudni bezáratni az összeset. Mivel ezek Hongkongban találhatóak, némi védelmet élveznek, hiszen a kínai kormány nem tehet meg bármit. De ez hamarosan megváltozhat, mert módosítani akarják a törvényeket, hogy még inkább szabályozzák a szólásszabadságot és a sajtót. Ami az átlagembereket illeti, a probléma az, hogy egy ideje már nem foglalkoznak politikával. A 2014-es, demokráciapárti Esernyős Mozgalom óta nem volt hasonló hullám. Az emberek inkább azzal vannak elfoglalva, hogy pénzt keressenek és szerencsét próbáljanak külföldön.

- Sokan úgy vélik, hogy amióta Hszi Csin-ping az elnök, csorbult a véleménynyilvánítás szabadsága Hongkongban is. A tavalyi pártkongresszus a hatalmának, és Kína dominanciájának a növekedését vetítette előre. Mit vár a jövőtől?

- A politikai helyzet határozottan romlott, mióta hatalomra került. A kínai elnök konzervatív zsarnok. Minél nagyobb lesz a hatalma, annál rosszabb lesz Kínában, Hongkongban, Tajvanban és az egész világon.

- Működik még az egy ország két rendszer elve?

- A kommunista párt már nem hű az ígéretéhez. Peking minden erejével igyekszik csorbítani a politikai jogköröket Hongkongban.

- A hongkongi könyvesboltját bezárták. Korábban azt mondta, hogy Tajvanban nyit egy újat. Hogy állnak a tervek? Nem gyakorolnak nyomást Önre Pekingből?

- Nem üldöznek, de azt hiszem, hogy lehallgatják a telefonjaimat és figyelik a levelezéseimet. Ami az új boltot illeti, találtam egy üzlettársat Tajpejben, akinek hasonló az értékrendje, mint nekem. Befektetőt is találtunk, így nincsenek anyagi gondjaink. Nem csupán egy boltot, hanem egy mozgalmat szeretnék létrehozni.

* Az interjú a genfi emberi jogi csúcstalálkozón készült