Előfizetés

Varsó kompromisszumot remél

Publikálás dátuma
2018.02.25. 18:26
Shutterstock illusztráció

Lengyelország azt reméli, hogy az Európai Bizottsággal kompromisszumra jutnak az úgynevezett igazságügyi reform ügyében, amely de facto teljhatalmat biztosít a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) számára. „Az EU barátok és nem ellenségek klubja. Az Unióban mindig lehetséges olyan megoldás, amely minden fél számára elfogadható” – jelentette ki a Welt am Sonntagban Konrad Szymanski lengyel Európa-ügyi miniszter. A bizottság múlt decemberben indította el eljárását a 7-es cikkely alapján Lengyelországgal szemben. Varsó végső esetben akár szavazati jogát is elveszthetné az EU-n belül, erre azonban csekély az esély. 

Bezárták a Szent Sír-templomát

Egy izraeli törvénnyel szembeni tiltakozásul a keresztény egyházi vezetők a Szent Sír-templom bezárása mellett döntöttek. Közülésük szerint a szokatlan döntés meghatározatlan időre szól. Egyben az egyházi vezetők az izraeli kormány fellépését a zsidóüldözéshez hasonlították. A kabinet elképzelései „azokra törvényekre emlékeztetnek, amelyeket Európa egy szörnyű időszakában hoztak a zsidókkal szemben” - közölte közös közleményében a katolikus, az ortodox és az örmény kormány feje. Jeruzsálem város vezetése utólagos adót vetett ki a templomban eladott portékákra. Nir Barkat polgármester 152 millió eurós követelést fogalmazott meg. Emellett a kormány olyan javaslatot készít elő, amely lehetővé teheti az egyházi kézen levő területek kisajátítását.

A Szent sír-temploma a Golgota helyszínén épült. A szentély magában foglalja Jézus Krisztus keresztre feszítésének, sírjának és feltámadásának helyét.

Eltávolították a világ legnagyobb agydaganatát

Publikálás dátuma
2018.02.25. 14:00
Illusztráció: Shutterstock
Indiai orvosok eltávolították egy férfi 1,8 kilogrammos agydaganatát, amely valószínűleg a legnagyobb volt a világon - adta hírül a BBC alapján az MTI.

A hét órán át tartó műtétet a Nair kórházban végezték Mumbaiban február 14-én, ám addig nem nyilatkoztak, amíg nem bizonyosodtak meg az operáció sikerében. Trimurti Nadkarni, az idegsebészek vezetője szerint a 31 éves férfi túl van az életveszélyen, most a szervezet regenerálásán dolgoznak.

"A daganat nagyobb volt, mint a beteg feje. Végignéztük az orvostudományi irodalmat, de nem találtunk még egy ekkora tumort" - tette hozzá.

Az Uttar Pradesh államban élő Szantlal Pal kereskedő három évig élt a daganattal. Orvosai a BBC-nek elmondták, hogy a férfi a tumor miatt elvesztette a látását, de remélik, hogy visszanyeri, ahogy az agy regenerálódik. A férfi felesége elmesélte, hogy Uttar Prades három kórházában is azt közölték a férjével, hogy a daganat nem műthető. Nadkarni szerint az eset súlyosságát jelzi, hogy 11 egységnyi vért használtak fel a műtét alatt, utána a beteget napokig géppel lélegeztették.