Szíriai tűzszünet kérdőjelekkel

Publikálás dátuma
2018.02.26 06:33
Vaszilij Nebenzija orosz ENSZ-nagykövet is igennel voksolt Fotó: AFP/Mohammed Elshamy/Anadolu Agency
Fotó: /

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúan szavazott a szíriai tűzszünet mellett. A határozat szerint a szembenálló feleknek humanitárius okokból legalább 30 napra haladéktalanul fel kell függeszteniük fegyveres akcióikat. A „tartós humanitárius szünet” révén segélyszállítmányokat juttathatnak el a rászoruló civil lakosságnak, illetve orvosi segítséget nyújthatnak a sérülteknek.

A Svédország és Kuvait által benyújtott határozattervezet sokáig Oroszország ellenállásán bukott meg. Napokon át zajlottak a tárgyalások. Csütörtökön már úgy látszott, sikerül közös nevezőre jutniuk a BT tagjainak, s elfogadniuk a javaslatot, ám 24 órával eltolták a szavazást. Pénteken aztán ismét az egynapos halasztás mellett döntöttek. Szombaton végül elfogadták a javaslatot, az ülés azonban kétórás késéssel kezdődött el. A rezolúció hiányossága, hogy nem határoz meg ellenlépéseket, nyomásgyakorlási eszközöket abban az esetben, ha valamelyik fél nem tartja magát a fegyvernyugváshoz.

A BT nyugati tagjai elutasították Oroszországnak azt a javaslatát, amely szerint minden segélyszállítmányt a damaszkuszi kormánynak is jóvá kell hagynia. Mivel a Kreml további garanciákat követelt, ezért a világszervezet legfőbb grémiuma két hét múlva ismét összeül, hogy értékelje a tűzszünet tapasztalatait.

Moszkvának azt ugyanakkor sikerült elérnie, hogy a tűzszünet nem vonja magával a dzsihadista csoportok, az Iszlám Állam (IS), illetve az al-Kaida elleni támadások leállítását. Ez azonban komoly veszélyeket rejt magában, hiszen a Bassár el-Aszad szíriai elnök által fémjelzett kormányerők olyan lázadócsoportokat is terrorista alakulatoknak tartanak, amelyeket a nyugat nem. S az is kérdés, hogy ez a kitétel milyen hatást gyakorol a kelet-gútai helyzetre. A térséget ugyanis dzsihadista csoportok uralják. Ezért felmerül a kérdés, az Oroszország által támogatott kormányerők felhagynak-e a régióval szembeni légitámadásokkal? A térségben rekedtek számát 400 ezerre becsülik, s a légicsapások következtében legalább félezer polgári személy vesztette életét, köztük 127 gyermek. A szíriai hadsereg szombaton is folytatta támadásait a lázadókkal szemben, s vasárnap is fegyverropogásról számoltak be Damaszkuszból.

Röviddel a BT-ben lezajlott szavazás előtt Törökország felszólította a nemzetközi közösségeket a kelet-gútai légicsapások leállítására. Recep Tayyip Erdogan elnök szóvivője, Ibrahim Kalin a Twitteren azt közölte, útját kell állni a mészárlásnak. Aggodalmát fejezte az események kapcsán Ferenc pápa államtitkára, Pietro Parolin által. Közleménye szerint a Vatikán támogatja a tűzszünetet.

Szerző
2018.02.26 06:33

Nem hajlandó pszichiátriai vizsgálatra menni Marine Le Pen

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:02
Marine Le Pen
Fotó: AFP/ YANN COATSALIOU
„Megnézem, hogy a vizsgálóbíró hogyan képzeli el a rákényszerítésemet“ – jelentette ki.
Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke felháborodásának adott hangot csütörtökön, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotók közzététele miatt folyó eljárásban az ügyészség a törvényeknek megfelelően elrendelte a pszichiátriai vizsgálatát – írja az MTI.
„Ez egyszerűen elképesztő. Ez a rezsim tényleg kezd félelmet kelteni”
– írta Le Pen a Twitteren.
A közösségi oldalon közzétette a vizsgálat elrendeléséről szóló szeptember 11-i dátumú bírói végzést is, úgy fogalmazott:
„Azt hittem, már mindenből megkaptam a magamét: hát nem! Amiért elítéltem az Iszlám Állam szörnyűségeit Twitter-üzenetekben, az igazságszolgáltatás pszichiátriai vizsgálatnak vet alá. Még meddig mennek el?”
A vizsgálatot az a vizsgálóbíró rendelte el „a lehető legrövidebb időn belül”, aki márciusban megindította az eljárást Marine Le Pen ellen, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé 2015 decemberben a Twitteren. A képviselő a terrormilícia propaganda-felvételei közül hármat tett közzé, az egyik fotón James Foley amerikai újságíró lefejezett holtteste volt látható. Ez utóbbit később törölte, miután az újságíró családja mély felháborodását fejezte ki. A politikus „Ez az Iszlám Állam!” üzenettel az után töltötte fel a képeket, hogy a BFM francia hírtelevízió egyik kommentátora, Jean-Jacques Bourdin párhuzamba állította a dzsihadista csoportot és Marine Le Pen pártját. Az ügyben eljáró Párizs közeli Nanterre-i ügyészség szerint a törvények alapján kötelező orvosi vizsgálat elrendelése abban a bűncselekményben, amellyel Marine Le Pen gyanúsítják. A pártelnök a nemzetgyűlésben jelezte, hogy nem hajlandó magát alávetni a vizsgálatnak.
„Megnézem, hogy a vizsgálóbíró hogyan képzeli el a rákényszerítésemet“
– mondta Le Pen a francia sajtónak.
A Nemzeti Tömörülés képviselői diktatórikus eljárásnak minősítették a pártelnök elleni intézkedést. A Twiterren Louis Aliot, a Nemzeti Tömörülés alelnöke, Marine Le Pen élettársa azt írta, szerinte az ellenfelek pszichiátriai vegzálása szovjet és a totalitárius rezsimek specialitása.
Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország elnöke pedig úgy vélte, hogy
„nem ilyen módszerekkel lehet a szélsőjobboldalt visszaszorítani. Marine Le Pen politikailag felelős a politikai tetteiért.”
Marine Le Pen ellen „erőszakos tartalmú fotók közzététele” a vád, ami háromévi szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal sújtható.
2018.09.20 16:02
Frissítve: 2018.09.20 16:02

Több utas is vérezni kezdett egy repülőn Indiában

Publikálás dátuma
2018.09.20 14:55

Fotó: AFP/ Nicolas Economou / NurPhoto
A felszállás alatt rosszul lettek, a gépnek vissza kellett térnie a Mumbai repülőtérre.
Vissza kellett fordulnia a Jet Airways Mumbaiból Dzsaipurba tartó repülőgépének, mivel több tucat utasnak vérezni kezdett az orra, illetve fülfájásra panaszkodtak – írja az Independent. A gépen 166 utas és öttagú személyzet tartózkodott. A légitársaság közlése szerint az eset után 30-an részesültek egészségügyi ellátásban, az utasoknak pedig alternatív utazási lehetőséget biztosítottak. A repülőn tartózkodók a felszállás során lettek rosszul, a személyzet valószínűleg elfelejtette bekapcsolni a kabinnyomás-szabályozót. Az ügyben vizsgálat folyik, ennek lezárulásáig a légitársaság felfüggesztette a pilótákat.
Idén ez már nem a Jet Airways első botránya: januárban felfüggesztettek két pilótát, miután repülés közben összevesztek és elhagyták a pilótafülkét.
2018.09.20 14:55
Frissítve: 2018.09.20 14:55