Előfizetés

Elios - Ellenzéki árnyékbizottság alakul

Nem csak a hazai ellenzék, de a külföldi sajtó is a Fidesz történelmi vereségeként értékeli a Hódmezővásárhelyen történteket, és ha az "egy fecskéből" talán nem is lehet messzemenő következtetéseket levonni, az biztos, hogy az egyik legnagyobb ellenféllel, a közömbösséggel, apátiával is küzdő magyarországi ellenzék jókora lendületet kaphatott Márki-Zay fölényes győzelmétől. 

Talán ennek a lendületnek is köszönhetően jelentette be a három legerősebb ellenzéki párt, az MSZP, az LMP és a Jobbik, hogy árnyékbizottságot hoznak létre az Elios-ügy vizsgálatára.  

Az Index információi szerint a bejelentéskor a szocialista Harangozó Tamás kiemelte: az elmúlt hetekben az MSZP önkormányzati képviselői megszerezték a jelentés szolnoki és kalocsai példányát is, és ezekből világosan látszik, hogy a korrupció gyanúja megalapozott. A bizottságok üléseit felváltva vezetik majd a frakciók részéről delegált képviselők, a munkába pedig várnak minden parlamenti pártból egy-egy képviselőt, tehát a frakcióval nem rendelkező parlamenti ellenzéki pártokat is. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke elmondta, a bizottság célja, hogy ismereteket gyűjtsenek és adjanak át a sajtó és az emberek számára az Elios-ügyről, amelyben érintett Orbán Viktor veje, Tiborcz István is. A politikus az elmúlt harminc év egyik legsúlyosabb ügyének nevezte a botrányt.  A jobbikos Szilágyi tájékoztatása szerint az első kihelyezett ülés Kecskeméten lesz az ő elnökletével, utána sajtótájékoztatót is tartanak. 

Tüdőgyulladás - Influenza szövődménye is lehet

Publikálás dátuma
2018.02.26. 15:14
Illusztráció: AFP
A tüdőgyulladás - leggyakrabban pneumococcus és atípusos baktériumok által okozott- fertőzés következtében alakul ki, de a betegség vírusos eredetű is lehet, influenza szövődményeként is jelentkezhet. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa arra is felhívta a figyelmet, hogy enyhébb, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetek - rossz közérzet, hőemelkedés, köhögés - is jelezhetik a betegséget.

A baktériumok által okozott tüdőgyulladások jellegzetes tünetei: a hirtelen kialakuló, magas láz, gyakran hidegrázás, köhögés, rossz általános közérzet, Sápadtság, hányás és hát- és hasi fájdalom különösen csecsemőkorban gyakori. Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus, illetve magas légzésszám, zavartság alakulhat ki. Az úgynevezett atípusos baktériumok által okozott betegség ettől eltérően, alattomosan jelentkezhet- hőemelkedés, fáradékonyság, száraz köhögés, hasmenés, esetleg ízületi fájdalmak bevezető tüneteivel, majd nehézlégzés kialakulásával.

Életkorral változó tünetek
Csecsemőknél, időseknél, legyengült immunrendszerű embereknél gyakran jellegzetes és látványos tünetek nélkül fejlődik ki. Az újszülöttkori tüdőgyulladás során az étvágy romlása, hőemelkedés, esetleg a testhőmérséklet csökkenése, sápadtság és szapora szívműködés észlelhető és a baba bágyadt, elesett. Idős emberek tüdőgyulladása esetén is gyakran nincs magas láz. Ha egy idős ember ismert ok nélkül az ágyában marad, gyenge, esetleg félrebeszél vagy zavarttá válik, mindig gondolni kell tüdőgyulladásra. Idegrendszeri károsodások esetén gyakori a félrenyelés, amely szintén tüdőgyulladáshoz vezethet.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

 

Vizsgálatok és kezelés
A hagyományos orvosi vizsgálat mellett, tüdőgyulladás gyanúja esetén mellkas röntgenvizsgálata bizonyítja a betegség fennállását. A kezdődő tüdőgyulladás azonban 24-48 órán belül még sokszor nem ad radiológiai eltérést. Emellett a laboratóriumi vizsgálatok is - vérkép, CRP, vörösvértest-süllyedés - közelebb vihetik az orvost a diagnózishoz.

A bakteriális eredetűnek tartott tüdőgyulladásokat antibiotikumokkal kell kezelni. Gyakran előfordul, hogy széles spektrumú vagy egyszerre kétféle antibiotikum adására kényszerül a kezelőorvos, hiszen általában legfeljebb csak sejtheti, milyen típusú kórokozó okozhatta a beteg tüdőgyulladását. A baktériumok egyik felére a penicillin-származékok hatnak, amelyek az atípusos baktériumok ellen viszont hatástalanok. Ezért, ha a beteg állapota súlyos, nincs idő bakterológiai eredményekre várni, „vakon” kell elkezdeni a beteg kezelését, ekkor a két különböző támadáspontú, a felmerülő kórokozók mindegyikére ható antibiotikumra lehet szükség.

A vírusok által okozott tüdőgyulladásokra nem hatnak az antibiotikumok, viszont a vírusfertőzések talaján kialakuló bakteriális felülfertőzések kezelésére, illetve ezek megelőzésére szükség lehet antibiotikumra az influenzás fertőzés esetében azonnal megkezdett antivirális kezelés és lázcsillapítás, rendszeres folyadékpótlás mellett. A láz, a köhögés és a nehézlégzés megszűnése után még hosszú heteket vehet igénybe, amíg a röntgen eredmények is javulnak, és az is előfordulhat, hogy valamilyen maradvány marad a tüdőben.

Márki-Zay Péter: éreztük a változás hangulatát

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.02.26. 15:09
Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy eszembe sem jutott a győzelem – mondja lapuknak Márki-Zay Péter, a teljes ellenzék által támogatott új, hódmezővásárhelyi polgármester.

- Gondolta volna, hogy győz?

- Hazudnék ha azt mondanám, hogy eszembe sem jutott. Beteljesült álom, örülök, hogy sikerült. Az 52 napos kampányidőszak elején viszont egyáltalán nem gondoltam arra, hogy megnyerhetem a választást, főleg ilyen arányban nem. Az utóbbi hetekben éreztük Hódmezővásárhelyen a változás hangulatát, reménykedni kezdtünk, hogy győzhetünk. Nem becsültük le az ellenfelet, keményen dolgoztunk a sikerért.

- Lázár János kancelláriaminiszter, a város egykori polgármestere a kormánypárti jelölt veresége után azt mondta: önnek kell az első lépést megtenni az irányukban, valamint nagyon kíváncsi, milyen irányt vesz a város.

- Mindenképpen megteszem ezt a lépést, szívesen találkozom vele. Hétfőn már a munkahelyemen kezdtem, ám a vasárnapi választás miatt sokan még nem dolgoztak, így csak rövid egyeztetésekre volt lehetőségem. Elkezdtem felmérni, hogy mik azok a területek, amelyekre a közgyűlés fideszes többségére is szükség van. Remélem, ezekben támogatni fognak.

- Mik ezek?

- Az új Kossuth tér beépítésével a könyvtárnak új helyszínt kell találnunk, amihez kellenek a fideszes politikusok is. A közbeszerzések hatékonyságának növeléséhez viszont szerencsére nem, már most látom, hogy polgármesteri hatáskörben megoldhatom. Így megígérem: mostantól a kiírt közbeszerzéseknél nem egy tulajdonoshoz tartozó, két-három cég fog egymással vetélkedni és a legmagasabb piaci áron elnyerni a megbízást. Valódi verseny lesz, a hódmezővásárhelyi, illetve más vállalkozások is bátran részt vehetnek a közbeszerzéseken.

- A kancelláriaminiszter vasárnap esti sajtótájékoztatóján indulatosan reagált, amikor az Elios-szerződésekről kérdezték. "Feltúrja" a papírokat?

- A hétfői egyeztetésnek ez még nem volt témája, először a folyamatban lévő ügyekkel foglalkozhatok, utána jönnek a lezártak. Természetesen a lehető leghamarabb nyilvánosak lesznek az Elios-szerződések, azt sem értem, hogy eddig miért nem voltak azok.

- Vasárnapi beszédében szóba hozta a Jobbikot: megköszönte a helyi elnöknek, hogy terelgette az indulás felé. Mi ennek a jelentősége?

- Nincs jelentősége. A jobbik hódmezővásárhelyi elnöke már nyolc éve kapacitált az indulásra. A legelején elmondtam neki, hogy nem vagyok jobbikos, szó szerint két indokot hoztam fel: a cigányság iránt érzett pozitív gondolataimat, valamint az Európai Unió iránti elkötelezettségem. Nagyon örülök a néppártosodásuknak. Jobboldali emberként eddig egyáltalán nem forogtam olyan körökben, ahol szocialista politikusok vannak, viszont nagyon pozitív benyomásom van a hódmezővásárhelyi szocialistákról. A helyi elnökük az egyik legnagyobb támogatóm volt.

A külföldi lapok is "sorsfordító" győzelemről írnak
A brit The Guardian internetes oldala „sokkoló vereségről” ír, amely után Orbánnak nem várt kihívásokkal kell szembenéznie a közelgő országgyűlési választások előtt. A lap hozzáteszi, különösen fájó a pártnak, hogy mindez egyik erős embere, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János „otthonában” történt. Az egyik legrangosabb üzleti lap, a Bloomberg online kiadása „Orbán gyenge pontja” címmel közöl rövid elemzést, és úgy fogalmaz, ha az amúgy megosztott ellenzék képes összezárni ellene, a Fidesz nagyon is sebezhető. Márki-Zay győzelmének kulcsát abban látják, hogy kampánya fókuszába a Fidesz korrupciós ügyeit és megfélemlítő kommunikációját állította, ami találkozott a választók érzelmeivel. A The Washington Post idézi is a nyertes független jelölt egy mondatát: „a szeretet hatalma legyőzte a hatalom szeretetét”. Az amerikai lap szerint ezek után úgy fest, hogy a stabil kormánypárti fölényt mutató közvélemény-kutatási adatok ellenére nem lefutott az áprilisi választás.