Újságírót öltek meg Szlovákiában

Publikálás dátuma
2018.02.27 06:33
Forrás: Facebook/Most-Híd
Fotó: /
Forrás: Facebook/Most-Híd

Forrás: Facebook/Most-Híd

Ha kiderül, hogy Ján Kuciak halála összefügg az általa végzett tényfeltáró munkával, akkor ez precedens nélküli támadás a szlovákiai demokrácia és sajtószabadság ellen – mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök tegnap, amikor kiderült: egy 27 éves oknyomozó újságírót és menyasszonyát otthonukban gyilkoltak meg. A pozsonyi kormány egymillió eurót ajánlott annak, aki használható információval rendelkezik meggyilkolásukról. A kettős gyilkosság egész Szlovákiát megrázta, sem az elkövető, sem a megrendelő személye nem ismert.

Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatón mondta el, hogy egy nagymácsédi házban valóban az Aktuality oknyomozó újságírója, Ján Kuciak és barátnője holttestét találták meg. A hatóságot a szülők értesítették, miután csütörtök óta nem jelentkeztek a fiatalok. Az újságírót szíven, barátnőjét fejbe lőtték. A rendőrkapitány hangsúlyozta, kiemelt figyelmet szentelnek az ügynek, hiszen Szlovákiában még soha nem fordult elő, hogy egy újságírót – feltehetően – az által végzett nyomozás miatt gyilkolnak meg.

Jan Kuciak elsősorban adócsalások felderítésével foglalkozott, szlovák médiabeszámolók szerint leginkább a kormányzó Smer-közeli személyek adóügyeit vizsgálta. Utolsó cikkét egy Marián Kocner nevű üzletemberről írta, aki durván meg is fenyegette az újságírót. Akkor a portál főszerkesztője tiltakozott az eljárás alatt lévő üzletember fellépése miatt. A rendőrfőkapitány most azt is bejelentette, az Aktuality oknyomozó újságírói rendőri védelmet kapnak a közeljövőben.

A politikai pártok elítélték a gyilkosságot, mielőbbi felderítést sürgetve. Robert Kalinák belügyminiszter a Facebookon tudatta: visszautazott Pozsonyba, hogy mindenben segítse a gyilkosok kézre kerítését. Az igazságügyi miniszter azt szögezte le, Szlovákia nem válhat olyan országgá, ahol újságírókat gyilkolnak munkájuk miatt.

Megszólalt a Riporterek Határok Nélkül
A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet is amellett, hogy elítélte a Jan Kuciak elleni merényletet, kiemelte, mindez egy európai uniós országban történt és sürgette a gyilkosság körülményeinek mielőbbi, pontos feltárását. Az RSF-közlemény emlékeztetett: ez már az ötödik EU-s országban történt gyilkosság, amelynek áldozata újságíró. Legutóbb, 2017 októberében Máltán autóba rejtett pokolgép végzett Daphne Caruanával. 2015 január 7-én a Charlie Hebdo hét újságírója lett terrormerénylet áldozata. 2010-ben a görög Socratis Guioliaszt athéni otthona előtt lőtték agyon. 2008-ban a horvát Ivo Pukaniccsal is saját autójába rejtett pokolgép végzett a szerkesztősége előtt.

Szerző
2018.02.27 06:33

Képpárok mesélnek a két Korea közötti különbségekről

Úgy tűnik, hogy megkezdődött az enyhülés időszaka, talán a háborút is végleg lezárják az észak- és dél-koreai vezetők. Az AFP fotósa portrékat készített mindkét országban, hogy majd emlékezzünk, honnan indult a békefolyamat.

Szerző

Megosztás
2018.09.18 14:44
KisiskolásokAFP/ Ed Jones
HatárőrökAFP/ Ed Jones
LövészoktatókAFP/ Ed Jones
FürdőzőkAFP/ Ed Jones
FöldművesekAFP/ Ed Jones
Élelmiszeripari dolgozókAFP/ Ed Jones
EgyetemistákAFP/ Ed Jones
Önkéntesek a főiskolájuk számítástechnikai laborjábanAFP/ Ed Jones
ÚszómesterekAFP/ Ed Jones
Gyári munkásokAFP/ Ed Jones
BenzinkutasokAFP/ Ed Jones
IdegenvezetőkAFP/ Ed Jones
Vásárlók egy szupermarketbenAFP/ Ed Jones
Motorcsónak-kapitányokAFP/ Ed Jones
Résztvevők egy-egy tömegrendezvényen. Az északi hölgy egy katonai parádén, a déli nyugdíjas pedig egy atomfegyver ellenes tüntetAFP/ Ed Jones

Közgyűlésen vitatnák meg a problémákat Fucsovicsék

Publikálás dátuma
2018.09.18 14:24

Fotó: AFP/ CHRISTOPHE SIMON
„A korábban felvetett és érzékelt ellentmondások száma nem csökkent, sőt, újabb ügyek kerültek elő” – közölték.
Közgyűlés összehívását szorgalmazza Temesvári Andrea, Markovits László, Sávolt Attila, a Fucsovics Team és Babos Csaba, hogy ne a médián keresztül üzenjenek egymásnak a teniszszövetségi vitában érintett felek. Az MTI-hez kedden eljuttatott levelükben úgy fogalmaznak: a közelmúlt történései után ez a fórum lenne a tökéletes arra, hogy nyíltan beszéljenek a konkrét problémákról. Ehelyett – amint arra emlékeztetnek – csak egy rendkívüli közgyűlés összehívására került sor, amely „kizárólag a jelenlegi struktúra megszilárdítását kívánja szolgálni”, mivel azon egyetlen napirendi pontként csupán a közelmúltban lemondott három elnökségi tag pótlása történne meg. Az aláírók a levelüket a tágabb értelemben vett teniszcsaládnak, a magyar tenisz valamennyi szereplőjének szánják, mert – mint jelzik – nincs lehetőségük mindenkihez közvetlenül, személyesen eljutni. „Az elmúlt időszakban közzétett megnyilvánulásaink kapcsán voltak, akik felvetették, hogy némelyik kevés konkrétumot tartalmaz, az egész felháborodás anyagi természetű, illetve a közvélemény bevonása nem a legmegfelelőbb fórum a problémák megoldására. Az észrevételeket tiszteletben tartjuk, de a helyzetünkből és a birtokunkban lévő konkrét információinkból adódóan továbbra is felelősségünknek érezzük, hogy hangot adjunk elégedetlenségünknek, építő jellegű javaslatainknak” – áll a levélben.
Emlékeztetnek arra, hogy a Kiemelt Sportágfejlesztési Program keretében „a kormány nagyon komoly mértékben támogatja a sportágat, gyakorlatilag minden lehetőség adott, így a teniszcsalád közös feladata és felelőssége, hogy olyan felnőtt és utánpótlás szakmai programokat fogadtassunk el, amelyek megfelelő helyzetet teremtenek a kluboknak és játékosoknak, valamint csökkentik a sportág valamennyi szereplőjének terheit”.
„A fejlesztésre és versenyrendezésre szánt állami forrásokat a hazai tenisz fejlődését leginkább szolgáló módon kell felhasználni, a pénzügyi gazdálkodást érthetőbbé, átláthatóbbá kell tenni és nem utolsósorban a szövetségnek szolgáltató szervezetként és nem klubként kell működnie”
–emelték ki.
A nyílt levél megfogalmazói szerint
„a korábban felvetett és érzékelt ellentmondások száma nem csökkent, sőt, újabb ügyek kerültek elő”.
Példaként említették, hogy évről évre több száz millió forint megy el ideiglenes teniszpályák építésére, továbbá, hogy az Állami Számvevőszék szabálytalanságokat állapított meg a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének ellenőrzése során. Megemlítették azt is, hogy miközben a szövetség azt állította, hogy a csehek elleni, illetve a korábbi Davis Kupa-meccseket azért kellett ideiglenes helyszínen megrendezni, mert a nemzetközi szövetség ragaszkodott a 4000 férőhelyes lelátóhoz, addig a svájciak a hétvégén egy 2600 férőhelyes csarnokban fogadták a svédeket. Utaltak rá, hogy további információkkal és konkrétumokkal is rendelkeznek, de ezeket nem a nyilvánosság és a média bevonásával kívánják megvitatni, hanem azt szeretnék, hogy a tenisztársadalom valamennyi szereplője csatlakozzon a kezdeményezésünkhöz.

Szakítottak a szövetséggel

A sportág két hazai éljátékosa, Babos Tímea és Fucsovics Márton a hónap elején jelentette be, hogy nem kíván együttműködni a továbbiakban a szövetséggel, amíg annak működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és a jelenlegi szakmai koncepcióján. Fucsovics korábban a közösségi oldalán írta: nem biztos a szereplése a válogatott szeptemberi Davis Kupa-találkozóján, mivel a szövetség nem biztosítja a szükséges feltételeket, és nem megfelelő a légkör a további sikeres szerepléshez. A világranglistán 41. teniszező jelezte, hogy próbált kiállni társaiért, egyeztetni a szövetséggel, ám nem járt sikerrel, az MTSZ választ sem adott kérdéseire. Hosszú bejegyzésében a Davis Kupa-kapitányt is bírálta, mint ahogy azt is, hogy három héttel a csehek elleni mérkőzés előtt meg sem keresték őt a mérkőzéssel kapcsolatban. Az MTSZ egy hosszabb közleményben reagált, olyan adatokat hozott nyilvánosságra, mint például Sávolt Attila, Fucsovics edzőjének állítólagos fizetése. Fucsovics és a páros világranglistát vezető Babos, majd később maga Sávolt Attila is cáfolta ezeket, és bírálta a szövetséget. A Magyar Tenisz Szövetség az Országos Mediációs Egyesület segítségét kérte annak érdekében, hogy rendezze a vitát. Az előzményekről itt írunk bővebben.
2018.09.18 14:24
Frissítve: 2018.09.18 14:24