Ismét vegyi fegyver ölt Szíriában

Publikálás dátuma
2018.02.27 06:36
Nem hagytak fel a légicsapásokkal a kormányerők Fotók: AFP/Abdulmonam Eassa
Fotó: /

Emberi jogi aktivisták közlése szerint vegyifegyver támadást hajtottak végre a szíriai Kelet-Gútában, mindössze egyetlen nappal azt követően, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban követelt fegyverszünetet. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíria Megfigyelő Központjának közlése szerint egy gyermek életét vesztette, 13-an pedig súlyos légzési nehézségre panaszkodtak. Egy nő állapota válságos.

Ellenzéki orvosok közlése szerint az áldozatok szimptómái alapján arra lehet következtetni, hogy egy a térségben történt robbanást követően nagy mennyiségű klórgáz szabadult fel. Egy orvos, aki az áldozatoknak nyújtott segítséget, egyértelműen vegyifegyver támadásra gyanakszik. Ő szintén annak a véleményének adott hangot az AFP-nek adott nyilatkozatában, hogy a kormányerők klórgázzal támadhattak a helyi lakosságra. Elmondta, egy hároméves gyermek szenvedett fulladásos halált. Elméletét megerősíteni látszik, hogy az áldozatok bőréből és ruhájából és klórszag áradt, illetve az érintettek súlyos légzési nehézségekre panaszkodtak. Emellett bőrgyulladást is elszenvedtek, valamint látási problémák is felmerültek náluk.

A szíriai rezsim újra és újra tagadta, hogy vegyifegyver támadást hajtott volna végre. Az orosz védelmi minisztérium pedig vasárnap azzal vádolta a kelet-gútai ellenzéket, vegyifegyvert állít elő csak azért, hogy a damaszkuszi kormányzatot tehesse felelőssé az akció miatt.

Kelet-Gúta azon utolsó régiók egyike, amely még a lázadók kezén van. Becslések szerint mintegy 400 ezren rekedtek itt, a kormányerők blokádja miatt lényegében teljesen el vannak vágva a külvilágtól. Segélyszervezetek munkatársainak közlése szerint drámai humanitárius helyzet alakult ki. Alig maradt élelmiszer, s a megfelelő orvosi ellátásra sincs lehetőség.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton, többszöri halasztást követően 30 napos humanitárius tűzszünetet követelt Szíria számára. Ennek ellenére vasárnap a rezsim erői vasárnap is folytatták légitámadásaikat Kelet-Gútában, de fegyverropogást lehetett hallani Damaszkusz közeléből is. Az ENSZ határozatára a török hadsereg is fittyet hányt, amely folytatta előrenyomulását Afrin régióban. A török katonák januárban azért vonultak be a régióba, hogy kiszorítsák innen a kurd Népvédelmi Egységeket (YPG).

A szíriai helyzetről tárgyaltak tegnap az Európai Unió külügyminiszterei is. Elsősorban azt a kérdést boncolgatták, hogyan lehetne nagyobb segítséget nyújtani a polgári lakosságnak. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint az ország belefáradt a háborúba, s Szíria teljes újjáépítésére lenne szükség. A Rheinische Postnak elmondta, hogy ezen összeg egy részét az EU finanszírozná. „Segíteni fogunk, de feltételeket is támasztani fogunk” – fejtette ki. A fegyverszünetre vonatkozó ENSZ határozatot fontos jelzésnek nevezte. Az EU külügyminiszterei arról is tárgyaltak, miként lehetne nagyobb nyomást gyakorolni Törökországra, hogy elkerülhetővé váljon a még nagyobb tragédia Afrin régiójában.

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök vasárnap felszólították Oroszországot, támogassa a tűzszünetre vonatkozó ENSZ határozatot. A Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetésük során felszólították az orosz elnököt arra, gyakoroljon nyomást Bassár el-Aszad szíriai elnökre, hogy a kormányerők azonnali hatállyal hagyjanak fel a légi- és tüzérségi támadásokkal. Moszkva a damaszkuszi rezsim legfontosabb szövetségese.

Szerző
2018.02.27 06:36

Orvosai szerint is megmérgezték a Pussy Riot aktivistáját

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:50

Fotó: AFP/Picture-Alliance/
Pjotr Verzilov már túljutott az életveszélyen, korábban ideiglenesen elvesztette látását, hallását és beszédképességét is.
 Valószínűleg megmérgezték a Pussy Riot orosz ellenzéki pop punk zenekar Berlinben kezelt aktivistáját, kezelőorvosai keddi tájékoztatása szerint nincs más magyarázat a tüneteire.    A Charité egyetemi klinika sajtótájékoztatóján elmondták, hogy Pjotr Verzilov túljutott az életveszélyen, visszanyerte eszméletét, állapota javul. Tudata még nem tisztult ki teljesen, de várhatóan nem szenved maradandó károsodást - írja az MTI.
Tüneteit nagy dózisú méreg okozhatta, amely a belső szervek működését szabályozó vegetatív idegrendszert támadta meg. Az anyagot még nem sikerült pontosan beazonosítani, és azt sem tárták még fel, hogy miként került a szervezetébe.
2018.09.18 15:50

Száznál több magyar lány Facebook-profilját törte fel egy hacker

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:16
Illusztráció
Fotó: AFP/
Legalább 133 áldozata van annak az ismeretlennek, aki személyesen beszéli rá áldozatait, hogy egy adathalász oldalon megadják felhasználónevüket és jelszavukat.
Egy amatőr hacker eddig közel 200 magyar lány Facebook- és egyben Messenger-fiókját törte fel viszonylag rövid időn belül egy nagyon átlátszó, mégis célravezető trükkel – szúrta ki a 24.hu a Makay József etikus hacker saját oldalán megjelent figyelmeztetést.
Egy új, célzottan terjedő, de meglehetősen igénytelen hackertámadási hullám indult el a „magyar” Facebookon - írja Makay. Az elkövető egy linket küld az áldozatoknak, azzal a (szó szerint idézett) szöveggel, hogy
"Szia! Bocsi a zavarásért gondoltam szólok hogy a profilképeddel más néven is fent van valaki facen. A profilt valamiért csak így engedi kintről linkelni a face, ellenőrzött linkkel"
Majd a tettes időt nem sajnálva rábeszéli áldozatait a kattintásra. Az áldozatoknak küldött link egy adathalász (phishing) weboldalra vezetett, ami a magyar users.atw.hu/fbprofile tárhelyen volt megtalálható, ezt azóta a szolgáltató letiltotta. A hacker ettől még később egy másik tárhelyre regisztrált oldalon ugyanúgy elkészítheti az adathalász felületet, ami a Facebook belépési oldalát utánozza. Az hamis lap viszont nem beléptet a közösségi oldalra, hanem elmenti a megadott e-mail címet és jelszót.
A szakember szerint a felhasználónevek és jelszavak letárolására szolgáló dokumentum látogatóként is elérhető volt, benne összesen 133 magyar lány adataival.
Az ehhez hasonló támadások kivédhetőek a kétfaktoros hitelesítés beállításával.
Ezzel a közösségi oldal a bejelentkezési kísérlet megerősítéséhez egy külön bejelentkezési kód megadását kér, melyet a felhasználó telefonszámára sms-ben küld el. Az is feltűnhet egy adathalász oldalra tévedt internetezőnek, hogy nem a megfelelő internetes cím jelenik meg a böngésző címsorában - itt például facebook.com helyett users.atw.hu/fbprofile. A valós internetes cím elrejtésére szolgáló URL-rövidítések is árulkodóak lehetnek - például ha egy bit.ly cím kattintására akarnak rávenni valakit.
Érdemes azonnal jelszót is változtatnia annak, aki úgy gondolja, adathalász támadásnak eshetett áldozatául.
2018.09.18 15:16