Tárgyalnának a kormánnyal a fegyveresek

Publikálás dátuma
2018.02.27 11:29
LUIS ROBAYO / AFP
Fotó: /
Jó ideje nem voltak békés választások Kolumbiában, ám a legnagyobb gerillaszervezet most bejelentette, hogy tűzszünetet rendelt el a jövő havi parlamenti választások idejére.

Mióta több mint fél évszázados szembenállás után a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) békét kötött a kormánnyal és vezetői úgy döntöttek, hogy a politikai életben harcolnak tovább, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) a latin-amerikai ország legjelentősebb gerillaszervezete.

A FARC-kal kötött történelmi béke azonban az ELN-re is inspirálóan hatott, így már korábban bejelentette, hogy szívesen folytatna párbeszédet a kormánnyal az együttélés lehetséges formáiról. Ez azonban félbeszakadt a közelmúltban, miután a bogotái vezetés azzal vádolta meg a szervezetet, hogy nem veszi komolyan a folyamatot, hiszen a dialógus idején is támadásokat intézett a biztonsági erők tagjai ellen. Az ELN azonban a tűzszünet bejelentésével egy időben most arra kérte a kormányt, hogy folytassák a tárgyalásokat – jelentette az Euronews.

Juan Mauel Santos Nobel-békedíjas elnök – akit a FARC-kal kötött alku miatt tüntettek ki – üdvözölte a fegyvernyugvás hírét.

Az ELN számára azonban tanulsággal bírhat, hogy milyen nehéz is az együttélés a békekötés után. A FARC, amely új – Alternatív Forradalmi Közösségi Erő – néven folytatta ténykedését a közéletben, nehezen talál elfogadottságra a lakosság körében.

Február elején a választásokra készülve az egyik korábbi vezető a párttá alakult szervezet egyik kampányrendezvényén szólalt volna fel Yumbóban, ám erre végül nem került sor, mert az emberek utcára vonultak. Amint az a fenti képen is látható, az indulatok olyannyira elszabadultak, hogy rohamrendőröket vezényeltek az utcára. A lakosság jelentős része máig nem tudja elfelejteni, hogy a szembenállás következtében sok ezren meghaltak, valamint földönfutókká váltak.

Szerző
2018.02.27 11:29

Szlovák újságíró-gyilkosság: áttörést hozhat egy kőműves vallomása

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:44

Fotó: AFP/ Beata Zawrze
A rendőrség közzétett egy fantomképet egy férfiról, aki fontos tanú lehet a Kuciak-gyilkosság ügyében, és jelentkezett valki, aki felismerte őt.
Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát februárban agyonlőtték: a fiatal férfi halála előtt egy cikken dolgozott, amiben maffia-közeli olasz üzletembereknek a szlovák kormányhivatalig érő kapcsolati hálóját mutatta volna be. A kettős gyilkosság ügye Jan Ficó lemondásával járó belpolitikai válságot eredményezett.
A Speciális Ügyészség fantomképet tett közzé: a keresett férfiról azt mondta, információval rendelkezhet a gyilkosságról, és esetlegesen a személyekről, akik hozzájárultak annak elkövetéséhez - írja a Bumm.sk.
Néhány nappal a fantomkép közzététele után tanúvallomást tett egy nagymácsédi (Veľká Mača) férfi, aki felismerte a képet. A kihallgatása után a cas.sk portálnak nyilatkozó férfi szerint a volt kollégájáról van szó. A tanú a nyár folyamán ismerkedett meg a keresett férfival munkája során: augusztusig mindketten kőművesként dolgoztak, és a gyilkosság idején mindketten Nagymácsédon laktak, ahol az újságíró is élt.
A keresett férfi korábbi szomszédai azt nyilatkozták, utoljára két hete látták őt. Feltehetően Csehországba utazott.
2018.09.22 18:44

Több tízezer lengyel közalkalmazott tüntetett magasabb bérekért

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:17

Fotó: AFP PHOTO / AFP/ Wojtek RADWANSKI
A varsói megmozduláson 26 ezren vettek részt a hatóságok szerint.
Több ezren vettek részt szombaton a lengyel fővárosban, Varsóban tartott tüntetésen - írja a Reuters. A demonstrációt - melynek célja a magasabb fietések kiharcolása a közszférában - több jelentős szakszervezet szervezésével és részvételével zajlott
"Nem lehet fizetéstől fizetésig élni. Éheznek a gyerekeink"
- nyilatkozta Jan Guz, a félmilliós tagságú OPZZ vezetője. A 700 ezres tagságú NSZZ Solidarnosc szakszervezet pedig arra hívta fel a figyelmet: utoljára 2010-ben igazították az inflációhoz a béreket, így legalább 12 százalékos emelésre van szükség.
Bár rengeteg jóléti intézkedésre tett ígéretet megválasztása előtt a Jog és Igazság (PiS), ezek megvalósításában nem ér fel az elvárásokhoz a párt, mióta kormányra került. Pedig a régió egyik legnagyobb gazdasági növekedését mutatja Lengyelország. És ugyan a PiS megemelte már a pályakezdő tanárok, orvosok és rendőrök minimálbérét is,
így is 26 ezren vonultak az utcára
a négy héttel az önkormányzati választások előtt megrendezett demonstráción.
2018.09.22 18:17