Beperelte az ORF az osztrák alkancellárt

Publikálás dátuma
2018.02.27 13:03
ALEX HALADA / APA-PICTUREDESK / APA
Fotó: /
Az osztrák közszolgálati műsorszolgáltató (ORF) úgy döntött, hogy felveszi a kesztyűt, és bíróság elé citálja az osztrák alkancellárt, amiért az hazugsággal vádaskodott a Facebookon.

„A hely, ahol a hazugságok hírré válnak: ORF” – emiatt a Facebook-bejegyzés miatt kell most bíróságra mennie az osztrák alkancellárnak, Heinz-Christian Strachénak. A szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjét ugyanis rágalmazás és hitelrontás miatt beperelte az osztrák közszolgálati műsorszolgáltató.

Strache sosem titkolta az ORF iránt érzett ellenszenvét – emlékeztetett a BBC –, korábban többször is azzal vádolta, hogy „baloldalra húz”.

Nem csupán az ORF citálja bíróság elé a politikust, hanem a Strache által hazugnak nevezett műsorvezető, Armin Wolf is (az ominózus Facebook-bejegyzést Wolf fényképével illusztrálta Strache). Az újságíró kijelentette: soha egy politikus sem nevezte még őt hazugnak.

Strache azzal védekezett, hogy a bejegyzés csupán „szatíra”, így nem is szabad komolyan venni, ám az ORF-et a jelek szerint nem elégítette ki ez a magyarázat. A közszolgálati műsorszolgáltató főigazgatója egy közleményben leszögezte, hogy a történtek súlyos hatással voltak az ORF jó hírére.

Az osztrák államfő, Alexander Van der Bellen is elítélte Strache bejegyzését.

Szerző
2018.02.27 13:03

Hetek óta lángol egy német mocsár egy balul sikerült hadgyakorlat miatt

Publikálás dátuma
2018.09.21 11:15

Fotó: DPA/ Stephan Konjer
Szükségállapotot hirdettek pénteken, két települést kellhet evakuálni. A füstöt több száz kilométerre is érezni.
A német hadsereg, a Bundeswehr gyakorlata után kigyulladt a mocsár Emsland megyében, Meppen mellett, írja a Spiegel. Egy rakétát teszteltek, annak ellenére, hogy nem volt elérhető tűzoltó egység. Ez két hete történt - a hatóságok pénteken már kihirdették a szükségállapotot a még mindig tomboló tűz miatt. Bejelentésük értelmében a környék két településének evakuálására is sor kerülhet.

A probléma a füst

A hatalmas füstöt még a 200 kilométerre fekvő Hamburgban is érezni lehet. Több százan dolgoznak szakadatlanul az oltáson, ám azt nehezíti egyrészt a tűz terjedését segítő erős szél, a korábbi hosszú szárazság, és a tőzeg is, mint azt a Deutsche Welle írja. A tőzeg ugyanis belülről ég, kívülről pedig vízhatlan. Mikor legutóbb, 2010-ben keletkezett tűz a környéken, 6 hétig tartott eloltani azt.
A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.21 11:15

Meghalt a vietnami elnök

Publikálás dátuma
2018.09.21 10:20
Tran Dai Kvang
Fotó: POOL / AFP/ LUONG THAI LINH
Hosszú betegség után, 61 éves korában vesztette életét Tran Dai Kvang.
61 éves korában, egy katonai kórházban halt meg a hónapok óta komoly betegséggel küzdő vietnami elnök, Tran Dai Kvang - számol be a BBC.
Kvang 2016-ban lépett hivatalba, korábban a közbiztonsági minisztérium vezetőjeként vett részt az ország irányításában.
Az államfői tisztség Vietnamban nagyrészt csak szimbolikus jelentőséggel bír.
Témák
Vietnam
2018.09.21 10:20