Előfizetés

Lángba borult az adóhivatal

Publikálás dátuma
2018.02.27. 13:39
Lángokban az adóhivatal. Kép: Facebook/Ladislav Miko
Tűz ütött ki a kassai adóhivatal épületében, Szlovákiában, olvasható az SME.sk oldalán. Egyelőre nem tudni, mi okozhatta.

A tűz kedden délelőtt, fél 11 után terjedt szét. Az épületet evakuálták, senki sem sérült meg.

A hivatal Vasút utcai (Železničná ulica) épületéhez számos járművel érkezett ki a tűzoltóság, hogy megfékezze a lángokat, munkájukat az erős szél nehezíti. Biztonsági okokból a környékbeli házakat is kiürítették, az evakuáláshoz buszok is érkeztek a helyszínre.

Nincs elég rendőr az utcákon

Publikálás dátuma
2018.02.27. 13:35
OSCAR DEL POZO / AFP
Spanyolországban attól tartanak, hogy a súlyos rendőrhiány veszélyezteti az állampolgárok biztonságát.

Nincs elég rendőr és csendőr Spanyolországban – adta hírül az El País kedden. A spanyol napilap beszámolója szerint több mint 20 ezer egyenruhásra volna szükség országszerte. A leginkább érintett régiók között van Katalónia, Baszkföld és Navarra.

A belügyminisztérium adatai szerint egész pontosan 20800 embert kellene még fölvenni a rendőrség és a csendőrség soraiba.

Miguel Ángel Heredia szocialista politikus szerint a jelen helyzet komoly veszélyt jelent az állampolgárok biztonságára – különösen, hogy Katalóniában tavaly nyáron 16 ember életét követelő terrorista merényletet hajtottak végre –, s a kormányzó Néppártot tette felelőssé a kialakult helyzetért. Heredia szerint ugyanis a „brutális” megszorítások – amely érintette a rendőrséget és a csendőrséget is –, s az állománykurtítás okolható a kialakult helyzetért.

Beperelte az ORF az osztrák alkancellárt

Publikálás dátuma
2018.02.27. 13:03
ALEX HALADA / APA-PICTUREDESK / APA
Az osztrák közszolgálati műsorszolgáltató (ORF) úgy döntött, hogy felveszi a kesztyűt, és bíróság elé citálja az osztrák alkancellárt, amiért az hazugsággal vádaskodott a Facebookon.

„A hely, ahol a hazugságok hírré válnak: ORF” – emiatt a Facebook-bejegyzés miatt kell most bíróságra mennie az osztrák alkancellárnak, Heinz-Christian Strachénak. A szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjét ugyanis rágalmazás és hitelrontás miatt beperelte az osztrák közszolgálati műsorszolgáltató.

Strache sosem titkolta az ORF iránt érzett ellenszenvét – emlékeztetett a BBC –, korábban többször is azzal vádolta, hogy „baloldalra húz”.

Nem csupán az ORF citálja bíróság elé a politikust, hanem a Strache által hazugnak nevezett műsorvezető, Armin Wolf is (az ominózus Facebook-bejegyzést Wolf fényképével illusztrálta Strache). Az újságíró kijelentette: soha egy politikus sem nevezte még őt hazugnak.

Strache azzal védekezett, hogy a bejegyzés csupán „szatíra”, így nem is szabad komolyan venni, ám az ORF-et a jelek szerint nem elégítette ki ez a magyarázat. A közszolgálati műsorszolgáltató főigazgatója egy közleményben leszögezte, hogy a történtek súlyos hatással voltak az ORF jó hírére.

Az osztrák államfő, Alexander Van der Bellen is elítélte Strache bejegyzését.