Közeledik az igazság pillanata

Közeledik az igazság pillanata a Brüsszel és Varsó közötti vitában. Lengyelország március 20-ig kapott haladékot az Európai Bizottságtól, hogy „találjon megoldást” az igazságszolgáltatásának függetlenségével kapcsolatos uniós aggodalmakra. Ha ezt elmulasztja, akkor a tagállamok képviselőiből álló döntéshozatali fórum, a Miniszteri Tanács az EU-szerződés 7. cikkelyére hivatkozva kimondhatja: Lengyelországban fennáll az uniós értékek rendszerszintű megsértésének a kockázata.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kedden tájékoztatta a 28 ország tárcavezetőjét és vezető diplomatáját a Varsóval kezdeményezett párbeszéd állásáról. A politikus előrelépésnek nevezte, hogy a Mateusz Morawiecki vezette új lengyel kormánnyal végre elindultak az érdemi tárgyalások a vitatott bírósági reformról. Az uniós testület most arra vár, hogy megérkezzen a hivatalos válasz az ajánlásaira. Diplomáciai forrásokból úgy értesültünk, hogy az ülésen részt vett lengyel Európa-ügyi miniszter, Konrad Szymański erre nem adott garanciát. Megismételte azonban, hogy a következő napokban eljuttatják az álláspontjukat megmagyarázó dokumentumot – az úgynevezett „Fehér Könyvet” – Brüsszelbe és az uniós fővárosokba.

Timmermans szerint a vitában minden tagország határozottan támogatta a Varsóval kezdett párbeszédet és a bizottsági lépéseket. „Mindenki egyetértett abban, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége az Európai Unió alapvető értéke” – mondta az ülést követő sajtóértekezletén.

Információink szerint Takács Szabolcs európai ügyekért felelős államtitkár hozzászólásában méltatta, hogy a felek tárgyalnak a vitás kérdésekről. Ugyanakkor helytelenítette, hogy az Európai Bizottság politikai nyomást próbál gyakorolni egy tagállamra. Forrásaink a megszokottnál kevésbé kritikusnak nevezték a magyar felszólalást. Úgy tudjuk, hogy Ausztrián és az EU soros elnökségét betöltő Bulgárián kívül minden tagország képviselője szót kért az ülésen. A német és a francia közös álláspontot ismertető Michael Roth német Európa-ügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy eredményeket várnak a Brüsszel-Varsó párbeszédtől. Csehország képviselője azt fejtegette, hogy az Európai Uniónak feladata a jogállamiság betartásának ellenőrzése a tagállamokban.

Az uniós miniszterek néhány hónapon belül visszatérnek a témára. Ha a lengyel kormány megnyugtatóan válaszol a bizottsági aggodalmakra, akkor Brüsszel beszüntetheti a 7. cikkelyes eljárást. Ha nem, akkor a Miniszteri Tanács folytatja a vitát. A bolgár EU-elnökség nem sietteti a folyamatot, amire abból lehet következtetni, hogy Ekaterina Zaharieva külügyminiszter az ülés után „hatalmas javulásnak” nevezte a Brüsszel és Varsó között elindult intenzív párbeszédet.

2018.02.28 06:34

Pompeo: Az USA kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2018.09.19 22:01
Mike Pompeo
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba.
Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében – jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter közölte: találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején. Pompeo tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a jövő héten Észak-Koreáról rendezendő vitáját Mike Pompeo elnökli majd.

„Fantasztikus előrehaladásról” beszélt Trump

Donald Trump amerikai elnök szerda délelőtt, mielőtt Észak-Karolinába indult a katasztrófa sújtotta vidékeket meglátogatni, újságíróknak dicsérte Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját. Hangoztatta, hogy szerinte „fantasztikus az előrehaladás” az Észak-Koreával folytatott megbeszéléseken. Délután Twitter-bejegyzésekben reagált arra, hogy a két Korea közös nyilatkozatot írt alá. „Nagyon izgalmasnak” nevezte, hogy a két Korea közösen nyújt be pályázatot a 2032-es olimpiai játékok megrendezéséért. A mikroblog-bejegyzésben megismételte, hogy a koreai háborúban elesett amerikai katonáknak Észak-Koreában lévő földi maradványai vissza fognak térni az Egyesült Államokba.
2018.09.19 22:01
Frissítve: 2018.09.19 22:01

Kiutasíthatják a beregszászi magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:48
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter
Fotó: AFP/ Sina Schuldt / dpa
„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán külügyminiszter.
Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá” – tette hozzá. „Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közüli választás a magyar kollégák kezében van.
Szerző
2018.09.19 21:48
Frissítve: 2018.09.19 22:08