Előfizetés

Elios - Minden eszközt bevetnek, hogy falaznak a csalásnak

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.02.27. 21:09
Shutterstock illusztráció

Egy nappal megalakulása után máris akcióba lendült az Elios-botrányt vizsgáló ellenzéki árnyékbizottság: Harangozó Tamás (MSZP), Hadházy Ákos (LMP), Szilágyi György (Jobbik) és Varju László (DK) a kecskeméti városházán próbálta megtekinteni a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötődő helyi lámpakorszerűsítési projekt iratait. Hamar kiderült azonban, hogy a helyi apparátus minden eszközt bevet a dokumentumok eltitkolásáért.

Árulkodó volt már az is: Szemereyné Pataky Klaudia fideszes polgármester és a város többi vezetője maga helyett a jegyzőt és az önkormányzati szóvivőt bízta, hogy tárgyaljon a négy ellenzéki képviselővel. Az iratok ott voltak összekészítve az egyik szobában, csakhogy a jegyző nem engedélyezte az iratbetekintést. Arra hivatkozott: a napokban levelet kaptak a Nemzeti Nyomozó Irodától arról, hogy az iratokat rövidesen lefoglalják. Később azt is mondták, hogy az OLAF iratai esetében a brüsszeli hatóság az adatgazda, holott az Európai Csalás Elleni Hivatal korábban többször leszögezte: a tagállam joga nyilvánosságra hozni az dokumentumokat. Hadházy Ákos ezek után azt kérte a hivatalnokoktól, hogy élőszóban mondják el, mi áll a dokumentumokban. A szóvivő jobbára csak egyetlen olafos kifogást említett meg, mert a többit szerint „nem fontos”. Végül a két hivatalnok már csak azzal hárított: a képviselők írásban adják be a kérdéseiket és majd válaszolnak azokra. „Miért éri meg önöknek, hogy takargatják ezt a piszkos ügyet?” – fakadt ki végül a bizottságot elnöklő jobbikos Szilágyi György.

A bizottság most a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul, hogy kiderüljön jogszerűen jártak-e el a kecskeméti hivatalnokok. Közölték: ha jogellenesen jártak el, akkor feljelentést tesznek hivatali visszaélésért.

Érdemes még felidézni, hogy a kínos városházi jelenetek egyikében a szóvivő elszólta magát. Amikor Harangozó Tamás azt firtatta, miként sikerült pont úgy kiírni a tender technikai feltételeit, hogy az Elios nyerhessen, a szóvivő úgy reagált: a pályázatot az „irányító hatóság útmutatása alapján” írták ki. Később korrigálta magát, mondván, ez csak a pályázat általános lebonyolítására vonatkozott, nem a pályázatot eldöntő technikai specifikációkra.

Márpedig az OLAF, az Átlátszó által ismertetett, mórahalmi önkormányzatnak írt levelében az áll: felülről, az irányító hatóság segítette az egykori Tiborcz-érdekeltség Elios pályázatát. Az uniós ellenőrök szerint a hatóság a pályázati határidő előtt egy nappal, módosították a lámpák élettartamára vonatkozó pályázat feltételein, így az önkormányzatok lehívhatták az Elios által leszállított lámpákra az uniós pályázati támogatást. Emellett az OLAF a mórahalmi jelentésében megállapította a „szokásos” összeférhetetlenséget is: Orbán vejének üzlettársa, Hamar Endre egyszerre volt a tendert előkészítő Sistrade Kft. és a tendernyertes Elios Innovatív Zrt. résztulajdonosa. Az Átlátszó kikérte a hajdúböszörményi önkormányzat OLAF-iratait is, ám az önkormányzat ott is arra hivatkozva tagadta meg az uniós levél közzétételét, hogy előbb kikérik Brüsszel véleményét az ügyben.

Az ellenzéki vizsgálóbizottság következő ülésen Harangozó Tamás lesz az elnök, aki lapunknak elmondta: jövő hét szerdára a Parlamentbe szerveznek ülést, ahová az önkormányzati szereplőkön túl kormányzati szereplőket és az érintett cégvezetőket is meghívnák.

Taxisblokád a láthatáron

Publikálás dátuma
2018.02.27. 17:24
Shutterstock illusztráció

Forgalomlassításra és ferihegyi blokádra készülnek a fővárosi taxisok, ha két héten belül nem teljesítik követelésüket – tudtuk meg Csertek Istvántól, az Európai Taxis Egyesület elnökétől.

Értesüléseink szerint Csertek a múlt héten találkozott a Budapest Közút Zrt. igazgatójával, Agócs Istvánnal, és ultimátumot intézett hozzá. A több nagy taxistársaság támogatásával benyújtott kérés, pontosabban követelés lényege: ha záros határidőn, azaz két héten belül nem teszik lehetővé, hogy a Liszt Ferenc repülőtérre telefonon rendelt taxisok öt percnél hosszabb ideig várakozzanak az utasokra, közvetlenül a 2-es terminál előtt, a belső körben, akkor sok száz taxis demonstrálni fog.

„Csak a régi jogainkat kérjük vissza. Sokszor megígérték már, de egyszer sem teljesítették, ezért szántuk el most magunkat arra, hogy ultimátumot adjunk.” – mondta érdeklődésünkre Csertek István elnök, aki szerint a jelenlegi helyzet az utasoknak, sőt az országimázsnak is rossz. „Képzelheti, mit gondol Magyarországról az a külföldi, aki most hóban, fagyban a távolabbi alsó parkolóig kénytelen elgyalogolni, a bőröndjeivel, mert csak ott tudunk várni rá” – A mai áldatlan állapot az elnök szerint csak és kizárólag a Budapest Airport(BA) Zrt. hivatalos partnere, a Főtaxi számára a jó, ami így szó szerint helyzeti előnybe kerül.

A tervezett demonstráció során a taxisok lépésben gurulnának végig a ferihegyi gyorsforgalmi úton, és a Liszt Ferenc repülőtér 2-es termináljához vezető közút sorompója előtt sorakoznának fel, így blokád alá véve magát a repteret.

Mint megtudtuk, hosszabb távon a taxisok már nem érnék be mai kérésük teljesítésével. Annak a Főtaxinak a reptéri kiváltságát akarják felszámolni, ami Nagy Elek Fideszhez közel álló nagyvállalkozó érdekeltségi körébe tartozik. Ma a BA Zrt. hivatalos partnereként csak a Főtaxi autói állhatnak sorba az érkezési oldalon a taxis droszt előtt az utasokért. „Ám ennek már régóta semmi értelme nincs. A pályázatot annak idején azért írták ki, hogy ne vágják át az utasokat, fix pénzért és jó kocsiban fuvarozzák őket. Mióta a fővárosi taxis rendelet hatályba lépett, minden egyes autó sárga, kényelmes, ráadásul megbízható, mert egységes a tarifa. Egész egyszerűen okafogyottá vált a pályáztatás és egyetlen társaság kiválasztása a sok közül. Józan ésszel felfogható magyarázat nincs rá, egyedül a magánérdek az, ami motiválhatja” – érvel Csertek István, akinek már nagy rutinja van a taxis megmozdulásokban.

Egyre brutálisabb a fűtés miatti légszennyezés

Publikálás dátuma
2018.02.27. 16:09
Illusztráció: Shutterstock
A szakértők sürgetőnek tartják a lakossági fűtés, égetés által okozott légszennyezés csökkentését - hangzott el A lakossági fűtés okozta levegőszennyezés - az európai és hazai jogszabályok végrehajtása című budapesti nemzetközi konferenciát követő sajtótájékoztatón.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017. évi Levegőminőségi Jelentése szerint Magyarországon évente több mint 14 ezer ember idő előtti halálát okozza a légszennyezés, és ezek az emberek átlagosan több mint 10 évet veszítenek az életükből. Ez azonban csak a jéghegy "csúcsának a csúcsa" - olvasható a konferencia sajtóközleményében -, hiszen a levegőszennyezés miatt megbetegedések száma meghaladhatja az évi egymilliót.

Szabics Lilla, a TNS–Kantar-Hoffmann piackutató cég munkatársa beszámolt a közvélemény-kutatásukról, amely kimutatta: minden negyedik magyar háztartás éget hulladékot kályhában, kazánban, minden ötödik pedig a szabadban. A szabálytalan lakossági hulladékégetés fő okának a többség az ismerethiányt, a felelőtlenséget és a szegénységet együtt tartja.

Dr. Garaguly István, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala jogi főreferense kifejtette: a legutóbbi levegővédelmi témájú ombudsmani vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a magyarországi kéndioxid- és általánosan  magas részecske-koncentráció csökkentése érdekében elengedhetetlen a lakossági fűtés céljára az alacsony fűtőértékű és magas szennyezőanyag-tartalmú lignit forgalmazhatóságának mielőbbi szabályozása, valamint a lakossági avarégetés általános jogszabályi tilalmának érvényesítése legalább azokon a területen, ahol a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosított.

Az EU-ban a háztartások szilárd tüzelése az összes energiafelhasználás mindössze 2,6 százalékát teszi ki, ugyanakkor az egészségre leginkább káros légszennyező anyagok, a rendkívül apró részecskék (PM2,5) 46 százaléka innen származik - mondta Dr. Janusz Cofala, a Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet (IIASA) tudományos főmunkatársa. Magyarországon ezek az arányok 4, illetve 74 százalék. Tehát a háztartásokból eredő légszennyezés jelentős csökkentése elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország megfeleljen az uniós szennyezőanyag-kibocsátási határértékeknek, és ezt meg is lehet valósítani.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője szerint a hatalmas károk ellenére nem elég hangsúlyos a szemléletformálás, a hatósági fellépés és a jogalkotás a levegőtisztaság védelmére.

Évek óta túllépi Magyarország az unió légszennyezési határértékeit
Magyarország - és másik nyolc tagállam - ellen a szennyező részecskék (szálló por) és a nitrogén-dioxid megengedettnél magasabb szintje miatt folyik kötelezettségszegési eljárás, amely már a bírósági szakasz előtt áll.
Karmenu Vella környezetvédelmi biztos szerint az Európai Bizottság túl hosszú ideig várt arra, hogy az érintett tagállamok végrehajtsák a levegőminőség javítását célzó uniós jogszabályokat. Vella január végén adott ultimátumot: vagy gyorsan teljesítik a vállalásaikat, vagy Brüsszel beperli őket.
Bővebben: Uniós per elé néz Magyarország