Ezért ölhették meg: megjelent Kuciak utolsó cikke

Publikálás dátuma
2018.02.28. 16:24
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Leközölte a meggyilkolt tényfeltáró újságíró, Ján Kuciak utolsó, befejezetlen írását az Aktuality.sk szlovák hírportál, írja az MTI.

Ján Kuciak szerdán megjelentetett, befejezetlen cikke az olasz 'Ndrangheta maffiához állítólag közel álló személyek Szlovákiában való megjelenésével, ottani gazdasági tevékenységével illetve kapcsolati hálózatukkal és politikai kötődéseikkel foglalkozik. Mint Kuciak egy közeli barátja és korábbi munkatársa, a szintén oknyomozó újságíró Tom Nicholson nyilatkozta, ez az ügy lehet a gyilkosság oka.

Az írás az utóbbiak között említ különböző, a Fico kormánypártjához közel álló és annak tartott személyeket, mások mellett a miniszterelnök egyik korábbi asszisztensét, a jelenleg is a szlovák kormányhivatalban dolgozó Maria Troskovát, továbbá Viliam Jasant, aki jelenleg a kormányhivatal krízismenedzsmentért és állambiztonságért felelős részlegének a vezetője.

A 27 évesen meggyilkolt Kuciak írása 14 évvel ezelőtti eseményekig nyúl vissza. A cikkben szereplő információk jelentős részét egy másik újságíró, a korábban a Plus 7 dni című legolvasottabb szlovák hetilapnak dolgozó Ivan Mego kutatta fel. A férfi a TA3 szlovák hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: azért adta át információit Kuciaknak, mert saját szerkesztősége a tőle megrendelt írást végül nem volt hajlandó leközölni.

Jan Kuciak és Marina Kusnirova megyilolásának helyszíne. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Jan Kuciak és Marina Kusnirova megyilolásának helyszíne. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

A jórészt adócsalási és ingatlanspekulációs ügyek feltárásával foglalkozó Ján Kuciak és barátnője holttestére vasárnap bukkant rá nagymácsédi (Velká Maca) családi házukban a rendőrség, amely a kettős gyilkosság elkövetésének körülményei alapján azt feltételezi, hogy a férfit munkájával összefüggésben ölhették meg. Az elkövetők kézre kerítésére a Robert Fico vezette szlovák kormány különleges nyomozó csoportot hozott létre a titkosszolgálatok bevonásával.

Az ügyre, amelynek visszhangja egyre erőteljesebb politikai színezetet kap Szlovákiában, az ellenzéki pártok nagy része is hevesen reagált, kedden a kormányfő és a korábban már többször leváltani próbált belügyminiszter, valamint az országos rendőrfőkapitány távozását követelve.

A kormánytagok és a rendőrfőnök menesztését szorgalmazó ellenzéki politikusok indoklásukban egyebek közt azokra a hírekre hivatkoztak, amelyek szerint Robert Fico kormányhivatalának alkalmazásában több olyan személy is van, akik korábbi gazdasági tevékenységük kapcsán összeköttetésben voltak olyan olasz vállalkozókkal, akiket a lap az olasz maffiához közel állónak tart.

Lemondott a kulturális miniszter
Bejelentette lemondását szerdán Marek Madaric, a szlovák kormány kulturális minisztere, aki döntését Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és élettársa meggyilkolásával indokolta.
"Elképzelhetetlennek tartom, hogy a továbbiakban nyugodtan üljek a miniszteri székben" - mondta Marek Madaric, hozzátéve: lépése személyes döntés. Madaric tavaly decemberben már lemondott a legerősebb szlovák kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokráciában (Smer-SD) betöltött alelnöki posztjáról. A korábban a párt fő ideológusának számító politikus, akinek befolyása az elmúlt években sokat csökkent, akkor arra hivatkozott: változtatásokra van szükség a kormánypárt vezetésében.

Szerző

Brazil útlevéllel utazhatott Kim Dzsong Un

Jogellenesen beszerzett brazil útlevelekbe kért nyugati országokba szóló vízumokat a kilencvenes években az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un és apja, Kim Dzsong Il - írja a Reuters alapján az Euronews. A hírügynökség több, korábban nem ismert brazil útlevél fénymásolatához is hozzájutottEgy névtelenül nyilatkozó nyugati biztonsági vezető szerint ez arról tanúskodik, hogy a Kim család utazni akart, illetve lehetséges menekülő útvonalat készített elő magának.

Észak-Korea brazíliai nagykövetsége nem kommentálta az értesülést, a brazil külügyminisztérium viszont állítólag vizsgálatot indított az ügyben. Az előző diktátor és fia az útlevelekkel álnéven Brazíliába, Japánba és Hongkongba utazhatott. Ugyanakkor az nem derül ki, hogy a kért nyugati vízumokat megkapták-e a Kim család tagjai.

Szerző

Közeledik az igazság pillanata

Közeledik az igazság pillanata a Brüsszel és Varsó közötti vitában. Lengyelország március 20-ig kapott haladékot az Európai Bizottságtól, hogy „találjon megoldást” az igazságszolgáltatásának függetlenségével kapcsolatos uniós aggodalmakra. Ha ezt elmulasztja, akkor a tagállamok képviselőiből álló döntéshozatali fórum, a Miniszteri Tanács az EU-szerződés 7. cikkelyére hivatkozva kimondhatja: Lengyelországban fennáll az uniós értékek rendszerszintű megsértésének a kockázata.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kedden tájékoztatta a 28 ország tárcavezetőjét és vezető diplomatáját a Varsóval kezdeményezett párbeszéd állásáról. A politikus előrelépésnek nevezte, hogy a Mateusz Morawiecki vezette új lengyel kormánnyal végre elindultak az érdemi tárgyalások a vitatott bírósági reformról. Az uniós testület most arra vár, hogy megérkezzen a hivatalos válasz az ajánlásaira. Diplomáciai forrásokból úgy értesültünk, hogy az ülésen részt vett lengyel Európa-ügyi miniszter, Konrad Szymański erre nem adott garanciát. Megismételte azonban, hogy a következő napokban eljuttatják az álláspontjukat megmagyarázó dokumentumot – az úgynevezett „Fehér Könyvet” – Brüsszelbe és az uniós fővárosokba.

Timmermans szerint a vitában minden tagország határozottan támogatta a Varsóval kezdett párbeszédet és a bizottsági lépéseket. „Mindenki egyetértett abban, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége az Európai Unió alapvető értéke” – mondta az ülést követő sajtóértekezletén.

Információink szerint Takács Szabolcs európai ügyekért felelős államtitkár hozzászólásában méltatta, hogy a felek tárgyalnak a vitás kérdésekről. Ugyanakkor helytelenítette, hogy az Európai Bizottság politikai nyomást próbál gyakorolni egy tagállamra. Forrásaink a megszokottnál kevésbé kritikusnak nevezték a magyar felszólalást. Úgy tudjuk, hogy Ausztrián és az EU soros elnökségét betöltő Bulgárián kívül minden tagország képviselője szót kért az ülésen. A német és a francia közös álláspontot ismertető Michael Roth német Európa-ügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy eredményeket várnak a Brüsszel-Varsó párbeszédtől. Csehország képviselője azt fejtegette, hogy az Európai Uniónak feladata a jogállamiság betartásának ellenőrzése a tagállamokban.

Az uniós miniszterek néhány hónapon belül visszatérnek a témára. Ha a lengyel kormány megnyugtatóan válaszol a bizottsági aggodalmakra, akkor Brüsszel beszüntetheti a 7. cikkelyes eljárást. Ha nem, akkor a Miniszteri Tanács folytatja a vitát. A bolgár EU-elnökség nem sietteti a folyamatot, amire abból lehet következtetni, hogy Ekaterina Zaharieva külügyminiszter az ülés után „hatalmas javulásnak” nevezte a Brüsszel és Varsó között elindult intenzív párbeszédet.