Brazil útlevéllel utazhatott Kim Dzsong Un

Jogellenesen beszerzett brazil útlevelekbe kért nyugati országokba szóló vízumokat a kilencvenes években az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un és apja, Kim Dzsong Il - írja a Reuters alapján az Euronews. A hírügynökség több, korábban nem ismert brazil útlevél fénymásolatához is hozzájutottEgy névtelenül nyilatkozó nyugati biztonsági vezető szerint ez arról tanúskodik, hogy a Kim család utazni akart, illetve lehetséges menekülő útvonalat készített elő magának.

Észak-Korea brazíliai nagykövetsége nem kommentálta az értesülést, a brazil külügyminisztérium viszont állítólag vizsgálatot indított az ügyben. Az előző diktátor és fia az útlevelekkel álnéven Brazíliába, Japánba és Hongkongba utazhatott. Ugyanakkor az nem derül ki, hogy a kért nyugati vízumokat megkapták-e a Kim család tagjai.

Szerző

Közeledik az igazság pillanata

Közeledik az igazság pillanata a Brüsszel és Varsó közötti vitában. Lengyelország március 20-ig kapott haladékot az Európai Bizottságtól, hogy „találjon megoldást” az igazságszolgáltatásának függetlenségével kapcsolatos uniós aggodalmakra. Ha ezt elmulasztja, akkor a tagállamok képviselőiből álló döntéshozatali fórum, a Miniszteri Tanács az EU-szerződés 7. cikkelyére hivatkozva kimondhatja: Lengyelországban fennáll az uniós értékek rendszerszintű megsértésének a kockázata.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kedden tájékoztatta a 28 ország tárcavezetőjét és vezető diplomatáját a Varsóval kezdeményezett párbeszéd állásáról. A politikus előrelépésnek nevezte, hogy a Mateusz Morawiecki vezette új lengyel kormánnyal végre elindultak az érdemi tárgyalások a vitatott bírósági reformról. Az uniós testület most arra vár, hogy megérkezzen a hivatalos válasz az ajánlásaira. Diplomáciai forrásokból úgy értesültünk, hogy az ülésen részt vett lengyel Európa-ügyi miniszter, Konrad Szymański erre nem adott garanciát. Megismételte azonban, hogy a következő napokban eljuttatják az álláspontjukat megmagyarázó dokumentumot – az úgynevezett „Fehér Könyvet” – Brüsszelbe és az uniós fővárosokba.

Timmermans szerint a vitában minden tagország határozottan támogatta a Varsóval kezdett párbeszédet és a bizottsági lépéseket. „Mindenki egyetértett abban, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége az Európai Unió alapvető értéke” – mondta az ülést követő sajtóértekezletén.

Információink szerint Takács Szabolcs európai ügyekért felelős államtitkár hozzászólásában méltatta, hogy a felek tárgyalnak a vitás kérdésekről. Ugyanakkor helytelenítette, hogy az Európai Bizottság politikai nyomást próbál gyakorolni egy tagállamra. Forrásaink a megszokottnál kevésbé kritikusnak nevezték a magyar felszólalást. Úgy tudjuk, hogy Ausztrián és az EU soros elnökségét betöltő Bulgárián kívül minden tagország képviselője szót kért az ülésen. A német és a francia közös álláspontot ismertető Michael Roth német Európa-ügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy eredményeket várnak a Brüsszel-Varsó párbeszédtől. Csehország képviselője azt fejtegette, hogy az Európai Uniónak feladata a jogállamiság betartásának ellenőrzése a tagállamokban.

Az uniós miniszterek néhány hónapon belül visszatérnek a témára. Ha a lengyel kormány megnyugtatóan válaszol a bizottsági aggodalmakra, akkor Brüsszel beszüntetheti a 7. cikkelyes eljárást. Ha nem, akkor a Miniszteri Tanács folytatja a vitát. A bolgár EU-elnökség nem sietteti a folyamatot, amire abból lehet következtetni, hogy Ekaterina Zaharieva külügyminiszter az ülés után „hatalmas javulásnak” nevezte a Brüsszel és Varsó között elindult intenzív párbeszédet.

Csalódtak az ellenzékiek Washingtonban

Publikálás dátuma
2018.02.28. 06:33
Mao az előtérben, a nyomdokaiba lépett Hszi a háttérben Fotó: AFP/Greg Baker

Nem éppen meglepő módon a kínai média váltig védelmezi azt a tervet, amely szerint a jövőben nem csak két éves mandátum erejéig lenne betölthető az államfői mandátum. Ez lényegében azt jelenti, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök korlátlan ideig maradhat az elnöki székben.

Jóllehet szakértők rámutatnak, ez újabb egyértelmű jelen annak, hogy a világ legnépesebb államában Hszi teljhatalomra törekszik, korlátlan diktatúrát és személyi kultuszt épít ki, a hivatalos állami média ezt teljesen másként láttatja. Amint az egyik pekingi lap fogalmazott, a tíz éves időkorlát megszüntetésével a cél mindössze az, hogy „az emberek boldogabban éljenek”.

Az angol nyelvű China Daily, a párt szócsöve is eredeti magyarázattal állt elő. A lap úgy véli, a döntéssel tovább akarják tökéletesíteni a Kínai Kommunista Pártot és az állami vezetés működését. Ezen érv szerint az ország elöljárói mindig is döntő szerepet játszottak a gazdasági és politikai fejlődésben, s ezt a munkát Hszi Csin-ping végezheti be a legtökéletesebben.

Lu Kang, a kínai külügyminisztérium szóvivője erre még rátett egy lapáttal azzal, reméli, mindenki tisztában van vele, hogy Hszi elnök mandátumának meghosszabbításával a köz akaratát fejezik ki.

Bár a bejelentés gyakorlatilag azt jelenti, hogy az 1953-ban született Hszi akár a 2030-as években is az elnöki székben ülhet, s még az sem kizárt, hogy – az egykori jugoszláv elnök, Joszip Brot Tito mintájára – egyszer majd örökös elnökké választják, az Egyesült Államok ódzkodott mindenfajta bírálattól. Sőt, más nyugati kormányok sem kommentálták a pekingi döntést. A Fehér Ház szóvivője, Sarah Sanders azt közölte, ez Kína belügye, az ország olyan döntést hoz, ami számára a legmegfelelőbb.

E kijelentéssel aligha érték be a kínai ellenzékiek, akik azt remélték, hogy Hszi Csin-ping mandátumának korlátlanná tételét komoly bírálatok sora fogadja majd a világban. Li Datong egykori újságíró szerint a döntés komoly visszalépés Peking számára. meglátása szerint ezzel az országot káoszba sodorhatják. Vang Jing kínai üzletember úgy vélte, becsapták a kínai népet. „Pontosan tudom azt, hogy a tervezetet egyhangúlag fogadják majd el. És azzal is tisztában vagyok, hogy ez ellen semmit sem lehet tenni. De hallatni kell a hangomat” – idézte Vang Jinget a Guardian.

Hszi Csin-ping elnöksége legfontosabb kezdeményezésének a korrupcióval szembeni harcot tartották, ez azonban számos visszaélésre adott alkalmat, köztük arra, hogy leszámoljon politikai ellenfeleivel.

Szerző