Újságíró-gyilkossság - Fico irodájáig érnek a maffiaszálak

Publikálás dátuma
2018.03.01. 06:33
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

A szlovák kormánykoalíció legerősebb pártjáig, a Robert Fico vezette Smerig, sőt egészen a miniszterelnök hivataláig érnek az olasz maffiaszálak. Ez derült ki a brutálisan meggyilkolt Jan Kuciak utolsó, befejezetlen riportjából, amelyet halála után hozott nyilvánosságra az Aktuality portál. A ’Ndragheta szlovákiai ténykedésének feltárásán az aktuality.sk és Kuciak nem magányosan, hanem a Cseh Oknyomozó Újságírásért Központtal, az olasz Investigative Project of Italyval és a nemzetközi Organized Crime and Corruption Reporting Projecttel közösen dolgozott. A brutális kettős gyilkosság után (Jan Kuciakkal együtt lőtték agyon élettársát is) Tibor Gaspar szlovák rendőrfőkapitány sajtótájékoztatón maga is megerősítette azt az információt, hogy a merényletnek lehetnek Csehországba vezető szálai is. A prágai rendőrség is hasonló véleményen lehet, mert úgy ítélte meg, hogy Pavla Holcová cseh oknyomozó újságíró élete is veszélyben lehet, ezért a továbbiakban védőőrizetet kap, közölte a prágai Respekt hetilap információja alapján a pozsonyi Új Szó. Holcova ugyanis az elmúlt másfél évben együtt dolgozott Kuciakkal azon a tényfeltáró riporton, amely befejezetlenül is képes volt megrengetni a szlovák politikát.

A nyilvánosságra hozott riportból kiderül, a történet 13 évre nyúlik vissza, és már a második Dzurinda-kormány is érintett lehet egyik minisztere, a fiatal újságíró meggyilkolásának megrendelésével gyanúsított Pavol Rusko személyében. A Markíza tévé korábbi tulajdonosa, nagyvállalkozó ellen több büntetőeljárás is folyik, Rusko nemrég meg is fenyegette az újságírót, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy meggyilkolása mögött is valóban ő állna. Az viszont kiderült, hogy ő hozta össze az olasz maffia Szlovákiába menekült képviselőjével azt a fiatal modellt, Mária Troskovát, aki viszont jelenleg Robert Fico miniszterelnök asszisztense. A szlovák rendőrség tegnap, a cikk megjelenése után jelezte, Troskovát is kihallgatják, hiszen 2011-ben közös céget hozott létre az olasz „üzletemberrel”, Antonino Vadalával. Vadala mellett több olasz „vállalkozó”, a ’Ndragheta több családja is az oknyomozó célkeresztjébe került. Közülük többen is a Smer nyílt támogatói.

Nem bíznak a rendőrségben
„Folytatnunk kell, amit Jano elkezdett”, nyilatkozta Monika Tódová, Szlovákia legismertebb oknyomozó riportere, a Denník N munkatársa az Új Szónak. A rendőrfőkapitány arra biztatta az újságírókat, hogy ha veszélyeztetve érzik magukat, forduljanak védelemért a rendőrséghez. Ám több újságíró jelezte, nem bíznak a rendőrségben. Todova szerint nem is bízhatnak a hatóságokban, mindaddig, míg nekik kell felderíteniük nyilvánvaló adócsalásokat, míg a médiajelzések ellenére sem indít az adóhatóság kivizsgálásokat, a bűntettek pedig büntetlenül maradnak, főleg azok, amelyek befolyásos emberekkel függnek össze.

Szerző

Elengedte veje kezét Trump

Publikálás dátuma
2018.03.01. 06:32
Donald és Jared – a munkában ezentúl kevesebb támogatást adhatnak egymásnak Fotó: AFP/Mandel Ngan
Elvesztette a szigorúan titkos adatokhoz való hozzáférését Donald Trump amerikai elnök veje, Jared Kushner. Befolyása ezáltal jelentősen csökken.

A döntést Trump kabinetfőnöke hozta meg. John Kelly emellett arról is döntött, hogy leminősíti a Fehér Ház tucatnyi munkatársának biztonsági fokozatát, ami szintén azt jelenti, hogy nem férhetnek hozzá a „top secretnek” minősített információkhoz. Azokról a személyekről van szó, akik nem állandó, hanem csak ideiglenes biztonsági jogosultságot kaptak.

Nemrégiben derült ki, amikor családon belüli erőszakkal vádolták Rob Portert, a Fehér Ház volt személyzeti főnökét, hogy sem Kushner, sem több más Trump környezetéhez sorolható személy nem kapta meg állandó biztonsági besorolását, ami azt jelenti, hogy bő egy év óta ideiglenes engedéllyel nyerhettek betekintést a legtitkosabbnak minősített iratokba. Ez teljességgel szokatlan eljárás a Fehér Ház történetében. Trump ugyan megtehette volna, hogy állandó engedélyt ad vejének, a döntést azonban kabinetfőnökére, Kellyre bízta. Az elnök lánya, Ivanka Trump férje tanácsadóként dolgozik a Fehér Házban. Mint a Politico portálja írja, az érintetteket csütörtökön értesítik arról, hogy mely dokumentumokba nyerhetnek ezután betekintést, s melyekbe nem.

Az amerikai média már napokkal korábban azt közölte, hogy küszöbön áll egy ilyen döntés. A Washington Post szerint Kushner azért nem kapta meg az állandó biztonsági engedélyt, mert a Fehér Házban egyesek erős szkepticizmussal figyelték, hogy igen jó kapcsolatot alakított ki külföldi kormányzati tisztségviselőkkel. Ez önmagában ugyan még nem lenne akkora baj, az azonban igen, hogy erről nem hivatalos csatornákon keresztül értesültek. Sokan azzal vádolták Kushnert, hogy megfelelő kormányzati tapasztalat nélkül folytat fontos tárgyalásokat, ráadásul ezeken üzleti érdekeltségeit helyezi előtérbe. A befolyásos lap szerint így egy-egy külföldi kormányzat lehetőséget kap arra, hogy befolyásolja Kushnert. Rod Rosenstein amerikai igazságügyi miniszterhelyettes már a hónap elején tájékoztatta a Fehér Házat a Kushnerrel kapcsolatos „problémákról”.

Mint a Washington Post biztonsági körökre hivatkozva rámutatott, az Arab Emírségekben, Kínában, Izraelben és Mexikóban is komolyan fontolóra vették, miként manipulálhatnák az amerikai elnök vejét. A Fehér Ház tapasztalt munkatársait kifejezetten aggasztotta, hogy Kushner túlzott naivitásról tesz tanúbizonyságot külföldiekkel folytatott tárgyalásain, s így azok fontos információkat húzhatnak ki belőle. A lap szerint nem véletlen, hogy több tárgyalópartnere közvetlenül csak vele akart beszélni, s nem az elnöki hivatal tapasztaltabb személyiségeivel.

Jared Kushner ezért a 2016-os amerikai elnökválasztás Oroszország általi befolyásolását feltáró különleges ügyész, Robert Mueller látókörébe is került. Az elnök vejét az ügy kapcsán a képviselőház és a szenátus titkosszolgálati bizottsága is meghallgatta. Kushner 2016 júniusában részt vett egy találkozón, amelyen egy orosz ügyvédnő is megjelent. A megbeszélésen az akkori demokrata elnökjelöltet, Hillary Clintont lejárató anyagokról volt szó. A Kreml és Trump folyamatosan tagadják, hogy összejátszottak volna az amerikai elnökválasztás előtt. Médiaértesülések szerint Mueller nemcsak Kushner oroszországi, hanem kínai és katari kapcsolatai után is nyomoz.

John Kelly döntése egyértelműen azt jelenti, hogy Kushner befolyása jelentős mértékben csökken a Fehér Házban, már csak azért is, mert nem kapja meg a titkosszolgálatok lehallgatásaiból származó információkat, az amerikai kémhálózat által készített legfontosabb jelentéseket sem. Arról sem értesülhet, hogy az amerikai hadsereg hol hajt végre dróntámadásokat, illetve hol készül titkos bevetésekre.

Megújítja a CDU-t Merkel utódjelöltje

Publikálás dátuma
2018.03.01. 06:31
Fotó: AFP/Bernd von Jutrczenka/DPA
Annegret Kramp-Karrenbauert rekord többséggel választották meg a CDU főtitkárának. Nemcsak a párt, hanem évek múltán Európa erős emberévé is válhat.

Németországban nem könnyű személyi döntést hozni. Sem a politikában, sem a társadalom más szegmenségben, akár a sportban. Ha ugyanis valakit felelős pozícióba neveznek ki, az, ha nem is egy életre szól, de akár egy emberöltőig is eltarthat. Míg 1990 óta – George Leekensszel bezárólag – 16 labdarúgó szövetségi kapitány irányította a magyar nemzeti tizenegyet, a német Nationalelfnél mindösszesen csak öt kapitány fordult meg. A második világháború óta Németországnak – beleértve természetesen az NSZK-t is – csak kilenc kancellárja volt, szemben Olaszországgal, ahol Paolo Gentiloni a 42. olasz kabinet élén áll. A németek szeretik a stabilitást, s ezt garantálta is számukra Angela Merkel. Csakhogy ő sem maradhat örökké hivatalban. 63 éves, amennyiben az SPD tagsága is igent mond a nagykoalícióra, ez lesz az utolsó kancellári megbízatása. Ki kell jelölnie utódát, amit hamarabb megtett, mint azt bárki sejtette: Annegret Kramp-Karrenbauert, Saar-vidék volt miniszterelnökét tette meg a kereszténydemokrata párt főtitkárának.

Merkel mintha egykori önmagát látná a törékeny, de határozott Kramp-Karrenbauerban. A jelenlegi kancellár az utódlás tekintetében ügyesebb volt egykori mentoránál, Helmut Kohlnál, aki nem gondoskodott időben pártja fiatalításáról, így csúfos véget ért pályafutása a CDU élén. Merkelnek azonban a kereszténydemokraták hétfői rendkívüli kongresszusán úgy sikerült előkészítenie ezt a folyamatot, hogy szinte egy csapásra elhallgattatta pártja konzervatívjait és visszanyerte tekintélyét a CDU-n belül.

A kongresszuson sokan már bóbiskoltak, amikor a Saar-vidéki miniszterelnök lépett a pulpitusra. Ekkor már túl voltak Merkel beszédén, a szociáldemokratákkal megkötött koalíciós szerződés ismertetésén, majd jóváhagyásán. Annegret Kramp-Karrenbauer így egy nem túl hálás időpontban kezdett beszélni, s próbálta meggyőzni a jelenlévőket arról, hogy ő a legalkalmasabb személy a főtitkári tisztségre, ám hamar sikerült magára vonnia a hallgatóság figyelmét.

- Nem kedvelik az emberek azokat a politikusokat, akik elhárítják maguktól a felelősséget, hanem azokra néznek fel, akik azt mondják: „Meg tudom csinálni, meg is akarom. És meg is fogom”. A terem felélénkült. A szónok ugyanis rátapintott a CDU legnagyobb problémájára: a 13 éve tartó kormányzás után mintha túlzottan elkényelmesedett volna, kevés igazi impulzus éri. Kramp-Karrenbauer legfontosabb feladata ezért az lesz, hogy felrázza a tagságot. Emlékeztette hallgatóságát a CDU három pillérére: konzervatív, keresztényszociális és liberális gyökereire. Mindhárom irányzat ugyanúgy befolyásolja a pártot, de továbbra is a keresztény emberkép megvalósítása a céljuk. Szinte megismételte Merkel gondolatait, valahogy azonban a küldöttek lelkesebben hallgatták őt, mint a kancellárt. 98,8 százalékkal választották meg főtitkárnak – sosem látott szavazati arány a CDU történetében.

Hatalmasak az elvárások vele szemben, hiszen bár valamelyest javult a hangulat a német kereszténydemokratáknál, attól még tény marad: a tavaly szeptemberi gyászos választási eredmény után új lendületet kell adni a CDU-nak egy olyan helyzetben, amikor a belügyi, valamint a pénzügyi tárcát a CSU, illetve az SPD kapta meg a még meg sem alakult nagykoalícióban. A kereszténydemokraták népszerűsége négy év alatt nyolc százalékkal csökkent.

Kramp-Krarrenbauernek minden adottsága megvan a csoda véghezvitelére. Merkelhez hasonlóan a nyugodt erő képviselője, remek kommunikátor, óriási küzdő, amint ezt a tavalyi Saar-vidéki tartományi választás is megmutatta: akkor reménytelen helyzetből hozta fel pártját.

Ha sikerül megfelelnie az elvárásoknak, akkor semmi sem mentheti meg őt attól, hogy Angela Merkel utóda legyen, vagyis a CDU következő elnöke és akár Németország következő kancellárja. Márpedig ha ez valóban így lesz, akkor előbb-utóbb nemcsak pártja, illetve az ország, hanem az egész Európai Unió számára vissza kell adnia a stabilitást.

Vérbeli politikus Kramp-Karrenbauer

Ami eddigi pályáját illeti, 1962-ben a Saar-vidéki, a francia határ mellett fekvő Völklingenben született. 1969-1973 között Püttlingenben járt általános iskolába, majd szülővárosában végezte el a középiskolát a Marie Luise Kachnitz Gimnázium hallgatójaként. 1982-ben érettségizett. 1984-től politológiát és jogtudományt tanult a Trieri, illetve a Saarbrückeni Egyetemen.

Már 1981-ben belépett a CDU-ba. A párt ifjúsági szervezete helyi szárnyának elnökségi tagja volt, 1985-től a püttlingeni CDU elnöke. A felsőoktatási intézmények elvégzése után 1991-től a CDU Saar-vidéki tervezési referense: végzettségének megfelelően a politológiát és a jogot érintő kérdések tartoztak hozzá. 1991-től Peter Müller, a CDU tartományi frakcióvezetője, későbbi tartományi miniszterelnök személyes referenseként dolgozott. 1999-től 2012-ig a CDU női szervezetének munkáját irányította.

Az utóbbi években gyorsult fel politikai karrierje. 2010-ben került be a kereszténydemokraták elnökségébe: a párt kongresszusán 57,45 százalékot szerzett. 2012 decemberében már 83,86 százalékkal erősítették meg pozíciójában. Újabb két évvel később, 2014 decemberében, Kölnben, 85,16 százalékával ő érte el a legjobb eredményt az elnökségi tagok közül. 2016-ban ezt is meg tudta toldani: akkor Essenben 85,24 százalékos eredményt ért el.

Ami tisztségeit illeti, 2000-től különféle miniszteri tárcákat töltött be a Saar-vidéki kormányban. 2011 májusában 97,02 százalékkal választották meg pártja Saar-vidéki elnökének, augusztusban miniszterelnök lett. 2012 januárjában azonban felbomlott az általa irányított Jamaica-koalíció. A választáson pártja simán nyert, nagykoalíció jött létre. A 2017-es tartományi választáson a CDU meglepetésre 40,7 százalékot szerzett, a nagykoalíció folytatódott. Miután azonban CDU-főtitkárrá választották meg, lemondott a miniszterelnöki tisztségről. Egy 2017 decemberi felmérés szerint a megkérdezettek 45 százaléka vélte úgy: alkalmas lenne Angela Merkel utódának.

Kramp-Karrenbauer római katolikus vallású, 1984-ben ment férjhez a mérnök Helmut Karrenbauerhez. Három közös gyermekük született, Püttlingenben élnek.