A szivárogtatók nem akarnak együttműködést

Publikálás dátuma
2018.03.01 06:04

Fotó: /

Valószínűleg még az április 8-i választás előtti utolsó pillanatban is lesznek visszalépések az ellenzéki térfélen – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egy szerdai, Molnár Csaba alelnökkel közösen tartott háttérbeszélgetésen. Azt is elárulta, hogy az LMP hétfő óta nem válaszolt az egyeztetésről szóló megkeresésükre, ennek ellenére arra számítanak, hogy velük is lesz valamilyen kooperáció.

– Többen is megjegyezték, hogy nagyon jól tárgyaltunk a szocialistákkal, az LMP szempontjából fontos körzetekben ugyanis mi állíthatunk majd jelöltet – állította Molnár Csaba az MSZP-vel kötött megállapodásra utalva. Példaként említette a budakeszi, valamint a Budapest 4-es körzetet, hiszen előbbiben Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje indulna a zöldpárttól, utóbbiban pedig Ungár Péter elnökségi tag. Szekszárdon, Hadházy Ákos társelnök körzetében ugyan a szocialisták jelölhetnek a DK-MSZP megállapodás értelmében, de az a körzet nehezen nyerhető.

Hiába a DK reménykedése, az LMP valószínűleg továbbra sem válaszol Gyurcsányék megkeresésére. A zöldpárttól ugyanis megtudtuk: azt, hogy az MSZP-vel tárgyalnak, ők úgy veszik, mintha egyben Gyurcsányékkal is egyeztetnének. A megbeszélésekről egyébként továbbra sem szivárog a sajtó felé semmi, Hadházy Ákos ennek kapcsán leszögezte: akik szivárogtatni próbálnak, azt akarják, hogy ne valósuljon meg az együttműködés.

A DK egyébként nyugodt szívvel visszaléphet több körzetben is: az MSZP-vel kötött egyezség értelmében ugyanis a 106 egyéni körzetből 46 körzetben jelölhetnek, a kampánytámogatás pedig fix 150 millió forint, ha 27-nél több, de 54-nél kevesebb jelöltet állítanak.

A volt miniszterelnök szerint politikai-erkölcsi értelemben a Jobbik jelenti a legtöbb problémát az ellenzéken belül, továbbra is hangsúlyozta, hogy nem szeretnének semmilyen módon megállapodni Vona Gáborékkal.

Gyurcsány Ferenc szerint az viszont elképzelhető, hogy bizonyos körzetekben – esetleg olyanokban is, ahol a Jobbik jelöltje az esélyesebb – nem kampányolnak majd olyan erősen. Ez azonban, nem hallgatólagos megállapodás miatt jön létre, hanem egyszerűen a pénzhiány miatt. A DK ugyanis összesen 250 milliót költ a kampányra – ebből szeptember óta 100 milliót Gyurcsány hitelezett a pártnak –, ez pedig nem teszi lehetővé, hogy minden körzetben azonos intenzitással legyenek jelen. A DK elnöke szerint a szavazóik is megbüntetnék őket, ha megállapodnának Vona Gáborral, saját felméréseik szerint ugyanis ebben az esetben elpártolna tőlük a szimpatizánsaik 40 százaléka.

Gyurcsány kitért Hódmezővásárhelyre is, szerinte az egyik legnagyobb tanulsága az volt a vasárnapi polgármester-választásnak, hogy „nem szabad országban nincs hiteles véleménykutatás”, a Fidesz magabiztossága pedig nem megalapozott. Várakozásai szerint az ellenzék 35-40 körzetet is elvehet a kormánypártoktól, ezzel pedig Orbán Viktorék elveszítenék a parlamenti többségét.

Pár nap alatt le kell zárni a tárgyalásokat
Politikailag nem érdeke az ellenzéknek elhúzni a tárgyalásokat, mert azzal eljátszanák a Hódmezővásárhely utáni  kedvező pillanatot – mondta Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője.
- Jó döntés, hogy az ellenzéki pártok a nyilvánosság kizárásával kezdtek tárgyalásokat?
- Hódmezővásárhely után az aktív ellenzéki szavazók részéről nagyobb nyomás nehezedik az ellenzékre azért, hogy egyezzenek meg. Az ellenzéki pártok rosszul teszik, ha az egyeztetéseket a nyilvánosság előtt, hosszas vitákban folytatják le. A szavazóik gyors megegyezést akarnak látni, nem vitát.
- Egyelőre nem szivárogtatnak sem az LMP, sem az MSZP politikusai.
- A hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelemnek jelentős hangulatformáló hatása lehet közvetlenül a parlamenti választás előtt, sok eddig inaktív Fidesz-ellenes választó kedvet kaphat a szavazáshoz, de csak akkor, ha az ellenzéki pártok hatékony és egységes kampányt építenek a történtekre. 
- Meddig lehet húzni a megállapodást?
- Az ellenzék jelenleg azt várja, hogy március 5-én lezáruljon az ajánlások gyűjtése és a jelöltállítás, utána jobban meg tudják ítélni, hogy ki, hol tud eséllyel indulni. Bár visszalépni az utolsó pillanatig lehet, politikailag nem érdeke az ellenzéknek elhúzni a folyamatot, mert azzal eljátszanák a Hódmezővásárhely utáni kedvező pillanatot. Ha valóban le akarják váltani a Fideszt, akkor a jövő héten, pár nap alatt le kéne zárniuk ezt a kérdést. - Z. Á.

2018.03.01 06:04

Több szolgáltatás sem lesz elérhető a Budapest Banknál

Publikálás dátuma
2018.09.20 21:53
Fotó: Népszava
Fotó: /
Új bankkártya rendszert vezetnek be, ezért október 25-én és 26-án könyvelési, pénztári és pénzforgalmi bankszünnapot tartanak.
A hitelintézet az MTI-vel közölte: a Budapest Bank október 24-én 21 órától október 29-én 06 óráig vezeti be az új rendszert, amely alapján bővíthetik majd a digitális fejlesztéseket, kártyaszolgáltatásaikat. A közlemény idézi Fatér Gyulát, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetőjét, aki elmondta: az új rendszer segítségével digitális fejlesztéseik gyorsabbá válnak majd. A közleményben kitértek arra: az átállás ideje alatt a bankkártyákat a megszokott módon lehet majd fizetéskor használni, illetve és ATM-en keresztül készpénzt is lehet majd felvenni velük, azonban szombat délután előfordulhatnak rövid ideig tartó, átmeneti kiesések. Felhívják a figyelmet arra: a pénzintézet elektronikus csatornáit (Budapest Internetbank, Budapest Mobil Internetbank, Budapest Mobilbank, Business Terminal) nem lehet majd elérni, továbbá nem lehet majd például utalást indítani és fogadni, valamint kártyával kapcsolatos ügyintézést csak a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül lehet végezni, de arra is csak korlátozottan lesz lehetőség. 
2018.09.20 21:53
Frissítve: 2018.09.20 21:53

Magyar Narancs: Felmondtak az orvosok az ajkai kórház intenzív osztályán

Publikálás dátuma
2018.09.20 21:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Többségük több mint 10 éve dolgozik az intézményben.
Az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán dolgozó valamennyi orvos felmondta munkaviszonyát az intézményben – tudta meg több forrásból a Magyar Narancs. A lap cikkében felidézi, hogy a kórház intenzív osztályán korábban dolgozó nővérek is valamennyien beadták a felmondásukat – azt írják, a főigazgató ekkor ugyan feltöltötte a létszámot, nyugdíjból hívtak vissza nővéreket, a gyerekosztályról is „delegáltak” munkatársakat, illetve „bérnővéreket” foglalkoztatnak.   A Magyar Narancs azt írja, az intenzív osztályon öt orvost foglalkoztatnak, ők huzamos ideje, többségük több mint 10 éve dolgozik az intézményben, összeszokott orvosgárdáról van szó. Négyet közülük vállalkozóként alkalmaznak, az osztályvezető főorvos viszont közalkalmazott, ő munkaszerződéssel kötődik a kórházhoz. A lap információi szerint több napja valamennyien felmondták a vállalkozói, illetve munkaszerződésüket. Egyik forrásuk szerint az is közrejátszott az orvosok döntésében, hogy a tapasztalatlan nővérgárda megnehezítette a szakmai feladatok maradéktalan ellátását. Mivel mindkét jogviszony tartalmazhat kitételeket a felmondási időre vonatkozóan, az orvosok feltehetően még ellátják feladatukat a kórház intenzív osztályán – teszi hozzá a Magyar Narancs.
2018.09.20 21:28
Frissítve: 2018.09.20 22:02