Hackertámadás: az ellenzék aggódik, a titkosszolgálat visszavágna

Publikálás dátuma
2018.03.01 12:25
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /

Hackertámadás érte szerdán a német szövetségi államigazgatás különlegesen védett rendszerét, a Berlin-Bonn kormányzati gerinchálózatot (IVBB). Az esetről, amiről a Népszava is beszámolt, csütörtökön a Reuters közölt új értesüléseket.

Megszólalt az ügy kapcsán a német belügyminisztérium. Elszigeteltnek nevezték az esetet, biztosítva mindenkit: urai a helyzetnek. Hozzátették, kiemelten kezelik az ügyet, magas prioritással és jelentős erőforrásokkal. Ugyanakkor ellenzéki képviselők bővebb tájékoztatásra szólították fel a kormányhivatalokat, ugyanis a támadásról ők is a hírekből szereztek tudomást.

Sajtóértesülések szerint az orosz titkosszolgálathoz köthető APT28 - más néven Fancy Bear - lehet a háttérben, csak úgy, mint a 2015-ben komoly adatvesztéssel járó, a német parlamentet ért támadás esetében. Akkor az orosz csoport a védelmi minisztériumot vették célba. A hatóságok nem kívánták megerősíteni ezeket a híreket.

Rendkívüli ülést hívott össze csütörtökre mind a titkosszolgálatokat felügyelő, mind a digitális ügyekért felelős parlamenti bizottság. "A Németország elleni hadviselés egy formája" az eset, nyilatkozta Dieter Janacek, az utóbbi vezetője. A német titkosszolgálat vezető tisztviselői arra kérik a törvényhozást, biztosítson számukra nagyobb felhatalmazást, hogy hasonló esetekben viszonozhassák a cyber-támadásokat.

Moszkva tagadja, hogy bármilyen formában is köze lenne ehhez, vagy bármi más, hasonló esethez.

Szerző
2018.03.01 12:25

Hetek óta lángol egy német mocsár egy balul sikerült hadgyakorlat miatt

Publikálás dátuma
2018.09.21 11:15

Fotó: DPA/ Stephan Konjer
Szükségállapotot hirdettek pénteken, két települést kellhet evakuálni. A füstöt több száz kilométerre is érezni.
A német hadsereg, a Bundeswehr gyakorlata után kigyulladt a mocsár Emsland megyében, Meppen mellett, írja a Spiegel. Egy rakétát teszteltek, annak ellenére, hogy nem volt elérhető tűzoltó egység. Ez két hete történt - a hatóságok pénteken már kihirdették a szükségállapotot a még mindig tomboló tűz miatt. Bejelentésük értelmében a környék két településének evakuálására is sor kerülhet.

A probléma a füst

A hatalmas füstöt még a 200 kilométerre fekvő Hamburgban is érezni lehet. Több százan dolgoznak szakadatlanul az oltáson, ám azt nehezíti egyrészt a tűz terjedését segítő erős szél, a korábbi hosszú szárazság, és a tőzeg is, mint azt a Deutsche Welle írja. A tőzeg ugyanis belülről ég, kívülről pedig vízhatlan. Mikor legutóbb, 2010-ben keletkezett tűz a környéken, 6 hétig tartott eloltani azt.
A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.21 11:15

Meghalt a vietnami elnök

Publikálás dátuma
2018.09.21 10:20
Tran Dai Kvang
Fotó: POOL / AFP/ LUONG THAI LINH
Hosszú betegség után, 61 éves korában vesztette életét Tran Dai Kvang.
61 éves korában, egy katonai kórházban halt meg a hónapok óta komoly betegséggel küzdő vietnami elnök, Tran Dai Kvang - számol be a BBC.
Kvang 2016-ban lépett hivatalba, korábban a közbiztonsági minisztérium vezetőjeként vett részt az ország irányításában.
Az államfői tisztség Vietnamban nagyrészt csak szimbolikus jelentőséggel bír.
Témák
Vietnam
2018.09.21 10:20