Putyin fegyverkezésről beszélt évértékelőjén

Publikálás dátuma
2018.03.01. 13:23
Vlagyimir Putyin a március 1-i, 2017-es évet értékelő beszédén. Fotó: Aleksey Nikolskyi / Sputnik

Csodafegyverrel büszkélkedett Vlagyimir Putyin moszkvai évértékelő beszédében, írja az Euronews. Az orosz elnök bemutatott egy olyan, legújabb technológiával felszerelt rakétát, amely képes kivédeni minden eddigi rakétavédelmi rendszert, például az Egyesült Államok által használtat.

Putyin választási ígéretekben bővelkedő évértékelésében nem annyira az előző évről volt szó; sokkal inkább - kampánybeszédként - a következő elnöki ciklusával foglalkozott. Munkahelyteremtést, nyugdíjemelést, autópálya-fejlesztést és jobb egészségügyet ígért.

Az általában decemberben tartott beszéd márciusra halasztása sem lehetett véletlen: március 18-án tartják az elnökválasztást Oroszországban.

Szerző

Puskásnak hívják azt a rendőrkutyát, aki egy drámai hajsza után elkapta az autótolvajt - Videó!

Publikálás dátuma
2018.03.01. 12:53
Illusztráció/AFP
A BBC tette közzé azt a felvételt a hosszadalmas és elképesztő üldözésről, aminek végkifejeteként a Puskás névre hallgató nyolc éves eb megoldotta a rendőrök feladatát.

Szerző

Hackertámadás: az ellenzék aggódik, a titkosszolgálat visszavágna

Publikálás dátuma
2018.03.01. 12:25
Illusztráció: Shutterstock

Hackertámadás érte szerdán a német szövetségi államigazgatás különlegesen védett rendszerét, a Berlin-Bonn kormányzati gerinchálózatot (IVBB). Az esetről, amiről a Népszava is beszámolt, csütörtökön a Reuters közölt új értesüléseket.

Megszólalt az ügy kapcsán a német belügyminisztérium. Elszigeteltnek nevezték az esetet, biztosítva mindenkit: urai a helyzetnek. Hozzátették, kiemelten kezelik az ügyet, magas prioritással és jelentős erőforrásokkal. Ugyanakkor ellenzéki képviselők bővebb tájékoztatásra szólították fel a kormányhivatalokat, ugyanis a támadásról ők is a hírekből szereztek tudomást.

Sajtóértesülések szerint az orosz titkosszolgálathoz köthető APT28 - más néven Fancy Bear - lehet a háttérben, csak úgy, mint a 2015-ben komoly adatvesztéssel járó, a német parlamentet ért támadás esetében. Akkor az orosz csoport a védelmi minisztériumot vették célba. A hatóságok nem kívánták megerősíteni ezeket a híreket.

Rendkívüli ülést hívott össze csütörtökre mind a titkosszolgálatokat felügyelő, mind a digitális ügyekért felelős parlamenti bizottság. "A Németország elleni hadviselés egy formája" az eset, nyilatkozta Dieter Janacek, az utóbbi vezetője. A német titkosszolgálat vezető tisztviselői arra kérik a törvényhozást, biztosítson számukra nagyobb felhatalmazást, hogy hasonló esetekben viszonozhassák a cyber-támadásokat.

Moszkva tagadja, hogy bármilyen formában is köze lenne ehhez, vagy bármi más, hasonló esethez.

Szerző